SIKTET: Zikrija Krkic er siktet for å ha tatt livet av to mennesker med et automatvåpen. Her er han avbildet i et av besøksrommene i Ringerike fengsel.
SIKTET: Zikrija Krkic er siktet for å ha tatt livet av to mennesker med et automatvåpen. Her er han avbildet i et av besøksrommene i Ringerike fengsel. Foto: Erlend Sørbø / TV 2

dobbeltdrapssak ferdig etterforsket:

Hevder sin uskyld – frykter han må sitte inne resten av sitt liv

RINGERIKE FENGSEL (TV 2): Norsk politi er ferdig med å etterforske dobbeltdrapssaken mot Zikrija Krkic (46). Han frykter å måtte tilbringe resten av livet sitt i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha passert fire sluser og en sikkerhetskontroll, kommer man inn i besøksavdelingen i Ringerike fengsel. Her soner personer som er dømt for blant annet voldtekt, ran og drap.

I korridoren er det flere flere rom. På den første døra står det «familierom».

Her inne er det god plass til en sofa, et bord og et par stoler. Langs veggen står flere kasser med leker. I disse dager er rommet pyntet til jul, men utenfor vinduene ser man de flere meter høye betongmurene.

De fleste innsatte som får besøk fra sine kjære skal ut etter å ha sonet i en tidsbegrenset periode, men det gjelder ikke for alle.

Mannen som har tatt plass i en av stolene på familierommet, kjemper nå for ikke å bli sittende i fengsel for resten av livet.

«En ny Krekar»

Han heter Zikrija Krkic, er 46 år og han risikerer å bli dømt til 21 års forvaring.

Like før juleferien ble politiet ferdig med å etterforske saken mot ham. Statsadvokaten har vurdert bevisene og sendt saken videre.

Nå er det opp til Riksadvokaten å avgjøre om han skal tiltales for å drept to mennesker med maskingevær. Fra slutten av februar er det satt av åtte uker til rettssaken, men det er fortsatt ikke klart om det blir tatt ut tiltale.

Selv vil ikke Krkic snakke med politiet.

– De er ikke interessert i sannheten. Jeg føler at de kun etterforsker meg som person, og da vet jeg ikke hva jeg skal si til dem, sier han og fortsetter:

– Det oppleves som at de har et vendetta mot meg. Trenger de en ny Krekar?

Krkic forsvares av advokat Øyvind Bratlien. Han mener at denne saken er unik i norsk sammenheng.

I FENGSEL: Zikrija Krkic har sittet i fengsel i Norge siden høsten 2016. Dette bildet er tatt i Skien fengsel da TV 2 besøkte ham i 2018. Foto: Erlend Sørbø / TV 2
I FENGSEL: Zikrija Krkic har sittet i fengsel i Norge siden høsten 2016. Dette bildet er tatt i Skien fengsel da TV 2 besøkte ham i 2018. Foto: Erlend Sørbø / TV 2

Ble frikjent

Denne historien startet sommeren 2014. Da var Krkic på ferie i hjemlandet Bosnia-Hercegovina.

Den 29. juli ble to menn skutt og drept med maskingevær på en kafé som ligger rundt 500 meter fra huset som Krkic oppholdt seg i. Kort tid etter dobbeltdrapet ble han pågrepet og satt i varetekt.

PÅGREPET: Slik så det ut da Zikrija Krkic ble pågrepet etter dobbeltdrapet i Bosnia. Foto: Radio Rijec)
PÅGREPET: Slik så det ut da Zikrija Krkic ble pågrepet etter dobbeltdrapet i Bosnia. Foto: Radio Rijec)

Saken endte i retten i Banja Luka i 2015. Der ble han frikjent.

I dommen, som TV 2 har fått tilgang til, går det frem at retten mener at politiets etterforskning var svært mangelfull. Det antydes at bevis kan være plantet og det nevnes også andre potensielle gjerningspersoner.

I juli i 2016 opphevet høyesterett i Bosnia den frifinnende dommen på grunn av saksbehandlingsfeil. Dermed sto man igjen uten en rettskraftig dom i dobbeltdrapssaken.

  • 28. juli i 2014 ble to personer drept i en kafé i Prijedor i Bosnia.
  • Kort tid senere ble Zikrija Krkic pågrepet og satt i varetekt.
  • I september i 2015 ble Krkic frikjent for dobbeltdrap av lagmannsretten i Banja Luka, men han ble domfelt for brudd på våpenbestemmelser. Ettersom han hadde sittet i varetekt var dommen ferdig sonet og Krkic reiste hjem til Norge.
  • I juli 2016 opphevet høyesterett i Bosnia frifinnelsesdommen. Dermed sto saken uten en rettskraftig avgjørelse. I oktober 2016 ble Krkic pågrepet og varetektsfengslet i en alvorlig voldssak i Norge.
  • 14. desember 2017 ble han i Drammen tingrett dømt til seks års fengsel for å ha begått grove voldshandlinger. Krkic godtok dommen.
  • Like før jul ble politiet i Drammen ferdig med etterforske dobbeltdrapssaken i Bosnia. Nå vurderer riksadvokaten om han skal tiltaltes.

Dømt for vold

Kort tid senere ble Zikrija Krkic pågrepet av politiet i Norge. Han ble anklaget for å ha utøvd grov vold. For dette ble han dømt til fengsel i seks år.

Mens Krkic sonet dommen, begynte norsk politi å etterforske saken fra Bosnia. Norsk politi valgte å sikte ham for å ha begått dobbeltdrapet i Bosnia i 2014. Ettersom Krkic er norsk statsborger, kan han ikke sendes til Bosnia for å gjennomføre en ny rettssak.

Nå er saken ferdig etterforsket av politiet i Drammen. Om noen uker avgjør Riksadvokaten om Krkic skal tiltaltes for dobbeltdrapet i 2014, eller om saken skal henlegges.

Rettssaken er allerede forhåndsberammet i Drammen tingrett. Det er satt av åtte uker fra slutten av februar – dersom Riksadvokaten tar ut tiltale.

– Det har vært en omfattende etterforskning som i stor grad har skjedd i Bosnia, der de straffbare forholdene har skjedd. Det dreier seg om et stort antall vitneavhør, gjennomgang av elektroniske beslag og tekniske undersøkelser, sier statsadvokat Marit Formo.

AKTOR: Det er statsadvokat Marit Formo som skal føre dobbeltdrapssaken for retten dersom det tas ut tiltale.
AKTOR: Det er statsadvokat Marit Formo som skal føre dobbeltdrapssaken for retten dersom det tas ut tiltale. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Jeg har gjort mye galt

Zikrija Krkic hevder sin uskyld, og han viser til den frifinnende dommen fra Bosnia og de påpekte svakhetene i etterforskningen.

Krkic sier at han kjente en av de to som ble drept i kafeen i 2014, men han sier at han ikke hadde noe uoppgjort med ham. Krkic hevder også at han var hjemme da drapene skjedde.

– Jeg opplever at norsk politi kun etterforsker meg. Jeg har gjort mye galt, men jeg er uskyldig i det jeg anklages for, sier han.

Krkic forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, sier at han ikke har vært borti en lignende sak.

– Jeg tror knapt det finnes en lignende sak i Norge. Han er frifunnet i en solid begrunnet dom, og det pekes på andre gjerningsmenn og mulig planting av bevis.

FORSVARER: Advokat Øyvind Bratlien sier at han knapt har sett en lignende sak i Norge.
FORSVARER: Advokat Øyvind Bratlien sier at han knapt har sett en lignende sak i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Det er veldig spesielt at norsk politi tar over en fem år gammel sak og tror at de kan etterforske den på en tilfredsstillende måte. Jeg opplever at man etterforsker for å bekrefte at det er min klient som står bak drapene, sier Bratlien.

Tror han blir dømt

Både advokaten og Krkic er redde for at norsk politi ikke har mulighet til å gjøre en grundig nok etterforskning av andre potensielle gjerningspersoner.

– I etterforskningen har det vært et sentralt tema å utelukke andre gjerningspersoner, sier statsadvokat Formo.

– Hvorfor bruker norsk politi så store resursser på en hendelse som har skjedd utenfor Norges grenser?

– Fordi det er en svært alvorlig straffesak og fordi siktede er en norsk statsborger som ikke kan utleveres, sier hun.

Zikrija Krkic sier at han er «sikker på at han blir dømt». Den tidligere spesialsoldaten, som hevder å ha sittet i konsentrasjonsleir under krigen på Balkan, bruker tiden på å forberede seg på en mulig rettssak i februar.

– I Bosnia var jeg aldri redd for å bli dømt, men det er jeg her. Jeg kommer til å bli dømt i Norge, sier han.