Ble terrorisert av voldtektssiktet i 15 timer: – Vi ville bare få ham bort

30. november invaderte en dømt og etterlyst mann fra Frankrike leiligheten til Silje Østlie i Lillestrøm i 15 timer. Mannen er nå siktet og fengslet for en overfallsvoldtekt.

I slutten av november kommer en 24 år gammel fransk statsborger til Norge. Lørdag 30. november, bare noen dager etter ankomst, på en togtur til Lillestrøm, blir franskmannen kjent med en norsk mann.

Nordmannen inviterer med seg 24-åringen til en venninne han skal besøke.

Det ble starten på et 15 timer langt mareritt for Silje Østlie (24) og Sophie Sjåstad (20).

TV 2 fortalte søndag om det ubehagelige besøket.

– Vår kamerat sa han hadde møtt en kul fyr, som han tok med til oss. De første timene var han også hyggelig, men han ble plutselig veldig ubehagelig, sier Østlie.

Gjengen prater og koser seg en god stund, men så begynner mannen å oppføre seg merkelig.

Nektet å dra

Fra toalettet sender franskmannen flere meldinger til Østlie. Han vil at hun skal onanerere ham.

Østlie oppfatter det hele som veldig ubehagelig og vil at franskmannen skal forlate leiligheten, men han nekter. Hun og venninnen Sophie Sjåstad forsøker da sammen å få mannen til å dra på egenhånd, uten hell.

– Det begynte å bli veldig ubehagelig. Jeg ble sjokkert over adferden hans og ville bare få han bort, sier Sjåstad.

De to filmer også seansen der mannen sitter på toalettet og nekter å dra fra leiligheten. Mannen onanerer da med åpen dør i Sjåstads leilighet, uten å la seg affisere av den grunn.

Etter flere timer med ubehagelige meldinger og seksuelt utagerende oppførsel ringer franskmannen selv politiet, og hevder seg ranet.

Kom tilbake

Når politiet ankommer adressen rundt klokken 20, blir mannen pålagt et besøksforbud. Etter en liten stund er mannen likevel tilbake igjen.

– Han banket på rutene, dro i håndtaket på inngangsdøren og tok seg inn på verandaen. Han ville ikke dra sin vei, sier Østlie.

Til slutt pågripes mannen av politiet klokken 22.28, men etter noen timer blir mannen løslatt.

Han vender igjen tilbake til leiligheten i Lillestrøm. Klokken 06.06 blir mannen pågrepet for andre gang.

Kvinne voldtatt

Søndag ettermiddag løslates mannen på ny. Nøyaktig en uke senere blir mannen pågrepet og siktet for en voldtekt av en 20 år gammel kvinne på Majorstuen i Oslo.

Franskmannens forsvarer, advokat Trygve Staff, ønsket ikke å kommentere saken søndag. Det gjorde heller ikke bistandsadvokaten til den fornærmede kvinnen. De har mandag ikke besvart TV 2s henvendelser om saken.

I etterkant av det 15 timer lange dramaet de to venninne var gjennom, har tankene gått til den voldtatte kvinnen.

– Jeg synes så synd på den jenta som har gått gjennom det her. Jeg vet hvordan jeg har det etter det jeg har opplevd, og det var ikke en voldtekt. Jeg kan ikke forestille meg hvordan hun har det, sier Østlie.

Hun sliter selv i etterkant av hendelsen, som hun oppfattet som veldig ekkel.

– Hver eneste lille lyd i leiligheten min skremmer meg. Jeg skvetter av folk som går på utsiden, jeg skvetter av absolutt alt, sier Østlie.

«Voldelig» og «farlig»

Rutinemessig ga Øst politidistrikt franskmannens navn til Kripos, slik at de kunne sjekke bakgrunnen hans etter hendelsen Østlie og Sjåstad ble utsatt for.

Kripos sine undersøkelser viste at den 24 år gamle mannen er dømt for sedelighetslovbrudd i Frankrike, og at han hadde utreiseforbud fra landet. I Kripos sine dokumenter omtales han som «voldelig», «farlig» og «muligens bevæpnet».

– Hvorfor ble ikke denne mannen bare sendt tilbake til Frankrike?

– Det hadde vi ikke hjemmel for. I hvert fall ikke utifra de opplysningene vi hadde 1. desember, sier seksjonsleder i Øst politidistrikt, Anne Utaker Langseth.

– Ifølge TV 2 sine kilder fikk politiet i Øst politidistrikt klar advarsel fra Kripos om at franskmannen var farlig, stemmer dette?

– Vi fikk en e-post der dette stod, og vi var også i samtaler med Kripos, men vi kan ikke holde på folk uten lovhjemmel, sier Langseth.