PROTESTER: Det har vært flere store protester i Filippinene.
PROTESTER: Det har vært flere store protester i Filippinene. Foto: Gerard Carreon

Våpenhvile på Filippinene

Det filippinske militæret har beordret en 16-dagers våpenhvile med de kommunistiske opprørsgruppene i landet i forbindelse med jul- og nyttårsfeiring.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) håper beslutningen vil føre til nye forhandlinger mellom partene.

– Vi håper at våpenhvilen og samtalene rett før jul vil hjelpe partene til å finne veien tilbake til forhandlingsbordet. Norge står klare til å bidra, sa Søreide ifølge nyhetsbyrået DPA.

Våpenhvilen, som vil vare fram til 7. januar neste år, ble kunngjort av Filippinenes president Rodrigo Duterte og lederne av forbudte kommunistpartiet CCP søndag.

Kommunistgeriljaen på Filippinene har vært aktiv i over 50 år.

Norge har siden 2001 vært tilrettelegger for fredssamtaler mellom geriljaen og myndighetene, men høsten 2017 erklærte Duterte at han ikke lenger ønsket noen fredssamtaler med kommunistbevegelsen.

Presidenten sier han håper at våpenhvilen vil kunne føre til at fredssamtalene blir gjenopptatt.

Militærets talsmann general Edgard Arevalo sier soldatene har fått beskjed om å stoppe alle operasjoner. De vil imidlertid fortsette å patruljere gatene for å sikre sine baser og områder innenfor deres territorium.

CCP har samtidig bedt sine militsgrupper om å stoppe angrepene mot militæret, politiet og styrker fra myndighetene.

– Aktive forsvarsoperasjoner skal kun skje dersom det er klar og umiddelbar fare for et bevæpnet angrep fra fiendtlige styrker, sier CCP.

(©NTB)