URO: Uroen i India har nå vart i over en uke. Sinnet er rettet mot en ny, omstridt statsborgerskapslov.
URO: Uroen i India har nå vart i over en uke. Sinnet er rettet mot en ny, omstridt statsborgerskapslov. Foto: Rajesh Kumar Singh

PROTESTENE I INDIA:

Dødstallet har steget til ni

Det meldes om nye sammenstøt mellom politi og demonstranter i India fredag morgen. Protestene mot en ny statsborgerskapslov har krevd ni liv.

Tre personer ble skutt og drept torsdag mens de protesterte mot den nye loven.

Uroen har nå vart i over en uke. Sinnet er rettet mot landets hindunasjonalistiske regjering som har fått gjennom en ny, omstridt statsborgerskapslov.

Den åpner for at tusenvis av innvandrere fra nabolandene Afghanistan, Pakistan og Bangladesh kan få statsborgerskap. Men loven gjelder ikke for muslimer, kun for personer som tilhører en minoritet i de tre landene.

PROTESTERER: Buddhister, kristne, hinduer, jainister, parsere og sikher som flyttet til India før 2015, kan få indisk statsborgerskap. Loven har utløst protester fordi den ikke gjelder for muslimer.
PROTESTERER: Buddhister, kristne, hinduer, jainister, parsere og sikher som flyttet til India før 2015, kan få indisk statsborgerskap. Loven har utløst protester fordi den ikke gjelder for muslimer. Foto: Ajit Solanki
  • 11. desember vedtok Indias nasjonalforsamling en lovendring som åpner for å gi indisk statsborgerskap til migranter uten lovlig opphold fra Afghanistan, Bangladesh og Pakistan.
  • Buddhister, kristne, hinduer, jainister, parsere og sikher som flyttet til India før 2015, kan få indisk statsborgerskap. Loven har utløst protester fordi den ikke gjelder for muslimer.
  • Statsminister Narendra Modis hindunasjonalistiske regjering forklarer unntaket med at lovens formål er å beskytte forfulgte minoriteter og viser til at nabolandene har muslimsk flertall.
  • Andre utsatte grupper – som Myanmars rohingyaer, Sri Lankas tamiler og Kinas tibetanere – er heller ikke omfattet av loven.
  • Loven skal prøves av landets høyesterett i januar. (Kilder: TT, Reuters, FNs høykommissær for menneskerettigheter)