GAME OF THRONES: Emilia Clarke som Danerys Targaryen i siste sesong av Game Of Thrones.
GAME OF THRONES: Emilia Clarke som Danerys Targaryen i siste sesong av Game Of Thrones. Foto: Ap / NTB scanpix

Årets beste serier

TV 2s film- og serieanmelder Camilla Laache har flere favoritter fra serieåret 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For et serieår det har vært!

Med både nye sesonger av gamle favorittserier, og ikke minst en haug med nye, steingode serier.

Avslutningen av dette tiårets serie, «Game of Thrones», kom i skyggen av to serier basert på ekte hendelser, «Chernobyl» og «When they see us».

Sorg har ført til mye god komikk, som i «Fleabag» og «After Life».

Dessuten har ungdomsserier bydd på mangfold og rå virkelighet, som i «Euphoria» og den lettere «Sex Education».

Det er sikkert mange serier som fortjener en plass på lista over årets beste serier, men døgnet har dessverre ikke nok timer til at jeg får sett alt i det etterhvert enorme serieuniverset.

Vi starter med de nye seriene som kom i 2019, og her er alt fra rått ungdomsdrama, til bekmørk atomhistorie, til leken seksualundervisning, til intrigestappa morgenprogram.

1. Euphoria

HBO Nordic

«Euphoria» er et mørkt ungdomsdrama der vi følger unge Rue, som nettopp er tilbake etter en overdose og sliter med å finne glede utenom rusen. Hun blir venn med den nyinnfytta Jules, som er full av liv og henne rake motsetning. Zendaya i hovedrollen står for en av de absolutt sterkeste skuespillerprestasjonene i 2019. Hun viser sårbarhet og råskap i hver eneste scene, og Hunter Schafer som transjenta Jules kommer like bak. Serien viser en rå ungdomsvirkelighet, med narkotika, overgrep og sex-videoer, og rollefigurer man blir oppriktig glad i.

2. When they see us

Netflix

Vi går fra én mørk serie til en annen. Fiksjonsdramaet «When they see us» er basert på den sanne historien om en brutal voldtekt i Central Park. I «Central Park Five»-saken ble fem mørkhudede ungdommer arrestert og dømt fordi de tilfeldigvis var i parken på samme tidspunkt. Dette er en serie som treffer hjerte og sjel, og det er vondt å se blodig urettferdighet og utbredt rasisme fra politiet og myndighetene. Det er en serie som krever mye av seeren, men med veldig gode skuespillere og en godt fortalt historie er dette en av årets beste serier.

3. Sex Education

Netflix

Etter to mørke serier passer det å gå over til noe mye lysere. «Sex Education» er en av årets overraskelser. Det som ser ut som en streit, vanlig high school-serie viser seg å være så mye mer. Vi møter nerden Otis som sammen med tøffe Maeve starter sex-rådgiving på den nedlagte skoledoen. Her er det intriger, usikkerhet, sex og flytende seksualitet hos både de populære, blant sportsfolka og hos nerdene, og det er et fargerikt og mangfoldig rollegalleri. Dessuten et godt skildra mor-sønn-forhold, med Otis (Asa Butterfield) og moren, spilt av Gillian Anderson. Det er en morsom og uforutsigbar serie, deilig blottet for moralske pekefingre.

4. Chernobyl

HBO Nordic

I denne horrorhistorien fra virkeligheten får vi en titt bak jernteppet og ser hva som skjedde i dagene etter atomreaktorulykken i 1986. Hvordan Sovjetveldet fortiet og fordekket katastrofen, og hvordan noen få helter ofret livet sitt og forhindret noe som kunne blitt en veldig mye større katastrofe. Serien tar seg god tid og bygger sakte, men sikkert opp et skrekkscenario, som smyger seg under huden på seeren. Det er en grufull, viktig og interessant historie, som er godt og usentimentalt fortalt.

NOMINERT: Skuespiller Emily Watson er nominert til SAG Awards for sin rolle i «Chernobyl». Foto: HBO / AP)
NOMINERT: Skuespiller Emily Watson er nominert til SAG Awards for sin rolle i «Chernobyl». Foto: HBO / AP)

5. After Life

Netflix

MORSOM OG RØRENDE: TV2s anmelder mener Ricky Gervais har laget en morsom og rørende serie.
MORSOM OG RØRENDE: TV2s anmelder mener Ricky Gervais har laget en morsom og rørende serie. Foto: Nicholas Hunt

Den tragikomiske serien «After Life» er en av flere serier i år, der sorg og død ligger til grunn for sår komikk. Her spiller Ricky Gervais avisskribenten Tony, som etter å ha mistet kona si er så full av sorg at han er blitt en selvdestruktiv og ganske ufyselig og usympatisk type. Ricky Gervais står bak serien og leverer en morsom, original og rørende historie om å komme seg gjennom - og over sorg. Omgitt av gode biroller, som umiddelbart framstår som hele mennesker, er det en fryd å følge Tonys vei tilbake til livet. «After Life» er seks korte episoder som bør slukes i ett jafs.

2019 bød på veldig mange nye, gode serier, her er kjapt de 5 neste på topp-lista:

6. «The Morning Show» (Apple +). Veldig underholdende og intrigefull dramaserie fra kulissene i et morgenprogram.

7. «His Dark Materials» (HBO). Vellaget fantasyserie basert på Philip Pullmans populære bøker. For de som savner Harry Potter.

8. «Godfather of Harlem» (TV 2 Sumo/C More). Engasjerende gangsterdrama basert på den sanne historien om mafiabossen Bumpy Johnson, som styrte Harlem på 60-tallet.

9. «Good Omens» (Amazon Prime). Britisk fantasyhumorserie der vi følger engelen Aziraphale, demonen Crawley og deres felles kamp for å unngå armageddon.

10. «Watchmen» (HBO). «The Leftovers»-skaper Damon Lindelof har levert en mørk, underlig, original og fascinerende superhelt-historie.

Og 10 til av nye, bra 2019-serier:

 • «Years and years» (HBO),
 • «The Righteous Gemstones» (HBO),
 • «The Act» (HBO),
 • «Russian Doll» (Netflix),a
 • «The Loudest Voice» (HBO),
 • «Hjerteslag» (TV 2 Sumo),
 • «Gentleman Jack» (HBO),
 • «Magnus» (NRK),
 • «Wisting» (Viaplay),
 • «Catch 22» (TV 2 Sumo/C More)

Nye sesonger av gamle favoritter

2019 bød også på gamle favoritter med nye sesonger. Her er topp 5:

1. «Fleabag», sesong 2

Amazon Prime

Sesong 1 av «Fleabag» var bra, sesong 2 er glitrende. Phoebe Waller-Smith står bak og spiller hovedrollen i denne humordramaserien, der vi følger Fleabag som har opplevd et stort tap og drukner sorgene med alkohol og sex, men som sakte, men sikkert finner tilbake til seg selv. Det tok litt tid å bli kjent med formen og at Flebag stadig henvender seg til seeren, men etter hvert er dette et grep som sitter som et skudd, og gir en serieavslutning som rører langt inn i sjela. «Flebag» er et superfriskt pust i serieverdenen, med både sterk hovedrolle og sterke biroller. Den er rørende, morsom, original og absolutt en av 2019s seriehøjdare.

2. «Succession», sesong 2

HBO Nordic

I «Succession» følger vi den aldrende, steinrike mediemogulen Logan og hans barn som kjemper både om farens oppmerksomhet og for å overta tronen i hans konsern. Her er egentlig alle bortskjemte og ufyselige, men likevel klarer serien det kunststykket å få oss til å heie på de ulike rollefigurene, som alle er rikt tegna. «Succession» er et veldig bra og smart familiedrama, ispedd en god porsjon deilig såpe.

FAMILIEDRAMA: Succession Foto: HBO via AP)
FAMILIEDRAMA: Succession Foto: HBO via AP)

3. «Peaky Blinders», sesong 5

TV 2 Sumo/C More

I det skitne gangsterdramaet fra Birmingham på 20-tallet har Thomas Shelby og hans bande utvida sitt territorium, og kjemper mot både politi og andre bander. Cillian Murphy er fremdeles glitrende som den fascinerende og hensynsløse gangsterbossen, soundtracket er fabelaktig og serien har klart å fornye seg gjennom sesongene.

4. «Mindhunter», sesong 2

Netflix

I «Mindhunter», sesong 2 følger vi videre FBI-etterforsker Holden Ford, som sammen med makker Bill Tench starter med profilering av seriemordere, på slutten av 70-tallet. I sesong 2 har de utviklet systemet og vi ser mer av arbeidet deres i praksis under en etterforskning av drapet på unge, mørkhudete gutter i Atlanta. Det er fortsatt gode rollefigurer og skuespillere, og sesong 2 er både spennende, smart og interessant.

5. «Game of Thrones», sesong 8

HBO

Det som skulle være den grandiose avslutningen av dette tiårets store serie, ble for mange fans en skuffelse. Jeg synes imidlertid siste sesong runda av serien på en tilfredsstillende måte og at den absolutt fortjener en god listeplass blant årets serier.

Av returnerende serier i 2019 er det fremdeles mange som holder koken bra.

Her er de ti neste på lista:

 • «The Handmaid’s Tale», ses 3 (HBO),
 • «Killing Eve», ses 2 (HBO),
 • «Big Little Lies», ses 2 (HBO),
 • «Stranger things», ses 3 (Netflix),
 • «The Good Place», ses 2 (Netflix),
 • «The Marvelous Mrs Maisel», ses 3 (Amazon Prime),
 • «Better things», ses 3 (HBO),
 • «Billions», ses 4 (HBO),
 • «Orange is the new black», ses 7 (Netflix),
 • «The Crown», ses 3 (Netflix).