TRUSLER: Elever blir truet til å gi fra seg dyre merkeklær, som for eksempel Parajumpers, for å unngå å bli banket opp.
TRUSLER: Elever blir truet til å gi fra seg dyre merkeklær, som for eksempel Parajumpers, for å unngå å bli banket opp. Foto: NTB scanpix

Elever blir truet med bank om de ikke gir fra seg dyre merkeklær

Rektor er sjokkert over trenden.

Politiet i flere distrikter har den siste tiden fått mange meldinger om tyveri av dyre klær fra skoler.

Jakker for 10.000 kroner, airpods og dyre luer er gjenstander som blir stjålet.

Det siste nye nå er at merkene på kostbare jakker blir klippet av, mens de henger inne på skolens område. Merkende blir deretter solgt videre og sydd på rimeligere jakker.

– Trenden gjør meg urolig

Rektor Trude Bøe ved Spikkestad ungdomsskole i Røyken i Buskerud har opplevd at flere elever har fått frastjålet dyre jakker og Airpods siste tiden.

– Ungdommer på skolen forteller også at merker på kostbare jakker blir skåret av og solgt videre, før de blir montert på rimeligere plagg. Jeg er helt i sjokk over handlingene, sier Bøe til TV 2.

Nylig ble problematikken med tyveri tatt opp i FAU-møte, hvor det også kom fram at elever har blitt truet på Snapchat til å gi fra seg dyre merkeklær for å unngå å bli banket opp.

– Skremmende

Rektoren ser at det er en stadig økende tendens til at elevene skal ha dyre merkeklær, noe som fører til et stort press og tar fokuset bort fra skolen.

– Det økende psykiske presset som de unge utsettes for, gjør at mange ungdommer strever. Vi må jobbe veldig hardt for at elevene skal ha fokus på læring. Denne trenden gjør meg urolig, vi vil jo ikke at det skal være slik, sier Bøe.

SKREMT: Elevrådsformann Vegard Geicke er skremt over trenden på skolen hans.
SKREMT: Elevrådsformann Vegard Geicke er skremt over trenden på skolen hans. Foto: Privat

Formann i elevrådet på Spikkestad ungdomsskole, Vegard Geicke (15), er skremt av trenden.

– Det er skremmende at medelever blir truet med bank om de ikke gir fra seg dyre merkeklær. Jeg er usikker på hva annet vi kan gjøre med problemet, enn å oppfordre elevene til å ikke gå med de dyreste plaggene på skolen, sier Geicke.

Ber elever droppe dyre plagg

Ved andre skoler har de hatt så store problem med tyveri av verdigjenstander at skoleledelsen har tatt grep.

Etter flere tyverier ved Fagerborg skole på St. Hanshaugen i Oslo innføres nå nye rutiner, som nettopp går på tiltakene som elevrådsformannen på Spikkestad nevner.

Elevene blir oppfordret til å droppe å ta med Airpods, solbriller, kontanter og dyre luer på skolen.

Denne uken sendte ledelsen ved skolen ut et brev til foreldre og elever hvor de informerte om de nye rutinene.

Vintertrend

Leder Ann-Gørild Kjeldsen, for kriminalitetsforebyggende seksjon enhet vest i Oslo politidistrikt, sier at det generelt er en del tyveri fra både skoler og gymsaler.

– Det er en typisk trend at det blir flere tyveri når det blir kaldere, og mange tar på seg de dyre jakkene. Når mange elever går rundt med jakker til 10.000 kroner vil vi oppfordre dem til å være påpasselig med så dyre gjenstander, sier Kjeldsen.

Leder Ann-Gørild Kjeldsen for kriminalitetsforebyggende seksjon
Leder Ann-Gørild Kjeldsen for kriminalitetsforebyggende seksjon

Politilederen sier det er viktig at skolene legger til rette for at elevene får låst inn mobiler og andre verdigjenstander.

– Vi ser at mange slenger fra seg dyre gjenstander i alle retninger. Når du legger fra deg PC-en lett tilgjengelig, er det lett at den stjeles. Selv om vi ønsker et samfunn hvor man kan legge fra seg ting, uten at det blir borte, sier Kjeldsen.

Politilederen sier at 97 prosent av ungdommen oppfører seg eksemplarisk, men innrømmer at det er noen få som skaper mye hodebry for dem.

– Når det er mange som opplever et press for at de skal ha de riktige tingene, blir fristelsen for stor for enkelte og de stjeler, sier politilederen.