LANDET TRYGT: Her er romkapselen på vei inn for landing over New Mexico.
LANDET TRYGT: Her er romkapselen på vei inn for landing over New Mexico. Foto: Aubrey Gemignani

Landet trygt etter strabasiøs romferd

Boeings Starliner gjennomførte søndag en perfekt landing i ørkenen i New Mexico, etter det som har vært en alt annet enn perfekt romferd.

Boeings nye romfartøy Starliner ble skutt opp fredag morgen, og planen var at det ubemannede fartøyet skulle nå Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Men etter avgang fra Cape Canaveral fikk fartøyet problemer.

Oppskytingen skjedde med en Atlas V-rakett klokken 06.36 fredag morgen, lokal tid. Den ubemannede kapselen ble koblet fra bæreraketten som planlagt etter oppskytingen. Alt så i starten ut til å gå som det skulle.

Men planen om å kobles til ISS måtte avbrytes da romfartøyet ikke klarte å dytte seg selv inn i riktig bane etter å ha koblet fra raketten.

Årsaken skal være at Starliner brukte mer drivstoff enn ventet for å kunne holde banen. NASA har også oppgitt at en feil gjorde at romfartøyet trodde tiden var en annen enn den var.

Nå, to dager senere, har Starliner landet i ørkenen i New Mexico i USA. Landingen på White Sands Missile Range skjedde uten problemer, skriver Boeing på Twitter.

– Den var midt i blinken, skriver selskapet.

Ifølge NASA er det første gang en amerikanskbygget romkapsel har landet på jorda. Starliner er bygget for NASAs kommersielle program og kan ha oppti sju astronauter om bord. Planen er at fartøyet skal frakte astronauter til ISS fra neste år.