REISER HJEM: Statsminister Scott Morrison lover å besøke brannmannskapene når han er kommet seg hjem fra sin ferie på Hawaii.
REISER HJEM: Statsminister Scott Morrison lover å besøke brannmannskapene når han er kommet seg hjem fra sin ferie på Hawaii. Foto: Rod McGuirk/Mick Tsikas

Australia står i brann – statsministeren reiste på familieferie til Hawaii

Mens to frivillige brannmenn omkom i skogbrannrammede New South Wales, befant Australias statsminister seg på Hawaii. Nå beklager Scott Morrison, og lover å besøke brannmannskapene.

Heftige skogbranner har rammet Australia den siste tiden, og over 2500 brannmenn deltar i arbeidet for å slukke de rundt 97 brannene som herjer i den kriserammede regionen New South Wales, ifølge brannvesenet i delstaten.

Det er innført unntakstilstand på grunn av ekstrem varme og hetebølgen som gjør skogbrannene verre.

For to dager siden omkom de frivillige brannmennene Geoffrey Keaton (32) og Andrew O'Dwyer (36), da kjøretøyet deres ble truffet av et tre, og rullet av veien.

Nektet å svare

Da det skjedde, var statsminister Scott Morrison på familieferie på Hawaii, sammen med konen og sine to døtre. Valget om å dra på ferie har Morrison møtt kraftig kritikk for.

Allerede mandag, da visestatsminister Michael McCormack tok over oppgavene til Morrison, møtte han hard medfart i avisspalter og på sosiale medier.

– Hvor er statsministeren? Vi har akkurat bekreftet at visestatsministeren er fungerende statsminister frem til minst torsdag. Har de fått med seg at landet brenner? Vi har hørt rykter om at Morrison er på Hawaii, skrev David Shoebridge fra partiet Greens på Twitter mandag.

Senere i uken nektet McCormack under en pressekonferanse å fortelle hvor statsministeren var, og ville heller ikke bekrefte hvorvidt han var i landet eller ikke. Samtidig insisterte australske myndigheter på at Morrison mottok daglige oppdateringer om brannene.

Avbrøt ferien

Fredag valgte statsministeren å avslutte ferien tidligere enn planlagt, og skal etter planen være hjemme igjen lørdag.

Han har også kommet med en offentlig beklagelse, og sier at både han og kona angrer på valget.

– Jeg angrer dypt om min ferie med familien har fremstått som respektløs overfor noen av de mange som er rammet av de grusomme skogbrannene, sier han.

Ifølge statsministeren skulle ferieturen til Hawaii egentlig skjedd senere, men ble flyttet som følge av planlagte reiser til Japan og India i januar, skriver The Guardian.

Besøker brannvesenet

Ifølge avisen The Sidney Morning Herald kommer Morrison til å besøke brannvesenet i den kriserammede regionen når han er tilbake.

– Jeg holder ikke i en brannslange, og jeg sitter ikke i et kontrollrom. Det er de modige menneskene som gjør det arbeidet sin jobb. Men jeg vet at australiere vil ha meg tilbake på dette tidspunktet, sier han.

Statsministerens familie fortsetter ferie til mandag, da Morrison egentlig skulle reist hjem.

Flere skadde

Ifølge The Sidney Morning Herald har 23 brannmenn og 29 sivile blitt skadet så langt som følge av brannene sør i landet. En brannmann er alvorlig skadet. De siste 105 dagene er det registrert over 8500 branner.

Til avisen sier brannsjef i regionen, Mark Jones, at en kan prise seg lykkelig for at antallet ikke er høyere.

– Gårsdagens hendelser og den tragiske hendelsen i New South Wales der to brannmenn mistet livet, minner oss på at dette er et grunnleggende farlig arbeid, sier han.

Ifølge delstatens beredskapsminister, David Elliott, har det aldri vært så mange fra nødetatene involvert i en aksjon før.

– Det er fire dager til julaften der vi må holde familier trygge, og da er det to ting innbyggerne i New South Wales må gi nødetatene: tålmodighet og fornuft.