JULEGAVER: Lene-Marie Sønsterud (38) og datteren Marta (18 måneder).
JULEGAVER: Lene-Marie Sønsterud (38) og datteren Marta (18 måneder). Foto: Privat

Gir ikke barna under tre år julegaver: – For mange ting gir bare frustrasjon

Firebarnsmoren Lene-Marie Sønsterud (38) gir ikke barna julegaver før de er over tre år. –Gavehysteriet er skapt av oss voksne, sier barnepsykolog.

Lene-Marie Sønsterud (38) har fire barn på 9, 7, 4 og 1,5 år.

Hun og ektemannen har hatt som prinsipp å ikke gi gaver til barna mens de fortsatt er under tre år gamle.

– Før de er tre år får de ikke av oss foreldre. De får nok leker og ting av besteforeldre, oldeforeldre, tanter og onkler, sier firebarnsmoren.

De eldste barna får én gave fra foreldre og søsken.

– Når de er over tre år så får de gaver. Da har de selv forventninger, og husker litt om hva jul er, forteller Sønsterud.

Vil begrense mengden

Hun forteller at de kjøper inn de andre tingene barna trenger ellers i året.

– De forstår ikke hvem de får pakker av uansett, og har heller ikke noe begrep om mengde eller ønsker, sier hun.

Èn av årsakene til familiens valg er at de ønsker å begrense mengden med leker barna har.

– For mange ting gir bare frustrasjon. Barna blir stående, og føler de ikke har noe å leke med, sier Sønterud.

Hun forteller at de ikke nekter andre å gi barna deres leker, fordi hun opplever at familiemedlemmer og venner har glede av å gi barna gaver.

– Men så lenge barna ikke venter på gaven fra mamma og pappa, så trenger de ikke få fra oss, sier Sønsterud.

De to eldste barna, som nå er 7 og 9 år, får bestemme en liten ting til hver av søsknene sine.

– De begynner å få et forhold til det å gi gaver, og vil gjerne gi noe til søsknene som bare er fra dem. Det syns vi er en fin ting, og da er gaven fra alle søsknene, forteller firebarnsmoren.

Flere er med

Det er ikke bare Sønsterud og ektemannen som ønsker å begrense mengden gaver på julaften.

Også flere i familien har samme tankegang.

– Mannen min har tre søsken, og det er til sammen ni søskenbarn. De har alle pleid å få gaver fra de tre andre familiene, forteller hun.

– I år har vi fordelt barna mellom oss, så hver familie kjøper en gave til 600 kroner til to barn, og en familie kjøper til tre. Da får de én større ting fra alle søskenbarna, istedenfor tre mindre ting, legger hun til.

– Skapt av voksne

Forfatter og barne- og ungdomspsykolog Elisabeth Gerhardsen mener i likhet med firebarnsmor Sønsterud at de aller yngste ikke trenger å få så mange gaver.

– De har ikke noen forventninger, eller tidligere julefeiringer de kan sammenligne med, sier Gerhardsen.

Hun mener forventningene om den store flommen av gaver på julaften er skapt av voksne.

– De yngste barna blir veldig fort mettet av gaver. Barna som kanskje er to eller tre år gamle velger seg ofte ut én leke som de gjerne vil leke med. Da er det synd at vi voksne pusher på og sier: «Her er en fra bestemor også», sier Gerhardsen.

– Ikke press barna

Hun tenker man i slike tilfeller river barnet vekk fra gleden det har fått av gaven, fordi flere venter på at barnet skal åpne deres gave.

– Jeg syns det er litt trist når barnet presses videre til å åpne stadig flere gaver. Det blir fort et slags materialistisk jag. Det er som om vi voksne forsøker å dyrke fram den rusen hvor barna river papiret av gavene, nesten uten å ense innholdet, mener Gerhardsen.

Foreldre må gjerne holde igjen gavemengden til de yngste, men hun påpeker at man ikke burde gjøre forskjell på barna hvis det er eldre søsken som får pakke opp mange gaver.

– Standpunktet man tar til gaver i julen tror jeg handler mer om verdier enn barnas behov. Man burde tenke på hvilke verdier man vil føre videre når det gjelder materialisme, sier psykologen.

– Viktig å være «vinner»

Det er gjerne mange slektninger og venner av foreldre som gir gaver til barn, men Gerhardsen er under inntrykk av at det er besteforeldre som står for det store «raset» av gaver.

– For noen er det viktig å være «vinneren» av barnas entusiasme i jula. Og det er nok mest besteforeldre som tenker på den måten, sier Gerhardsen og legger til:

– Generelt syns jeg ikke man skal se på gaveinnkjøpene som en slags konkurranse. Det er i tillegg bortkastet energi, ettersom det ofte er litt vagt for barna hvem de har fått hvilken gave av.

Hun mener man burde unngå å strebe etter å gi den kuleste gaven, og heller bygge popularitet hos barnebarna på kvaliteten i samværet.

– Man burde i hvert fall gå i seg selv hvis man blir skuffet over at barnet foretrekker en annen gave enn det man har gitt, mener hun.

Dosere gavene

I enkelte familier blir julaften en lang kveld hvor barna åpner pakker i mange timer. Noen velger derfor å la barna pakke opp gavene først, slik at de kommer seg til sengs i rimelighetens tid.

Det anbefaler ikke barnepsykologen.

– Jeg syns barn skal oppfatte at også andre har behov, og at også voksne er glade for å få gaver. Man kan godt la fordelingen i hvem som åpner bli litt skeiv, men det er absolutt positivt at barnet opplever at det å åpne pakker går på rundgang mellom de som er tilstede.

Framfor å dynge de yngste barna ned i gaver, anbefaler heller Gerhardsen å dosere ut gavene.

– Plukk vekk gaver det ikke haster å åpne og fordel dem utover romjulen.

– Hvis valget står mellom et fråtsegilde av gaver hvor ingenting får verdi, eller å gi litt etter litt, så mener jeg sistnevnte er det beste valget. Men hvis barnet er eldre og fortsatt vil åpne pakker, så mener jeg de skal få lov til det, sier Gerhardsen.

Planlegg pakkeåpningen

Gerhardsen sier man som forelder gjerne kan sørge for å gi besteforeldre og andre en gaveliste i god tid før julaften, eventuelt også legge opp til at givere slår seg sammen, for å kjøpe noe man vet barnet trenger eller vil sette pris på.

Da er det lettere å unngå gaver som ikke faller i smak, eller som går i stykker veldig fort.

Det kan være lurt å planlegge pakkeåpningen slik at de som er tilstede får se barna åpne deres gaver. Såfremt man vet hva familien gir barna, kan man åpne de minst interessante pakkene først. Da kan man beholde barnets oppmerksomhet lengst mulig.

– Da unngår man at barnet starter med å få den ene tingen de har ønsket seg, og kun vil leke med den videre. Men man trenger jo ikke nødvendigvis fortelle giveren av gaven at den åpnes først fordi den er minst interessant, smiler Gerhardsen.