TRADISJON: Kong Harald avbildet i forbindelse med fjorårets nyttårstale på Slottet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TRADISJON: Kong Harald avbildet i forbindelse med fjorårets nyttårstale på Slottet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kongen skal holde årets nyttårstale

Kong Harald følger normalt program i julen, etter en periodes sykdom. Slottet bekrefter mandag til TV 2 at kongen skal holde nyttårstalen.

Torsdag forrige uke ble det kjent at kong Harald (82) var syk med en virusinfeksjon.

Fredag ville verken NRK eller Slottet bekrefte eller avkrefte hvorvidt sykdommen ville påvirke om kongen skulle holde årets nyttårstale.

Samme dag bekreftet assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, at kongen fortsatt var sykmeldt.

Skal holde talen

Mandag sier kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Det kongelige hoff til TV 2 at kongen skal holde årets nyttårstale.

Gjeruldsen sier til TV 2 mandag at kongens program nå går som normalt.

– Kongen har normalt program fremover, sier han.

Kongen deltok ikke i det ekstraordinære statsrådet på onsdag da Sylvi Listhaug og Terje Søviknes ble utnevnt til nye statsråder.

Juleplaner

Det har blitt en årlig tradisjon at kong Haralds nyttårstale sendes på NRK hver 31. desember. Etter planen skal kongeparet feire jul sammen med prinsesse Märtha Louise på Kongsseteren, som er deres private eiendom på Voksenkollen i Oslo.

De siste årene har kronprinsfamilien vekslet mellom å feire jul på Kongsseteren, Skaugum og familiens hytte i Uvdal i Buskerud, og i år blir det feiring på hytta.

Første juledag skal kongeparet etter planen være til stede under gudstjenesten i Holmenkollen kapell.

Helseutfordringer

I desember 2003 fikk kong Harald diagnosen kreft i urinblæren. 8. desember samme år ble kreftsvulsten fjernet i det som legene betegnet som en svært vellykket operasjon.

Etter operasjonen var kongen sykmeldt i flere måneder, og bare et knapt år etter friskmeldingen ble han igjen rammet av sykdom. Denne gangen var det en hjerteklaff som sviktet, og kongen måtte gjennom to store operasjoner på Rikshospitalet.

En fredag i november 2017 ble kongen innlagt på Rikshospitalet med en infeksjon, men var ute igjen mandagen etter i fin form, meldte Slottet.