FALSK KOSMETIKK På NETT:

– De fant kvikksølv, arsenikk og menneskeurin

Det kommer til å ligge farlige gaver under juletreet i år, mener advokat.

Mange velger å slippe unna stress og mas med å handle i butikk nå før jul. Kanskje ikke så rart, når man kan sitte hjemme i godstolen og handle årets julegaver. Og det gjør vi i stadig større grad.

Men det er ikke uten risiko.

– Internetthandel er vel og bra, men man skal være klar over at det finnes mye piratproduserte produkter der ute, sier Hedvig Bengtson i Patentstyret.

Kosmetikk er en varegruppe det handles mye av på nett nå før jul, og dette piratproduseres i stort monn, ifølge Bengtson.

– Det er primært de utenlandske nettbutikkene som er problemet, sier hun.

Skrekkfunn

Hun forteller om en aksjon utført av britisk politi, hvor de analyserte funnene i kosmetikk kjøpt på nett.

BEKYMRET: Hedvig Bengtson i Patenstyret. Foto: Simen Askjer
BEKYMRET: Hedvig Bengtson i Patenstyret. Foto: Simen Askjer

– Da fant de blant annet kvikksølv, arsenikk og menneskeurin i denne piratkopierte kosmetikken. Så man vet ikke hva som er i disse produktene.

Falske og ulovlige varer er mye mer utbredt enn folk tror. Det mener advokat Trygve Gravdal. Han jobber med å beskytte merkevarer, og er også styremedlem i den private foreningen NACG, som jobber mot piratkopiering.

– Kjøper man fra utenlandske nettbutikker, så er dette meget utbredt. Jeg vil tro at det er en ganske høy andel, da snakker jeg kanskje 10-20 prosent av de varene som ligger der, vil være en ulovlig vare, sier han.

– Vi vet at det er utbredt i skjønnhetspleie, spesielt de dyrere merkevarene, så er det et yndet produkt å forfalske og selge, sier Gravdal.

Lim i lipgloss

Advokaten forteller også om andre funn som er gjort. Felles for mange av disse, er at de enten ikke har virkestoff i seg, eller inneholder helt andre stoffer.

Han frykter at flere farlige produkter kommer til å havne under juletreet til nordmenn i år.

– Vi har sett lip-gloss og den type ting, som har hatt lim i produktet, for å oppnå nødvendig glans og konsistens. Det er selvfølgelig ikke helt heldig når man bruker dette produktet senere.

KRITISK: Trygve Gravdal forteller om en økende trend i falske varer med farlig innhold. Foto: Simen Askjer
KRITISK: Trygve Gravdal forteller om en økende trend i falske varer med farlig innhold. Foto: Simen Askjer

Prosjektleder Hedvig Bengtson i Patentstyret mener nordmenn har litt å gå på når det kommer til å handle på nett.

– Er nordmenn for lite kritiske når de handler på nett?

– Ja, det tror jeg.

– Nordmenn må bli flinkere til å gå de nettsidene de handler fra, litt mer etter i sømmene, før de går inn å kjøper ting, avslutter Bengtson.