FRUSTRERT: Søndagens oppgjør på Vicarage Road ble en stor nedtur for Solskjær og Manchester United. Foto: Reuters/Paul Childs.
FRUSTRERT: Søndagens oppgjør på Vicarage Road ble en stor nedtur for Solskjær og Manchester United. Foto: Reuters/Paul Childs. Foto: Paul Childs

– Det kunne vært min testimonial

Nordmannen var langt fra fornøyd etter tapet mot jumbolaget.

Boxing Day fra kl. 18: Manchester United – Newcastle TV 2 Sport Premium og Sumo

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United fikk en tung start på juleprogrammet med et ydmykende bortetap mot jumbolaget Watford. Nordmannen sammenligner kampen med sin egen testimonial-kamp for Manchester United.

– Førsteomgangen kunne vært min testimonial. Bortsett fra at det kanskje var en bedre atmosfære i testimonial-kampen min, uttalte Solskjær etter tapet.

– Det var treigt, dempet og lavt tempo. De gangene hjemmefansen ble oppildnet, var da vi ga vekk noen dødballer. Så ga vi dem to mål i andre omgang.

Manchester-laget gikk inn til søndagens kamp med flere sterke resultater mot meget solid motstand bak seg. Men tapet mot bunnlaget betyr at Solskjærs menn blir liggende på åttendeplass med 25 poeng, noe som er klubbens svakeste poenfangst etter samme antall kamper siden 1989/90-sesongen.

– Vi hadde mye selvtillit fordi vi har gjort det bra i det siste, men det hjalp ikke.

Vil ikke skylde på buss-trøbbel
United-laget ankom Vicarage Road senere enn planlagt grunnet trafikkproblemer, men det ville Solskjær ikke bruke som noen unnskyldning.

– Vi kan ikke skylde på trafikken. Vi ble litt sen, men en time bør være nok for å forberede oss.

– Det er ingen unnskyldning i det hele tatt. Vi forberedte oss bra, og det er ingenting jeg kan sette fingeren på.

Tallene som viser Solskjærs utfordring
Nordmannen har nå vært Manchester United-manager i ett år. Tall fra Opta viser at United under Solskjær er klart best i kamper der de har mindre ballbesittelse enn motstanderen. Solskjærs United har vunnet 73 prosent av kampene hvor de har hatt mindre ball enn motstanderen, sammenlignet med 36 prosent i kamper hvor de har hatt mer ball.

– Man skal være forsiktig med å henge seg opp i tall, men akkurat disse tallene bekrefter det vi har snakket om hele veien. United har en god struktur defensivt og godt kontringsspill, som funker mot lag som vil dominere kamper. Det passer dem klart best, sier TV 2-ekspert Petter Myhre.

Mot motstandere som vil ligge lavt å forsvare seg, blir det vesentlig vanskeligere.

– Det har vært utfordringen til United i flere sesonger. Det må Solskjær få gjort noe med. En ting er å få frem entusiasme og løpsk raft - og det er viktig - men å spille ut motstandere som legger seg lavt er vanskeligere, og det er en veldig viktig ingrediens for topplagene. Lagene på nedre halvdel ønsker stort sett ikke å dominere ballinnehavet mot bedre lag. Det er et kampbilde topplagene må mestre. Manchester United mangler samhandling offensivt, sier Myhre.

Se TV 2 Sumo-spesialprogrammet «Ett år med Solskjær»

Den tidligere treneren mener også at det er mye mer krevende å jobbe med den offensive delen av spillet enn den defensive.

– Det er mye vanskeligere. Det tar tid. Det er derfor jeg har sagt hele veien at han må få tid. De har startet en prosess hvor man skal få et yngre lag og finne tilbake til røttene. Da trenger man tid. Se for eksempel på førsteåret til Guardiola og Klopp.

– Med den kampbelastningen i Premier League og Europa, og når man i tillegg har flust av landslagsspillere, så sier det seg selv at det er begrenset med tid til å få til dette her. For å gjøre en endring, så er det viktig å ha progresjon. Ingen forventer PL-tittel i år, men det er forventninger om at man prøver å komme topp fire og at man ser fremgang i den delen av spillet. Det er utfordringen for Solskjær nå.

TV 2-eksperten mener at den offensive fremgangen ikke har vært mye å bli imponert av til nå.

– Solskjær hadde hele sommeren til å jobbe med disse tingene, men så langt har vi ikke sett noe særlig fremgang i den delen av spillet.

Pogba kan bli nøkkelen
Neste på programmet for Manchester United er hjemmekamp mot Newcastle. TV 2-ekspert Simen Stamsø-Møller tror det kan bli nok en tøff nøtt for Solskjær.

– Det er en lignende motstander som United har slitt mot tidligere. Det blir ikke akkurat mer rom å boltre seg i enn kampen mot Watford, sier Stamsø-Møller.

Men han tror at Paul Pogba, som fikk mye skryt av Solskjær etter sitt comeback på søndag, kan bli avgjørende.

– Han vil nok vise seg frem. Det er typisk han etter alle spekulasjonene. Jeg tror han kommer til å vise hvor god han er. Det blir nok en slitekamp, men Pogba har klassen man trenger i slike kamper. Jeg tror han kommer til å herje, spår TV 2-eksperten.