EDVALD-SUKSESS: Edvald Boasson Hagen vant den tredje etappen i Tour of Norway i Kristiansand i 2019. Neste år blir det ikke ritt.
EDVALD-SUKSESS: Edvald Boasson Hagen vant den tredje etappen i Tour of Norway i Kristiansand i 2019. Neste år blir det ikke ritt. Foto: Tor Erik Schrøder

Bekreftet: Tour of Norway avlyses

Det norske etapperittet Tour of Norway vil ikke bli avviklet i 2020.

Rittet, som startet i 2011, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av mai neste år. TV 2 får opplyst at det ikke kommer til å skje.

Grunnen er at arrangøren ikke har fått på plass finansieringen.

– Slik situasjonen er var det det eneste riktige å gjøre. Birger (Hungerholdt) er enig i avgjørelsen. Han har heller ikke klart å løfte noe inn. Uten økonomi har vi sett på å arrangere en redusert utgave, men regnestykket går ikke opp der heller. Så den økonomiske risikoen er for stor, sier rittgeneral Roy Hegreberg til TV 2.

Totalt 25 millioner kroner er satt av til internasjonale sykkelritt i Norge. 15 av disse øremerkes Arctic Race of Norway, mens de resterende ti kan tildeles Tour of Norway, Hammer Stavanger og Ladies Tour of Norway. Signalene fra offentlig hold tyder på at Ladies Tour of Norway kommer til å få en betydelig del av den summen.

Nå er Tour of Norway eliminert fra ligningen. Allerede i slutten av november advarte rittgeneral Roy Hegreberg om at det manglet penger. Da uttalte Hegreberg at arrangøren manglet seks millioner kroner for å kunne gjennomføre Tour of Norway.

– Om vi hadde hatt seks millioner, så hadde vi hatt grunnlaget for å si at dette får vi til. Men de pengene er ikke der, samt at det er en en del usikkerhet rundt bevilgningene fra kommuner og fylkeskommuner, sier Hegreberg.

Han håper at rittet er tilbake på programmet i 2021.

– Vi er selvsagt veldig skuffet. Dette er synd. Men samtidig: Nå vil vi fokusere 100 prosent på Tour of Norway i 2021 for å få realisert det. Nå har vi tid og kapasitet til det. Med det arrangementet vi hadde i år, så er det liv laga. Men da må vi få en forutsigbarhet rundt økonomien som gjør det realistisk. Vi vil jobbe knallhardt med det, lover Hegreberg.

Rittgeneralen forteller at Hammer Stavanger vil gå som planlagt.

– Hammer vil vi fortsette å arrangere. Det gjør at vi opprettholder forholdet til lagene. Hvis vi da kommer tilbake med Tour of Norway i 2021, så er vi tilbake på sporet. Da kan vi fortsette å arrangere det i mange år. Men da må de store og tunge aktørene være med å bidra. Kravene for sikkerhet og gjennomføring er så høye at vi er avhengig av andre bidrag i dag enn i 2013/2014, da vi startet dette. Ting har utviklet seg: Det å stenge 1100 km med veier er ekstremt krevende. Vi har 500 personer som skal forflyttes hver eneste dag og som krever 3500 hotellovernattinger, som vi må betale for. Det skal i tillegg bygges seks start- og målbyer hver eneste dag. I tillegg koster det å få slike lag og utøvere til Norge. Det er med andre ord ganske mye penger som må til.

– Hva skuffer deg mest?

– At vi ikke har klart å få de store tunge aktørene på banen, som sponsorer og partnere. Samt at manglende forutsigbarhet rundt de statlige bevilgningene har satt oss i denne situasjonen.

– Hvilke reaksjoner forventer du?

– Det er veldig mange som blir skuffet. Tour of Norway er et ekstremt viktig arrangement for veldig mange. Vi har klart å skape begeistring de stedene vi har arrangert dette. Vi håper noen nå får øynene opp og at flere vil være med i fremtiden. Produktet er veldig bra, men flere aktører har sett oss som en selvfølge. Vi er avhengige av flere partnere for å få det regnestykket til å gå opp.

– Hva er din beskjed til Trine Skei Grande?

– Vi håper at hun ser verdien av det arrangementet og at de vil være med å løfte det frem igjen. Slik at vi kan realisere Tour of Norway i 2021 igjen. Vi har bygd opp kompetanse i de to organisasjonene som slo seg sammen i fjor. Vi bidrar opp mot NM, Ladies Tour og mange andre ritt. Vi har ingen arena til å søke om spillemidler til, som andre idretter har. Da må det være måter å legge et fundament på som gjør det mulig å få til dette.

– Hva sier du til kritikken som vil komme rundt at dere prioriterer å gå videre med Hammer samtidig som dere dropper Tour of Norway?

– Det er to forskjellige ting. Vi har en finansiering rundt Hammer som gjør at vi får det til. Der er det ande krav: Det er en arena, korte løyper og vi trenger ikke så mye folk, utstyr og forflytning. Den eneste muligheten for å reskape Tour of Norway er å gjenskape Hammer på en god måte. Det er takket være Hammer de to siste årene at Fjords og Norway har blitt den suksessen gjennom å få så mange gode lag til start (har sikret 11 World Tour-lag til Norge).

– Er avgjørelsen definitiv?

– Vil sende mail til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i løpet av dagen og avlyse det. Vi gikk ut for en måned siden og forklarte situasjonen: Ingenting har kommet på plass etter det. Ingen med penger har sagt at de er villige til å bidra.