SYV: Nattens syv demokratiske deltakere på scenen i Los Angeles. Fra venstre: Andrew Yang, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren,Joe Biden, Bernie Sanders, Amy Klobuchar og Tom Steyer.
SYV: Nattens syv demokratiske deltakere på scenen i Los Angeles. Fra venstre: Andrew Yang, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren,Joe Biden, Bernie Sanders, Amy Klobuchar og Tom Steyer. Foto: Frederic J. Brown/AFP

Demokratene debatterte i skyggen av riksrett

Med riksrettsavstemningen ferskt i minne, gikk demokratenes sjette presidentdebatt av stabelen natt til fredag. Med under syv uker til første valg, valgte enkelte av kandidatene å gå til angrep.

Dagen etter at Representantenes Hus stemte for å stille Donald Trump for riksrett, var det uunngåelig at presidenten kom opp under demokratenes debatt.

Mens alle av debattens syv deltakere støtter riksrettstiltaen, er det amerikanske folket langt mer splittet: 46 prosent av befolkningen vil fjerne Trump fra Det ovale kontor, ifølge FiveThrityEight.

Samlet front mot Trump

Med utgangspunkt i denne splittelsen, spurte programleder Judy Woodruff kandidatene om hvordan de ville lede USA fremover.

– Riksrett er en nødvendig av hensyn til grunnloven, svarte tidligere visepresident Joe Biden. Mannen som leder på meningsmålingene lovet å «gjenopprette presidentskapets integritet» om han skulle bli valgt.

AMPERT: Joe Biden og Bernie Sanders enes om riksrett, men lite annet.
AMPERT: Joe Biden og Bernie Sanders enes om riksrett, men lite annet. Foto: Justin Sullivan/AFP

– Trump er en sykelig løgner, la Bernie Sanders til. Senatoren fra Vermont vil være et av jurymedlemmene under riksrettsaken, og lovet å kjempe for å få presidenten fjernet i Senatet.

– Han er den mest korrupte presidenten i historien, sa Elizabeth Warren. Hun påpekte at Donald Trump gikk til valg på å «tømme sumpen» i Washington D.C., og anklaget presidenten for å bryte dette løftet ved å lede en korrupt administrasjon.

Med en oppslutning på 15 prosent blant demokratenes velgere, ligger Warren et stykke bak Joe Bidens 27,9 og Bernie Sanders sine 19,7, ifølge RealClearPolitics. Bak fronttrioen ligger ordfører Pete Buttigieg med 8,6 prosents oppslutning. Ordføreren har fått en oppsving de siste ukene – spesielt i statene Iowa og New Hampshire, hvor de første valgene finner sted.

– Presidenten ga ikke Representantenes hus noe alternativ. Vi kan ikke gi etter for følelsen av håpløshet. Dette er vår sjanse til å stå opp mot denne følelsen av håpløshet, sier Buttigieg om riksrettstiltalen.

Barket sammen

Buttigiegs oppsving har ikke gått de andre kandidatene hus forbi, og det var forventet at kandidaten ville angripes fra flere hold i natt. Elizabeth Warren levde opp til spådommene, og gikk hardt ut mot Buttigieg.

Ordføreren fra Indiana har tidligere fått kritikk for sine skjulte, velstående donorer, noe Warren visste å utnytte.

– Jeg selger ikke tiden min. Jeg er ikke sammen med millionærer og milliardærer, innledet Warren.

– Milliardærer i vinkjellere bør ikke få velge USAs neste president, sa Warren, og pekte på hvordan Buttigieg serverte vinflasker til over 8000 kroner stykket under en mye omtalt innsamlingsaksjon.

Ordøfreren var forberedt på angrepet, og poengterte hvordan Warren selv har mottatt valgkampmidler fra velstående donorer.

– Jeg er åpenbart den eneste personen på denne scenen som verken er millionær eller milliardær. Dette er problemet med å sette standarder du selv ikke lever opp til, svarte 37 år gamle Buttigieg.

Warren har tidligere unngått å kritisere sine demokratiske motstandere, og nattens angrep kan være et tegn på at hun tar trusselen fra Buttigieg på alvor.

Vil erklære klimakrise

Debatten fortsatte med tema som økonomi, rase og klima. Sistnevnte er et tema som flere av kandidatene har gjort til en av sine hovedsaker. Blant dem er Tom Steyer og Bernie Sanders.

– Det handler ikke om å flytte folk. Det handler om å redde kloden. Trusselen er undervurdert og Parisavtalen er ikke nok, svarte Sanders på spørsmål om det kan være aktuelt å flytte innbyggere i utsatte områder i USA.

– Vi må erklære en klimakrise, og USA må lede kampen. I stedet for å bruke masse penger på våpen som dreper hverandre, må vi kjempe for klimaet, tordnet Sanders videre.

– Jeg kommer til å erklære unntakstilstand fra første dag! Det er min hovedsak, svarte milliardæren Tom Steyer.

Han understreket at klimakrisen er en mulighet for å skape jobber.

– Vår største krise er vår største mulighet.

Steyer brukte også sin tilmålte tid til å kritisere Pete Buttigieg, og han oppfordret ordføreren fra Indiana til å prioritere klima.

– Dette er ikke teoretisk for meg, svarte Buttigieg. Han viste til at et nabolag i South Bend, der han er ordfører, nylig ble rammet av flom.

– Jeg insisterer på at vi handler, sa han.

Sju kvalifiserte til debatt

Bare sju av de femten håpefulle demokratiske presidentkandidatene kvalifiserte seg til debatten i Los Angeles torsdag kveld som skjer i skyggen av riksrettsdramaet i Washington: Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Andrew Yang, Joe Biden, Pete Buttigieg, Tom Steyer and Amy Klobuchar

Seks av kandidatene er senatorer og er nødt til å være i Washington når Senatet møtes for riksrett. Debatten blir derfor regnet som spesielt avgjørende fordi det kan være siste gang de møtes på en nasjonal scene før neste debatt i januar.