MANGFOLD: Flere arter ble oppdaget, kloden er grønn og kvinners rettigheter har blitt styrket. Ikke bare negative ting skjedde dette året.
MANGFOLD: Flere arter ble oppdaget, kloden er grønn og kvinners rettigheter har blitt styrket. Ikke bare negative ting skjedde dette året. Foto: Montasje NTB Scanpix / AFP / Burrard-Lucas Photography / AP

Nyhetene som gir håp for fremtiden

Føler du at 2019 var året hvor nyhetene var fylt med negative spådommer og hendelser? Fortvil ikke, det skjedde mye positivt også.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke mange søkene en må gjøre for å finne dystre nyhetsrapporter om fremtiden. Avskoging, klimakrisen, utryddete dyr og farlige epidemier, bare for å nevne noen av de negative nyhetene som fant sted i 2019.

Nå som 2020 er i gang, kan du også tenke tilbake på det positive som skjedde i fjor. I denne artikkelen skal vi se på noen av de mest gledelige nyhetene som fant sted i 2019.

Dyr og miljø

Til tross for den dystre rapporten til et FN-utvalg om at vi presser naturen så mye at det truer vår eksistens og livskvalitet, er det håp.

Politikernes vilje er ikke bare laber. Flere land og stater vedtar å forby plastprodukter. EU vedtok forbud mot engangsplast i i 2018, og i år fulgte Canada og den amerikanske delstaten Oregon etter, ifølge CNN.

Det så ille ut med de massive skogbrannene som herjet i regnskogene i Amazonas og Australia. Situasjonen i Amazonas førte blant annet til at Greta Thunberg og Brasils president havnet i ordkrig, men ifølge NASA er jordkloden grønnere nå enn det den var for 20 år siden.

I dyrenes verden skjedde det nye viktige oppdagelser. I Kenya ble det sett en svart leopard for første gang på 100 år. I Kina dukket en vill albinopanda opp for første gang. Forskere har også funnet 71 nye arter vi aldri har sett før, ifølge CNN.

MAJESTETISK: Fotograf Will burrard-Lucas har klart å forevige en sjelden sort leopard på kamera. Foto: Burrard-Lucas Photography/ Reuters
MAJESTETISK: Fotograf Will burrard-Lucas har klart å forevige en sjelden sort leopard på kamera. Foto: Burrard-Lucas Photography/ Reuters

Det er hele 184 år siden det sist ble sett en iguan på Galapagos. I januar 2019 ble krypdyret re-introdusert på Galapagos da en forskergruppe satte ut over 1400 igauner på øya.

Fred og rettigheter

Skal 2019 bli stående som starten på fred mellom Nord-Korea og Sør-Korea? Det var et stort steg da en amerikansk president satte sine føtter i Nord-Korea for første gang. USAs president Donald Trump tok den 30. juni steget inn på grensen for å hilse på Nord-Koreas leder Kim Jong Un.

ÅRETS BILDE: Nyhetsbyrået AFP har nominert dette til årets bilde.
ÅRETS BILDE: Nyhetsbyrået AFP har nominert dette til årets bilde. Foto: Brendan Smialowski / AFP

I Europa ble det bestemt at Makedonia vil bytte navn til Republikken Nord-Makedonia. Landet har vært i konflikt med Hellas om navnet helt siden Makedonia ble uavhengig fra Jugoslavia i 1991.

Selv om mange land henger etter i kvinners rettigheter, har det skjedd flere fremskritt. Blant annet var 2019 året da kvinner i Saudi-Arabia fikk reise alene for først gang, mens kvinner i Iran spilte sin første fotballkamp på 40 år. I Indonesia økte de minimumsalderen for bruder for å forhindre barneekteskap.

Også de homofile kan strekke armene i værene. Taiwan ble det første landet i Asia til å godkjenne giftermål med samme kjønn, det samme gjorde Nord-Irland og Ecuador.

Helse og forskning

Når rakettene smeller på nyttårsaften, kan du tenke tilbake på året da Verdens helseorganisasjon sluttet å klassifisere transpersoner som mentalt syke mennesker.

FØRST UT: Den første Pride-paraden i Botzwana fant sted i år.
FØRST UT: Den første Pride-paraden i Botzwana fant sted i år. Foto: Monirul Bhuiyan / AFP

I medisinens verden var det et gjennombrudd da to menn ble kurert fra HIV. I tillegg var Nina Martinez fra USA den første HIV-positive som donerte bort en nyre.

Ifølge tidsskriftet Nature Medicin kom det et nytt medisinsk gjennombrudd da forskere ved hjelp av blodprøver klarte å påvise Alzheimer 16 år i forkant av symptomene.

Den fryktede malaria-myggen er noe som skremmer en hver reisende. I Argentina og Algerie har de klart å eliminere malaria-bakterien.