Kommentar

Denne gjengen kan slå Johaug i Tour de Ski

Hun er først opp monsterbakken – men det er ikke like sikkert at Therese Johaug vinner Tour de Ski sammenlagt.

Denne sesongens utgave av Tour de Ski går fra 28. desember til 5. januar. Den starter med de TV2-sendte rennene fra sveitsiske Lenzerheide og avsluttes, som alltid, med Monsterbakken i Val di Fiemme.

Nytt av året er at den siste etappen gjennomføres som fellesstart. Selv om Therese Johaug etter alt å dømme er først opp alpinbakken i Val di Fiemme, er det ikke like sikkert at hun vinner Tour se Ski sammenlagt.

Totalt skal utøverne nemlig gjennom sju konkurranser og underveis i touren er det to hviledager. Det er ingen renn lengre enn 10 kilometer for damene, og bare ett av rennene går med individuell start. Touren inneholder tre fellesstarter, to sprinter, én jaktstart og ett renn med individuell start. Der årets utgave av Tour de Ski er skreddersydd for Johannes Høsflot Klæbo, kan man ikke akkurat si det samme for Therese Johaug. Dette er i beste fall «one size fits most».

Therese Johaug er den store favoritten til å vinne Tour de Ski.
Therese Johaug er den store favoritten til å vinne Tour de Ski. Foto: Patrick Steiner / BILDBYRÅN

Aldri før har touren passet dårligere for Therese Johaug. Likevel er hun den store favoritten. Rett og slett på grunn av hvor overlegen hun er på distanserenn og, ikke minst, opp den avsluttende monsterbakken. Her er konkurrentene som blir tøffest å slå, samt en vurdering av Johaugs styrker og svakheter.

Therese Johaug: Landslagsveteranen fra Dalsbygda er blant idrettens mest ekstreme idrettsutøvere, uavhengig av både kjønn og type idrett. Da skulle man kanskje tro at Tour de Ski blir en ny oppvisning i utholdenhet fra øverste hylle, og sannsynligvis blir det også det. Får hun det nødvendige forspranget på distanserennene vil konkurrentene knapt se ryggen til Johaug, og om hun skulle ligge et par minutter bak før den avsluttende bakken, kan hun hente inn det forspranget nesten på hvem som helst.

Utfordringen til Johaug blir selvsagt de innlagte sprintene, der andre sammenlagtkandidater pent må ta sekunder på storfavoritten. Likevel mener undertegnede det mest spennende blir å se hvordan Johaug takler de stressende situasjonene som vil oppstå i årets tour, som er fullspekket av sprint-, jakt- og fellesstarter. Her kan konkurrentene sette favoritten under press, og da går ofte Johaug dårligere enn når ting går som hun hadde tenkt.

Lille julaften ble det bekreftet at Ingvild Flugstad Østberg går touren.
Lille julaften ble det bekreftet at Ingvild Flugstad Østberg går touren. Foto: Terje Pedersen

Ingvild Flugstad Østberg: Gjøvik-jenta har ikke gått skirenn så langt denne sesongen, men i Tour de Ski gjør hun et etterlengtet comeback. I fjor vant hun både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt, og fra VM i Seefeld reiste hun hjem med hele fem medaljer. På sitt beste er det Flugstad Østberg som jevnt over har vært nærmest Johaug i nyere tid, og de to (trenings)venninnene kjenner godt til hverandres svakheter. Comeback-jenta vet hva som kreves for å slå storfavoritten, og satte blant annet på plass Johaug i nettopp Lenzerheide for et par år siden. Flugstad Østberg presterer ofte svært godt i mellomhøyde, og har i så måte fått et ideelt program i årets tour – både med tanke på rennprogram og arrangørsteder.

Usikkerheten ligger først og fremst i hvordan formen er etter lengre tids konkurransefravær, og om kroppen tåler hardkjøret en tour medfører. Forhåpentligvis har både Ingvild Flugstad Østberg og apparatet rundt full kontroll når starten går på årets Tour de Ski.

Heidi Weng: Jenta som nærmer seg hundre besøk på pallen i verdenscupen var en skygge av seg selv i fjor og under OL i 2018. I år har hun funnet tilbake igjen gnisten, og så langt denne sesongen har Weng vært den som har vært nærmest å utfordre Johaug. I fraværet av årets storfavoritt vant Weng for et par år siden både verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski, og i år har hun en liten mulighet til å slå landlagskollegaen.

Nøkkelen til Wengs suksess blir ikke bare å lykkes i de to sprintene. Skal hun ha muligheter til å utfordre Johaug, må hun tørre å henge seg på lagvenninnen i de andre rennene. Da kan hun stresse Johaug og kanskje ta en seier eller to på veien mot monsterbakken. Ligger hun foran Johaug i sammendraget før jaktstarten i Toblach, har hun en unik mulighet til å skape spenning i sammendraget under avslutningen i Val di Fiemme.

Ebba Andersson er svenskenes håp etter å ha vært ute med skade.
Ebba Andersson er svenskenes håp etter å ha vært ute med skade. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Ebba Andersson: Der Ingvild Flugstad Østberg og Frida Karlsson har vært ute av konkurranse av helsemessige årsaker, har Ebba Andersson på sin side vært skadet. Før sesongstart skadet hun kneet i et fall på løpetur, og så langt denne sesongen har vi ikke sett den svenske jenta i verdenscupen. Comebacket på nasjonalt nivå i Östersund virket veldig lovende. Der knuste Andersson konkurrentene, og i Tour de Ski seiler hun derfor opp som en av utfordrerne til Johaug.

Svenskenes håp er spesielt god på distanse, men er også god nok i sprint til å snuse på semifinaleplasser i touren. Også i Anderssons tilfelle er spørsmålet om grunnlaget er godt nok til å prestere en hel tour, eller om hun vil preges av kneskaden som har holdt henne utenfor så langt i år. Ebba Andersson er kanskje den i feltet som er nærmest Johaug opp alpinbakken, så her har vi potensielt en svensk-norsk duell i vente!

Jessie Diggins: Amerikaneren satte langrennssporten på kartet hjemme i USA da hun og Kikkan Randall vant lagsprinten i OL i 2018. Det påfølgende året ble i stor grad brukt på å gjøre sporten mer populær, samtidig som hun har vært sterkt delaktig i at verdenscupen besøker hennes hjemby neste sesong. Før årets sesong har derimot Diggins fått forberedt seg godt, og da har resultatene kommet på løpende bånd.

Amerikaneren har ikke for vane å gå gode renn helg etter helg, og både Diggins og smøreteamet har dessverre hatt for vane å gå på en skikkelig smell underveis i Tour de Ski. Unngår hun en bekmørk dag er Diggins en løper som er bedre til å henge enn de aller, aller fleste. Årets tour passer henne bedre enn noen gang.

Årets tour passer Jessie Diggins som hånd i hanske.
Årets tour passer Jessie Diggins som hånd i hanske. Foto: Patrick Steiner / BILDBYRÅN

Krista Pärmäkoski: Finlands største håp har stått utenfor landslaget i oppkjøringen til årets sesong. Høydetrening har i stor grad blitt prioritert, og når flertallet av etappene i årets Tour de Ski går i mellomhøyde kan det bli utslagsgivende. På sitt beste er den finske favoritten helt rå, men så langt i årets sesong har hun sett litt treningstung ut. Kanskje kommer toppformen i romjula?

Utfordringen til Pärmäkoski er egentlig å treffe med toppform og overskudd. Gjør hun det, presterer hun godt i både skøyting og klassisk, sprint og distanse. Da kan det fort bli finsk på pallen i årets Tour de Ski, og kanskje kan hun også by Johaug på kamp.

Natalja Neprjajeva: Med et helt stafettlag ute med anbefalt fødselspermisjon er det Neprjajeva som er russernes håp i Tour de Ski. I sesongåpningen i Muonio og verdenscupåpningen i Ruka så hun sterk ut, men etter det har det gått tyngre og tyngre. I Davos var det bekmørkt, men kanskje er dette en del av russernes plan for å toppe formen til Tour de Ski.

I toppform behersker russernes sterkeste dame både både korte og lange renn i begge teknikker, men i Tour de Ski må overskuddet være på plass. Om Neprjajeva bruker jula godt kan det bli russisk langrennsjubel både på toppen av Monsterbakken og på fødestua i 2020.

Stina Nilsson blir en outsider i årets tour.
Stina Nilsson blir en outsider i årets tour. Foto: Matic Klansek / BILDBYRÅN

Outsidere: Med Frida Karlsson ute og Charlotte Kalla milevis unna formen som sikret TdS-seieren i 2008, er Stina Nilsson og nevnte Ebba Andersson svenskenes håp.

Så langt i år har Nilsson vært et stykke unna formen som sørget for at Therese Johaug gikk på sesongens eneste nederlag på distanse i fjor. Finner hun formen i tide, blir hun fryktelig vond å hanskes med, i hvert fall frem til monsterbakken. Astrid Uhrenholdt Jacobsen har vært like mye legestudent som skiløper denne sesongen, men resultatene har på ingen måte båret preg av det. Om overskuddet er på plass også under Tour de Ski, kan landslagsveteranen hevde seg helt i toppen av sammendraget.

Sadie Bjornsen hadde på et tidspunkt i Ruka gul ledertrøye, som første amerikaner i historien. Den nygifte amerikaneren har neppe stabiliteten til å kjempe helt i toppen, men årets tour passer henne usedvanlig godt. Amerikanerne blir spennende å følge i denne utgaven av Tour de Ski. I kampen mot Skandinavia, Russland og USA må Mellom-Europa i denne utgaven stole på Teresa Stadlober. Østerrikeren klinket til med fjerdeplass i Davos, og holder hun dette nivået gjennom touren er det få som matcher henne opp den avsluttende bakken.