Rotet det til under værkaos: – Selvforskyldt og klønete

De norske jentene falt fra finaleplass. – Jeg kløner det til for oss begge, sier Ane Appelkvist Stenseth.

Det ble en helsvart dag for de norske langrennsjentene i Planica. Maiken Caspersen Falla og Ane Appelkvist Stenseth var de to eneste som tok seg til semifinale. I siste sving krasjet de to med hverandre, og dermed ble det ingen norske jenter til finale.

– Det er selvforskyldt og klønete av de norske jentene som går for tett på hverandre, sier TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad.

Se fallet i videovinduet øverst i saken. Video med tillatelse fra NRK.

Appelkvist Stenseth gikk i bakken, og Caspersen Falla som kom like bak gikk også over ende.

– Jeg kløner det til for oss begge to. Det må jeg bare beklage, sier Stenseth til NRK.

Hun forklarer at hun så en liten luke på innsiden. – Jeg tenkte at jeg skulle prøve å ta den, men akkurat når jeg er på bakskiene til Maiken, så skjærer hun inn. Da har jeg ikke noen annen mulighet til å gjøre noe annet enn å satse på at det går bra. Og det gjør det ikke, konstaterer Stenseth.

TV 2-ekspert frikjenner Stenseth
Men TV 2s langrennsekspert mener at Stenseth ikke har noen grunn til å føle skyld etter fallet.

– Det er bare tull. Det er hundre prosent selvforskyldt av Caspersen Falla. Det er Stenseth som har innersporet. Maiken legger seg inn, på tross av at Ane sine ski er oppe på siden, og det er ikke lov.

– Og det er på grunn av at Maiken får sine ski oppå Ane sine, at det blir fall, sier Petter Skinstad.

Caspersen Falla mener selv at hun ikke kunne ha gjort noe for å unngå uhellet.

– Det er innmari kjedelig å ryke. Jeg kunne ikke ha gjort noe annerledes, det er en kjip følelse. Jeg får ikke vist hva jeg er god for. Jeg er heldig som har vært i få uhell tidligere. Jeg må bare fortsette taktikken om ikke å havne i uhell, sier hun til NRK.

– Jeg har ikke sett det, men Ane feller meg med sine ski. Det er ikke vanskeligere enn det. Jeg pratet med henne og fikk en klem. Hun gjorde det ikke med vilje, sier Falla.

I finalen ble det også dramatisk. Linn Svahn, som tok sin første verdenscupseier i Davos forrige helg, kjørte for sin andre strake seier, men rett før mål gikk Svahn i bakken. Svensk seier ble det likevel, for Jonna Sundling vant foran Stina Nilsson. Amerikanske Julia Kern ble nummer tre.

Værkaos
Grunnet svært krevende forhold med hagl, regn, plussgrader, lyn og torden ble sprinten i Planica utsatt etter kvartfinalene.

– Det var nesten uvirkelig. Det kom lyn og torden, samtidig som det kraftige regnet gikk over til hagl, sa trener Arild Monsen til NRK.

– Jeg er ikke noen stor tøffing, men jeg ble redd av å holde paraplyen sånn som det var. Det var en riktig avgjørelse å utsette.

Mari Eide var best av de norske løperne i prologen, men røk ut i kvartfinaleheatet. Hun vil ikke legge skylden på forholdene, men slår fast at de var tøffe. – Det er vanskelig å se, og det er litt hull i snøen noen steder. Stavene går igjennom. Men det er én ting, jeg er for dårlig i starten, sier Eide til NRK.

Fem norske kvinner tok seg videre fra prologen, men for tre av dem ble det kun med kvartfinale. Kristine Stavås Skistad, Mari Eide og Lotta Udnes Weng klarte ikke å ta seg videre til semi.

Petter Skinstad mener at rennet i Planica ikke burde vært gjennomført.

– Rennet burde vært flyttet. Jeg skjønner at det blir krevende med tanke på økonomi, men det var for smalt, for glatt og til dels farlig. Været kan man ikke gjøre noe med, men det burde vært flyttet eller utsatt, mener TV 2-eksperten.

– Som Ingebrigtsen-brødrene på 800 meter
Skinstad er ikke overrasket over at de norske jentene slet i Planica.

– Det bekrefter bare at når det blir skikkelig sprint - med korte renn og mye dueller - så er det flere nasjoner som er hakket hvassere enn Norge.

– Den type sprint som vi så i dag er veldig ulikt mye av det som blir arrangert i Norge og i mesterskap. De norske jentene er klart best når løypen er lengre og når kapasitet er viktigere. Det kan sammenlignes med hvordan Ingebrigtsen-brødrene ville gjort det i en 800 meter mot verdens beste, sier Skinstad.