Johanna Hassim Vidalon sammen med sønnen Konstantinos Alexandros Siatis
Johanna Hassim Vidalon sammen med sønnen Konstantinos Alexandros Siatis Foto: Sveinung Kyte

Konstantinos (12) får feire jul med mamma i Norge

Johanna (44) fryktet at familien skulle bli splittet før jul, men nå har saken tatt en ny vending, som gjør at hun og sønnene Konstantinos (12) og Maximo (18) likevel kan feire jul sammen i Norge.

TV 2 møter en glad gutt på julefrokost i sjuende klasse på Majorstuen skole.

– Det er fint å være her, smiler han.

Det vanker klemmer fra både elever og lærere.

– Nå blir det en bra julefrokost! sier en av klassekompisene.

Mor Johanna, som fikk en frist på å reise ut av Norge 11. desember, er rørt og lettet over at hun og sønnen fortsatt kan være i Norge mens de venter på en endelig avklaring på saken sin.

– Advokaten sier dette går riktig vei, og vi har tro på at det ender godt. Tusen takk for all støtten vi har fått, jeg er veldig, veldig glad, sier hun.

Sendte inn ny søknad

Johanna og de to greske sønnene og EØS-borgerne har bodd i Norge i snart fire år, men etter at hun fikk endelig avslag om opphold fordi sønnen ikke hadde egen inntekt, og beskjed om å forlate Norge, har familien vært i krise, men nå kan det bli en løsning likevel, ifølge familiens bistandsadvokat Felix Olivier Helle.

– Familien søker om opphold på nytt på bakgrunn av at den yngste sønnen har egne midler, både til å forsørge seg selv, storebroren sin og sin mor, sier Helle.

Johanna og Konstantinos reiste for sikkerhets skyld til Strømstad i Sverige noen dager mens advokaten bistod med den nye søknaden, for å være sikre på at de ikke brøt utlendingsloven, men nå er de tilbake i Norge.

– Vårt syn er at familien kan være her inntil de har fått et svar på sin nye søknad, og vi anser det som sannsynlig at de vil få et positivt vedtak, sier Helle.

Historien om 12 år gamle Konstantinos som ifølge Utlendingsnemda (UNE) måtte ha egen inntekt for at mor Johanna skulle få opphold sammen med ham i Norge har opprørt mange.

«Høl i hue»

Konstantinos er EØS-borger, og EØS-borgere skal i prinsippet ha rett til å bo og ta familien med seg til andre EØS-land enn hjemlandet, så sant de ikke er til en økonomisk belastning for landet de oppholder seg i.

Men for UNE holdt det likevel ikke at mor, som opprinnelig er fra Peru hadde to jobber og kunne forsørge familien.

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim er en av mange som reagerte på UNEs krav om at 12-åringen måtte ha egen inntekt.

– Jeg er ganske sikker på at hele det politiske Norge er enige om at intensjonen her er viktig: At man skal ikke kunne bli hvis man ikke kan forsørge seg selv. Men når man kan det, så må man lempe på regelverket slik at familien kan bli, uttalte han.

Helgheim mente utlendingsmyndighetene heller burde konsentrere seg om å få ut tiggere som er ulovlig i Norge, enn en familie med EØS-borgere som ikke er til last for noen.

Arbeiderpartiets innvandingspolitiske talsperson Masud Gharahkhani kalte UNEs vedtak «høl i hue».

– Vi skal ha en streng innvandringspolitikk, men vi må også ha en rettferdig og forutsigbar innvandringspolitikk folk forstår, sa han til TV 2.

Klagesak mot Norge

Gharahkhani har nå fått svar fra Arbeids- og sosialminister Anniken Haugli på et skriftlig spørsmål om UNEs avslag på opphold.

Haugli understreker at hun ikke kan ta stilling til en enkeltsak, og henviser til at både UDI og UNE har vurdert om kvinnen har rett til å oppholde seg i Norge på grunnlag av EØS-regelverket.

Haugli peker også på UNE i et svarbrev til EFTAs tilsynsorgan ESA, som opprettet klagesak mot Norge etter at Johanna ble nektet opphold fordi sønnen ikke hadde inntekt.

– Det er strengt tatt ingen avklaring fra departementet. Det er bare en gjengivelse av vedtaket UNE har gjort, og så viser de at de benytter et vilkår som ikke skal brukes til å ekskludere barn fra retten til fri bevegelighet, sier bistandsadvokat Helle.

ESA har varslet ett tilsvar på UNEs tolkning av regelverket, og Helle mener det er grunn til å tro at striden om barns rett til for bevegelighet kan ende med at Norge blir dømt i Efta-domstolen

– Vårt syn er at forsørgelseskravet er oppfylt, og at UNE tar feil, og at ESA tilsynelatende er enig med oss, sier Helle.

UNE fastholder tidligere uttalelser om at Konstantinos i den første søknaden ikke oppfyller kravene som stilles for å få rett til fri bevegelighet og dermed opphold for seg selv og moren Johanna.

Johanna Hassim Vidalon sammen med sønnen Konstantinos Alexandros Siatis
Johanna Hassim Vidalon sammen med sønnen Konstantinos Alexandros Siatis Foto: Sveinung Kyte

Den nye søknaden skal nå behandles i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Julefred

Johanna føler at julefreden nå senker seg over familien etter en stressende tid, selv om fremtiden fortsatt er usikker.

– Jeg prøver å gi sønnen min masse kjærlighet og oppmerksomhet, så han ikke skal bli urolig og trist, sier hun.

Nå skal de slappe av og kose seg så godt de kan, selv om tankene går sine egne veier innimellom.

– Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor dette rammet oss, sier hun.