HENTET MED HELIKOPTER: En ambulanse kjørte bort til helikopteret etter at det landet på flyplassen i Longyearbyen klokken 17.15. Foto: Dan Celius
HENTET MED HELIKOPTER: En ambulanse kjørte bort til helikopteret etter at det landet på flyplassen i Longyearbyen klokken 17.15. Foto: Dan Celius

Har hentet tre personer på «Lance» – skipet sitter fortsatt bom fast

Helikopteret som ble sendt til polarskuta «Lance», var fredag ettermiddag tilbake i Longyearbyen.

Helikopteret hadde med seg 50 kilo julemat og en del sageutstyr til skipet, som ligger fast i isen nord for Svalbard.

Helikopteret landet ved skipet like før klokken 15. Det plukket opp tre personer før flymaskinen returnerte til Svalbard.

Medisinsk evakuering

– Vår del av oppdraget er medisinsk evakuering av en person på fartøyet. Det er ikke noe spesielt med dette oppdraget bortsett fra at dette fartøyet er gjenstand for spesiell oppmerksomhet, sier redningsleder Rune Danielsen til TV 2 fredag ettermiddag.

Kapteinen på «Lance», Stig Roaldsand, ba denne uken om evakuering av en hjertesyk mann som var i ferd med å gå tom for medisiner.

Helikopteret tok av fra Svalbard rundt klokken 12.45 og var tilbake på flyplassen i Longyearbyen klokken 17.15.

Stig Roaldsand sa til TV 2 fredag formiddag at han hadde bedt om at helikopteret tok med dynamitt, motorsag og proviant.

– Men dynamitt får de ikke fraktet, og motorsag fant de ikke i Longyearbyen, så det får bli med 50 kilo proviant, sa Roaldsand via satellitt-telefon.

Bom fast

Polarskutas oppdrag har vært å hente polfarerne Børge Ousland og Mike Horn, som har krysset Polhavet på ski.

Ousland og Horn ble tatt om i skipet 8. desember. Siden har mannskapet forsøkt å seile skipet tilbake til Svalbard eller til fastlandet, men skuta har stort sett vært frosset fast i isen.

Mannskapet håper at uvær skal få isen til å sprekke opp slik at fartøyet kommer seg ut i åpent farvann, men ifølge VG er det meldt pent og stabilt vær til over jul.

Også på Svalbard følger folk med på det som skjer om bord på «Lance». TV 2s reporter på Svalbard, Dan Celius, sier det blir stadig mer is rundt øya, og folk spør seg hvordan fartøyet skal komme seg ut.

– Isen begynner å gro til skikkelig, og det gror til rundt hele øya. Jeg har ikke sett så mye is på de 20 årene jeg har bodd her oppe, sier Celius fredag ettermiddag.

Prøver å kutte i isen

Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen sier til Nyhetskanalen fredag ettermiddag at Børge Ousland kan se råker og god is bare noen hundre meter unna skipet. Problemet er å komme seg dit.

Det de prøver nå, er å kutte opp former i isen slik at hvis vinden får tak og begynner å skru, skal det helst skal skru sånn at det åpner seg og de lett kan seile hjem. Det har vist seg ikke å være så lett, sier Ebbesen.

– Så faren for at det blir jul og nyttår om bord, er reell?

– Den er reell. Vi tenker ikke mer enn noen dager av gangen. Sånn som vi ser det nå, er det mer og mer som tyder på at det blir en hvit jul for dem og at prosjektet er inne i en ny fase. De som er der, går glipp av en jul, men de får en fantastisk opplevelse. Det er nok den julen de kommer til å huske best i livet, sier Ebbesen.