PRESSEKONFERANSE: Jonas Gahr Støre (Ap) oppsummerte det politiske halvåret.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSE: Jonas Gahr Støre (Ap) oppsummerte det politiske halvåret. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Støre: – La oss kalle en spade for en spade

Ap-lederen benyttet sjansen til å si sin mening om Sylvi Listhaugs nye posisjon i regjeringen under sin halvårlige pressekonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ap-leder Jonas Gahr Støre holder sin halvårlige pressekonferanse torsdag.

Det skjer dagen etter at statsminister Erna Solberg bekreftet endringer i regjeringen.

Ut går olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) og hans plass er det Sylvi Listhaug (Frp) som tar over. Terje Søviknes (Frp) tar over posten som eldre- og folkehelseminister.

Ap-lederen ga uttrykk for sine meninger om endringene kort tid etter at de ble bekreftet onsdag.

På Twitter uttalte han at det lover dårlig for klima og norsk industri.

– I august sa Sylvi Listhaug at havvind var «forsøpling av vårt havrom». Nå er hun olje og energiminister. Lover dårlig for en stor mulighet for både klima og norsk industri, skrev han.

Om klimakrisen

Og han utdypet kritikken mot Listhaug for TV 2 på oppsummeringen.

– Sylvi Listhaug har kalt havvind for forsøpling av havet. Jeg tror det er en veldig viktig energkilde for å få ned utslippene, skape nye energi og skape masse nye norske arbeidsplasser. Her har Norge et forsprang på resten av verden, og det er jeg redd vi kommer til å gi fra oss med en minister som ser på det som søppel, sier Støre.

Han mener Listhaug vil bli en god motstander for Arbeiderpartiet, fordi forskjellene i politikken vil komme tydeligere fram.

– Hennes syn på klimaendringer er å fornekte at de eksisterer. Det er et dårlig utgangspunkt for å forstå hvilken aktiv stat vi trenger på lag med industrien for å gjennomføre deres kutt og skape nye arbeidsplasser og være en pådriver for nye energikilder i tillegg til at vi produserer olje og gass, sier Støre til TV 2.

Ap-lederen begynte sin tale med å understreke at det er et stort engasjement der ute, spesielt når det gjelder klimakrisen.

– La oss kalle en spade for en spade, det er en klimakrise, sa han.

Han tok også for seg det nylige klimatoppmøtet i Madrid.

– Det ble ikke det mange hadde håpet, men det ble et kraftig signal på at mange av landene forbereder seg på en stor endring.

I strupen på Listhaug

Signalet som kom med regjeringens endring onsdag, er Støre derimot ikke så fornøyd med.

– Jeg mener det vi så i går fra regjeringen, er en ny statsråd som kommer fra å være en tidligere klimafornekter. Dermed blir hun egentlig omstillingsfornekter i alt det som skal gjennom, sa han og fortsatte:

– Hvis poenget er å gjenreise en stolthet som hun mener var, så tar vi ikke vare på den stoltheten som disse fagarbeiderne, industriarbeiderne, verftene og leverandørindustrien har inn i det nye skiftet. Jeg har brukt mye tid med fagbevegelsen, arbeidsgiversiden og arbeidsplassene som jobber i denne sektoren. Jeg møter ikke én klimafornekter. Jeg møter ikke én person som ikke vet at det kommer forandring, men de er på utsikt etter partneren som kan være med dem i det skiftet og gjøre det meningsfullt og vellykket.

– Er menneskeskapte

I forbindelse med endringene i regjeringen var det lagt opp til nøkkeloverrekkelser i departementene onsdag.

Sylvi Listhaug uttalte under overrekkelsen at hun har kapret drømmejobben, og at hun ønsker å bidra til å få tilbake stoltheten rundt olje- og gassnæringa.

– Jeg mener at klimaendringene også er menneskeskapte, og derfor skal vi ta ansvar for å gjøre verden grønnere, sa hun og fortsatte:

– Vi skal gjøre verden grønnere gjennom teknologiutvikling. Husk at Norge eksporterer gass til Europa, som erstatter kull og gjør Europa grønnere.