FRUSTRERT: Bjørn Steinar Reppen (70) er én av mange som føler seg urettferdig behandlet. Han klarer ikke å forstå hvorfor han nektes handikapbevis av kommunen.
FRUSTRERT: Bjørn Steinar Reppen (70) er én av mange som føler seg urettferdig behandlet. Han klarer ikke å forstå hvorfor han nektes handikapbevis av kommunen. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Bjørn Steinar (70) kan så vidt gå – likevel nektes han handikapparkering

EGERSUND (TV 2): Den slagrammede 70-åringen føler seg urettferdig behandlet etter at reglene for handikapparkering ble strammet inn. Han er ikke alene, ifølge Handikapforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nå ni år siden livet til Bjørn Steinar Reppen ble snudd fullstendig på hodet.

Han ble rammet av slag og måtte plutselig ha hjelp til alt. TV 2 treffer ham hjemme på Hellvik i Eigersund, sør i Rogaland.

– I begynnelsen var jeg helt lam i venstre fot og arm. Jeg satt i rullestol i ett år, sier han til TV 2.

Men så begynte ting å skje.

– Jeg hadde nesten gitt opp å få noe liv i foten og armen, men plutselig begynte jeg å røre litt på fingrene og så kom det seg etter hvert.

Etter omfattende trening ble han litt bedre, og selv om han fremdeles har store utfordringer med å bevege seg – klarer han nå å kjøre bil og går korte distanser.

Sliter med balansen

Han ble fortalt at han ville ha krav på handikapbevis for parkering, og søknaden hans ble først godkjent av Eigersund kommune.

– Når jeg da er på butikken og må bære varene så blir det tungt og vanskelig. Venstre arm fungerer ikke, sier Reppen.

På grunn av den dårlige balansen har han også opplevd å ramle inne på butikken.

Men da han søkte om fornyelse kom avslaget.

– Det er altså så dårlig. En skam synes jeg, sier 70-åringen.

AVSLAG: I flere år har Bjørn Steinar hatt tillatelse til å parkere tett inntil den lokale butikken. Det er det slutt på nå. Foto: Kristian Myhre / TV 2
AVSLAG: I flere år har Bjørn Steinar hatt tillatelse til å parkere tett inntil den lokale butikken. Det er det slutt på nå. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Kommunens vurdering

Det er det kommunale selskapet Eigersund Parkering som nekter ham handikapbeviset.

I avslaget heter det at det ikke foreligger noe «særlig behov for parkeringslettelser», fordi han ifølge legeerklæringen behersker en gangavstand på 100 meter.

– Hvor bevegelseshemmet må man være for å få et parkeringsbevis?

– Det er to ting som må være på plass. Det ene er at du må ha en legeerklæring som viser hvor bevegelseshemmet du er. I tillegg til det må du også tilkjennegi ditt parkeringsbehov, sier daglig leder Arne Stapnes.

Han vil ikke gå inn i detaljene i Bjørn Steinar sin sak, men sier at det i dette tilfellet ble vurdert dit hen at 70-åringen ikke oppfylte kravet om behov.

– Den nye forskriften sier at disse to tingene skal likestilles, sier han.

Saken har vært igjennom to klageinstanser, som begge har landet på samme konklusjon.

– Det koker altså ned til at noen hos dere mener at han ikke har behov for å parkere?

– Det er riktig.

LEDER: Arne Stapnes er daglig leder i Eigersund Parkering. Han forklarer at kommunen har tolket reglene i henhold til nye forskrifter. Foto: Kristian Myhre / TV 2
LEDER: Arne Stapnes er daglig leder i Eigersund Parkering. Han forklarer at kommunen har tolket reglene i henhold til nye forskrifter. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Strengere regler

Den nye forskriften Stapnes viser til er utarbeidet av Samferdselsdepartementet og Veidirektoratet, og ble gjeldene fra 1. januar i 2017.

Her heter det at kommunen må ta hensyn til at «det i tettsteder med stor trafikk vil være stor etterspørsel etter parkeringsplasser, ofte større enn tilbudet».

Med andre ord er forskriftene laget med det formål å sørge for at de som trenger det mest, ikke risikerer å bli ute av stand til å utføre ærender fordi parkeringsplassene opptas av folk som ikke har det samme behovet.

Norges Handikapforbund (NHF) støttet regelendringene i 2017.

– Det var en del som fikk – som kanskje ikke skulle hatt, sier Per Åge Øglænd, tilgjengelighetsansvarlig i NHF Nord-Jæren.

SYMPATI: Per Åge Øglænd i norges Handikapforbund har sympati med Bjørn Steinar. Han er bekymret for at folk med spesielle behov ikke får hjelpen de trenger. Foto: Kristian Myhre / TV 2
SYMPATI: Per Åge Øglænd i norges Handikapforbund har sympati med Bjørn Steinar. Han er bekymret for at folk med spesielle behov ikke får hjelpen de trenger. Foto: Kristian Myhre / TV 2

– Må ikke gå for langt

NHF fører ikke noe statistikk, men rapporterer om mange som har fått samme tilbakemelding som Bjørn Steinar etter at reglene ble strammet inn.

Øglænd, som selv sitter i rullestol etter en trafikkulykke da han var ung, sier han har sympati med dem som føler seg snytt for hjelpen de føler de har behov for.

– Jeg ser at han ikke klarer å løfte føttene veldig høyt, sier han i det TV 2 viser ham video av Bjørn Steinar på vei til butikken.

Den erfarne forbundsmannen er kritisk til det han kaller en trend hvor hensynet til personer med særskilte behov må vike i jakten på å ta snylterne.

– Denne innstrammingen var nok på sin plass, men det må ikke gå så langt at de som virkelig trenger det ikke får det, sier han.

Bjørn Steinar har ikke planer om å gi seg, og vil søke igjen.

– Når du er uheldig og blir syk, så bør man få den hjelpen som trengs, sier han.