Derfor er riksrettssaken mot Donald Trump helt unik

Donald Trump er den tredje presidenten i amerikansk historie som stilles for riksrett. Men han er den aller første som må gjennom prosessen rett før et gjenvalg.

Det er nå klart at president Donald Trump tiltales for riksrett, det ble vedtatt av et klart flertall i Representantenes hus i natt norsk tid.

Andrew Johnson og Bill Clinton ble stilt for riksrett og frikjent i henholdsvis 1868 og 1998. I 1974 gikk Richard Nixon selv av, før Kongressen fikk sluttførst prosedyren og stilt han for retten.

– Vi kan ikke si det ofte nok, dette er tredje gang at en president blir tiltalt i historien. Det er en helt spesiell dag, fastslår USA-kommentator Eirik Bergesen.

Jurist og USA-ekspert Sofie Høgestøl legger til at Trumps sak skiller seg ut fra de foregående prosessene.

– Det som gjør denne riksrettssaken historisk i forhold til de som har vært, er at de andre to ikke skulle stille gjenvalg, men det skal Trump. Det er en så stor x-faktor at det er ikke mulig å si hva det vil medføre, sier hun.

Høgestøl understreker at den amerikanske presidenten er en person som er vant til å stå i stormen.

– Vi må ta høyde for at Trump er en skikkelig slugger, han liker å krige. Hva gjorde han i går mens denne prosessen skjedde i Huset? han var ute og hadde et «campaign rally», sier hun og legger til:

– Da Clinton skulle stemmes over i Representantenes hus, gikk han ut på TV og unnskyldte seg. Det gjorde ikke Trump, han sendte et ganske krast seks siders brev og gikk rett på politisk rally i går.

KJEMPER: Donald Trump deltok på et kampanjemøte i Michigan onsdag.
KJEMPER: Donald Trump deltok på et kampanjemøte i Michigan onsdag. Foto: Reuters/Leah Millis

Hva skjer nå?

Selve riksrettssaken skal føres for Senatet, der republikanerne sitter med flertall. Dermed må presidentens egne partifeller gå mot han, skal han ende med å bli dømt.

– Det virker ikke sannsynlig slik vi ser situasjonen nå, men litt av poenget er at alt kan skje nå. Han kan bli avsatt, i går kunne han ikke det. I går satt han trygt, i dag sitter han ikke trygt lenger, fordi Senatet vil måtte føre en rettssak mot han. De vil antakelig måtte kalle inn nye vitner, det er det Nancy Pelosi prøver å presse frem nå. Da kan det hende det kommer ny informasjon, sier Høgestøl og fortsetter:

– Hvem er det som sitter i Senatet? Det er en hel haug med folk som prøvde å stille mot Donald Trump i kampen om å bli presidentkandidat, som han var ganske ekkel mot i 2016.

Uansett hva resultatet av riksrettssaken blir, vil det ha konsekvenser, understreker Bergesen.

– Dette vil alltid være en skamplett for Donald Trump, sier han.

– Man skal heller ikke glemme at det er han selv som har satt seg og landet i denne situasjonen. Uansett om han mener at han gjorde noe kriminelt eller ikke, var det det at han kontaktet Ukraina og tok opp dette med Biden, som utløste dette, legger han til.

Bergesen understreker at det fortsatt er en lang vei videre i prosessen.

– Han kan fortsatt finne på å gjøre ting som gjør at han igjen snubler i sine egne ben. Det skal 20 republikanere til for å gi Donald Trump den lille dytten, og så er president Donald Trump historie, sier han.

Vil kjempe

Donald Trump har på sin side uttalt at riksrettsprosessen er en selvmordsmarsj for det demokratiske partiet. Samtidig beveger meningsmålingene seg sakte i den sittende presidentens favør.

Presidenten står tiltalt for å ha motarbeidet kongressen og for å ha misbrukt sitt presidentembete.

Flere demokrater tok natt til søndag til orde for at de ikke ønsker å gå til skrittet med å gå til riksrett.

– Riksrett er uansett hvordan man snur og vender på det, en måte å frata velgerne det valget de gjorde i sin tid, påpeker Eirik Bergesen.

Sofie Høgestøl sier at Trump antakeligvis tjener på at folk i det demokratiske partiet har snakket om å stille han for riksrett nesten siden dag én.

– Det bruker han for alt det er verdt nå, og han er flink til å ha sånne kampanjer, sier hun.