TIL TYSKLAND? TV 2s fotballekspert mener Erling Braut Haaland ville passet perfekt inn i Borussia Dortmund.
TIL TYSKLAND? TV 2s fotballekspert mener Erling Braut Haaland ville passet perfekt inn i Borussia Dortmund. Foto: Lindsey Parnaby

– Ingen tvil om at Borussia Dortmund er det beste valget

TV 2s fotballekspert mener at Erling Braut Haaland burde droppe Manchester United og gå for den tyske storklubben.

Braut Haaland er en av verdens heteste fotballspillere i øyeblikket.

19-åringen kan angivelig velge og vrake mellom klubber som Manchester United, Borussia Dormund og RB Leipzig.

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller er helt klar på at Erling Braut Haaland burde forlate RB Salzburg i januar, og mener Tyskland er den rette veien å gå.

– Det er ingen tvil om at Dortmund er det beste valget sportslig sett. Der vil han få spilletid og kan score mange mål. Der vil han ikke få det samme internasjonale trykket som i Manchester United, og han har råd til å gå fem kamper uten å score mål, mener Stamsø-Møller.

TV 2s ekspert mener den tyske giganten er det rette steget å ta, og viser til flere spillere som har gått fra Dortmund og videre til de aller største klubbene.

– Vil han nå verdenstoppen, er den korteste veien dit å gå gjennom en klubb som Dortmund. Marco Reus, hadde han vært skadefri, ville han mest sannsynlig ikke vært der lenger. Robert Lewandowski storspilte der og gikk til Bayern München. Ousmane Dembélé trengte bare én sesong, så gikk han til Barcelona. Og Jadon Sancho, om han fortsetter slik han gjør, vil han nok gå til en av de største klubbene han også, poengterer Stamsø-Møller, før han legger til:

– Jeg tviler på om Braut Haaland vil ha like mye fremgang i Manchester United som i Tyskland.

Om Braut Haaland går til Borussia Dortmund, vil 19-åringen være med å kjempe om tittelen i Bundesligaen (ligger fire poeng bak ligaleder RB Leipzig) og spille åttedelsfinale mot PSG i Champions League.

– Jeg mener han hadde passet godt inn i Dortmund. Det eneste jeg ser at de mangler, er et skikkelig målbeist – og det er han, mener TV 2s ekspert.

Bergdølmo: – Dortmund absolutt den beste klubben å gå til

André Bergdølmo som spilte for Borussia Dortmund fra 2003 til 2005 støtter valget om å gå til den tyske storklubben.

– Jeg tenker at Dortmund er en klubb som spiller på den måten han liker. De er fremoverrettet, de angriper mye og Dortmund er kjent for å fostre frem unge spillere som tar steg. Jeg skulle gjerne sett ham i Dortmund, de har ikke all verden av spisser heller, sier forsvarsspilleren med 37 kamper for de gule og svarte.

Bergdølmo mener Braut Haaland vil få flere sjanser i Dortmund enn i den tyske rivalen RB Leipzig, som også kobles til jærbuen.

ANBEFALER TYSKLAND: Tidligere Borussia Dortmund-spiller André Bergdølmo mener den tyske storklubben passer Erling Braut Haaland perfekt.
ANBEFALER TYSKLAND: Tidligere Borussia Dortmund-spiller André Bergdølmo mener den tyske storklubben passer Erling Braut Haaland perfekt. Foto: Michael Sohn

– Dortmund er et lag som kommer til mange angrep mot alle lag i ligaen, som gjør at en spiss kommer til å vokse på det. Går han til Leipzig, som gjør det veldig bra akkurat nå, men ikke har tradisjon for å være der oppe, så tenker jeg at det kan slå begge veier. Da må han bære laget i mye større grad. I Dortmund vil han få flere målsjanser og automatisk komme i fokus, det er absolutt den beste klubben å gå til, mener mannen med 64 landskamper for Norge.

Bergdølmo, som er juniortrener i Sarpsborg 08, mener 19-åringen vil få et stort press på seg om han velger Manchester United.

– Da vil han gå til et lag som har seks-sju lag som er bedre enn dem i ligaen, og han vil ikke komme til like mange målsjanser. Man kan heller ikke legge det ansvaret på en 19-åring at han skal være med å løfte Manchester United til et nytt ligatrofé, understreker André Bergdølmo.

Tysk journalist: – Han ville gått rett inn på laget

Den tyske forfatteren og fotballjournalisten Raphael Honigstein har på følelsen at Haaland kommer til å ende opp i Borussia Dortmund. Han mener at den tyske storklubben har ett fortrinn i jakten på spisskometen: At de sårt trenger en spiss.

– I øyeblikket har de Paco Alcácer, som ikke spiller ofte nok på grunn av skader og ikke leder angrepet på den måten de ønsker at han skal. Så han kunne gått rett inn på et lag som skal spille åttedelsfinale i Champions League og har en sjanse på å vinne Bundesliga-tittelen, poengterer Honigstein, ifølge Sky Sports.

– Etter det jeg hører fra Tyskland, er Dortmunds følelse at de har en veldig god sjanse på å få avtalen i boks, fortsetter den tyske fotballjournalisten.

– Det tryggeste valget vil være United

TV 2s fotballekspert Petter Myhre mener det er et vanskelig, men lukrativt, valg Braut Haaland står overfor.

– For det første har han satt seg i en fantastisk posisjon der kan velge og vrake mellom så store klubber. Det er naturlig å si at det tryggeste valget nå er Manchester United. Han kjenner Ole Gunnar Solskjær, og Solskjær kjenner Braut Haaland godt og hans styrker. United har en filosofi der de skal bruke unge spillere og gjøre dem til verdensspillere, sier Petter Myhre.

Likevel mener han en overgang til tysk fotball vil være mer naturlig.

– Han har hele tiden tatt det riktige steget. Først gikk han til Molde, en toppklubb i Norge, og så videre til Salzburg – en toppklubb i Østerrike. Det har vært to veldig gode valg. Det neste steget vil være å gå til Tyskland, der er det ikke like høyt nivå som i Premier League. Går han til Manchester United i januar hopper han over et steg, noe han ikke har gjort til nå. Det er et vanskelig valg, og man vet ikke hvordan manager-situasjonen er i klubbene om ett eller to år frem i tid. Det viktigste for Braut Haaland nå er at han reiser til den klubben hvor han vil få best utvikling, og det får han ved å spille mange kamper, mener den tidligere Vålerenga-treneren.

Berbatov mener United bør styre unna

Tidligere Manchester United-angriper Dimitar Berbatov mener Ole Gunnar Solskjær ikke burde hente jærbuen.

– Han er god og fortsatt ung. Han utvikler seg ,og kanskje blir han bedre. Men som jeg har sagt flere ganger tidligere, Martial og Rashford er de to hovedangriperne som Manchester United trenger å beholde. Jeg elsker dem, sier bulgareren med 149 kamper for de røde djevlene til Sky Sports.

Marcus Rashford har levert så langt denne sesongen og har scoret ti mål og slått fire målgivende pasninger på 17 kamper i ligaen. Berbatov tror at Martial kan følge opp.

– Jeg spilte med Martial i Monaco, jeg vet hvor god han kan være. Nå er han på et sted der han kan utvikle seg og bli en spiller i verdensklasse, mener 38-åringen.

– Etter min mening må de holde seg til de to. Jeg er ikke sikker på om de kommer til å kjøpe enda en spiss, for Manchester United-fansen vil se spillere med fart, som kan dra av en mann, har selvtillit og kan score fantastiske mål, fortsetter Berbatov.

Fallhøyden større i Manchester United

Simen Stamsø-Møller mener også at dersom Braut Haaland går til Manchester United, vil det kunne gå utover ham selv og Ole Gunnar Solskjær om det ikke funker.

– Det er veldig fint å ha folk man kjenner i et nytt sted i form av tillit, men hvis ting går galt, vil det gå imot dem. I tillegg vil det ikke se ut som et genialt trekk om det fungerer. Hvis det går dårlig, vil Solskjær få høre det som i Cardiff, der han hentet nordmenn og det ikke fungerte, poengterer TV 2s ekspert.