ARENA VEKKER HARME I HÅNDBALLMILJØET:

– Ikke forenlig med håndballens verdier

Håndballtrener mener valg av kamparena strider mot kampen mot homofobi, og får støtte av Gro Hammerseng-Edin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LERØYserien er en landsserie i håndball for Jenter 18 og Gutter 18 (spillere født 2001 eller senere). I siste runde samles alle lagene i samme arena.

I år er runden satt til å være i Oslofjord Arena, en del av Oslofjord Convention Center (OCC) mellom Stokke og Tønsberg i Sandefjord kommune.

Idrettsanlegget er eid av Brunstadstiftelsen, noe som går tydelig fram av stiftelsens hjemmeside. Om Brunstadstiftelsen heter det at de har som formål å fremme læren og verdiene og det kristelige innholdet som Johan O. Smith sto for, kjent som Smiths venner men kirkesamfunnets juridiske navn er Brunstad Christian Church.

Og det er disse verdiene som håndballtrenere nå reagerer på. De ønsker ikke å spille håndball i en hall eid av Brunstadstiftelsen.

– Vi blir på en måte tvunget til å spille og bo der, og spytte inn masse penger. Det mener jeg krasjer med noen av de verdiene som Håndballforbundet selv sier er viktig, sier Ellingsrud Jenter 18-trener Thomas Sigolsen.

Innlegget som skapte debatt

Sigolsen publiserte onsdag et innlegg på en Facebook-gruppe for trenere i Håndball-Norge. Der har han fått massiv støtte av flere trenere. I innlegget støtter han tanken om at alle lagene blir samlet på samme sted i siste runde, men stusser over at Norges Håndballforbund har lagt LERØY-runden i i Oslofjord Arena.

– Det er mange unge i dag som sliter med å komme ut med legningen sin, de er usikre på seg selv. Det er helt sikkert noen blant disse unge håndballspillerne som skal ned dit den helgen.

Sales Manager ved Oslofjord Convention Center Gunnar Fosseng er tidligere norsk landslagskeeper i håndball.
Sales Manager ved Oslofjord Convention Center Gunnar Fosseng er tidligere norsk landslagskeeper i håndball. Foto: Erlend Aas

Sales Manager ved Oslofjord Convention Center Gunnar Fosseng har 164 landskamper for det norske landslaget i håndball. Han opplyser om at OCC og norsk håndball står for de samme verdiene når det gjelder likeverd og likebehandling.

– Påstandene om Oslofjord er basert på en misforståelse. På Oslofjord tolererer vi ikke diskriminering knyttet til rase, tro, legning, kjønn eller andre personlige forhold. Det gjelder både for ansatte og for gjester. Jeg har 164 landskamper i håndball for Norge og hatt diverse tillitsverv, og jeg identifiserer meg med håndballforbundets verdigrunnlag. Jeg ville aldri jobbet her hvis forholdene var slik som det fremstilles i oppropet.

– Vi er Norges største og mest moderne Convention-senter, og alle er like velkomne hit. Vi har tidligere fått spørsmål fra media, og bekreftet, at vi også ville vært vertskap for et Pride-arrangement om noen skulle ønske å arrangere det her på Oslofjord. Vi har også unike fasiliteter for idrettsarrangementer, og vi er kun opptatt av gi optimale opplevelser til våre kunder. Hvilken legning de måtte ha, eller tro eller hudfarge, er helt irrelevant.

– Har respekt for alle menneskers personlige valg

I Ellingsrud-trenerenen sitt Facebook-innlegg viser han til Brunstad Christian Church sitt syn på homofili.

På Brunstad Christian Church' internasjonale misjonsside står følgende:

Seksualdriften vår er ikke en synd. Men seksuelt begjær utenfor ekteskapet mellom en mann og en kvinne er det Bibelen kaller «lyster», og å gi etter for dem er synd. Dette inkluderer sex før ekteskapet, utenomekteskapelig sex, å leve ut urene seksuelle tanker, pornografi – og å praktisere homofili.
aktivkristendom.no

Pressekontakt ved Brunstad Christian Church Berit Hustad Nilsen viser til Brunstadstiftelsens etiske retningslinjer, og forteller at ingen diskriminering skal finne sted hos dem.

– BCC er helt åpne om vårt syn på kristen samlivsetikk, men har respekt for alle menneskers personlige valg, uansett om de deler vårt syn eller ikke. Sitatet dere har klippet ut fra aktivkristendom.no er skrevet til mennesker som ønsker å leve et liv i henhold til kristne verdier slik vi leser dem i Bibelen, og ikke til de som ønsker noe annet. Jeg kan derfor ikke se at det har relevans for saken dere ønsker å omtale.

Ingen diskriminering, basert på for eksempel kjønn, seksuell legning, alder, funksjonshemming, nasjonalitet, etnisitet eller politisk eller religiøs overbevisning skal finne sted. Alle medarbeidere må være oppmerksom på kulturelle forskjeller og behandle kollegaer, forretningsforbindelser og andre med respekt.
Brunstadstiftelsen

Sigolsen trekker frem punktene Norges Håndballforbund har lagt ut på sine hjemmesider om hva en trener skal gjøre for spillerne sine.

Skape en trygg arena for utøvere som ønsker å være åpen om sin seksuelle legning.
Norges Håndballforbund

– Jeg syntes det blir litt krasj når håndballforbundet har valgt å legge ut på sine sider at de tar den kampen mot homofobi veldig seriøst. De skriver også at det er viktig at trenere er tydelige og støtter utøverne sine i den kampen. Da skjønner jeg ikke hvorfor de har lagt runden der.

Gro Hammerseng-Edin roser oppropet.
Gro Hammerseng-Edin roser oppropet. Foto: Vidar Ruud

Tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin mener at å drøfte ulike synspunkter rundt for eksempel valget av spillested er en sunn debatt.

– Jeg er glad for at det finnes mennesker som er opptatt av å bruke stemmen sin for å jobbe for at det skal oppleves trygt og åpent for alle i idretten. Det vet jeg Norges Håndballforbund også er opptatt av.

– Vi tar reaksjonene på alvor

Generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, forteller at de har stor respekt for reaksjonene som har kommet fra idrettslag og trenere.

– Det viktigste er at vi tar reaksjonene på alvor. Det er ingen unnskyldning, men det har vært en del der som vi også diskuterte når vi skulle legge LERØY-runden der eller ikke.

Langerud har allerede satt tematikken på agendaen for forbundets styremøte 11.januar.

– Nå skal vi ta en ny, grundig diskusjon på dette om det er forenelig eller ikke, og gjøre en klok vurdering utfra innspillene vi får. Vi er veldig opptatte av å lytte til klubbenes tilbakemeldinger her.

Ønsker å bo et annet sted

Dersom LERØY-runden forblir i Oslofjord Arena, kommer Ellingsrud-jentene til å spille kampene sine. De velger derimot å bo et annet sted.

– Hvis det skulle vise seg at det fortsatt blir der, så velger vi heller å bo et annet sted fordi vi ikke ønsker å støtte dette med overnattingspenger. Man blir litt trengt inn i et hjørne fordi man blir straffet gjennom regelverket hvis man ikke møter opp til kamp.

Hammerseng-Edin stiller seg bak Ellingsrud-treneren og kunne selv valgt å gå for samme variant.

– Jeg vet at det er mange ulike syn på en slik sak. Mitt syn er at det hadde vært bedre å spille et annet sted. Jeg innser at det sikkert ikke er flust av alternativer, men noen finnes jo.

FOTNOTE: TV 2 valgte å avpublisere saken fredag morgen etter usikkerhet rundt eierforholdet av arenaen, men publiserer saken på nytt med enkelte presiseringer.