OPPOVER: Mens Donald Trump stilles for riksrett, peker de økonomiske pilene oppover.
OPPOVER: Mens Donald Trump stilles for riksrett, peker de økonomiske pilene oppover. Foto: Jim Young/REUTERS

Trump splitter USA – men sender økonomien til værs

TRUMPS VERDEN: Samtidig som Donald Trump stilles for riksrett, går amerikansk økonomi så det griner. Det er godt nytt for både presidenten og Norge.

Donald Trump er den tredje presidenten som stilles for riksrett i landets historie. Mens demokratene vil ha ham fjernet, trykker republikanske velgere presidenten til sitt bryst.

Det er flere årsaker til den politiske splittelsen i USA, men én ting er sikkert: Amerikansk økonomi går svært bra under Donald Trump.

Se Trumps Verden gratis på TV 2 Sumo!

Pilene peker oppover

Økonomien var også tema under torsdagens Trumps Verden, hvor Espen Henriksen, førsteamanuensis ved Institutt for finans ved BI, gjestet studio.

– Amerikanere har fått det bedre under Trump, i det minste økonomisk sett, sier Henriksen. Han peker på hvordan en rekke piler peker oppover under Trump:

– Den totale verdiskapningen i samfunnet har vokst kraftig gjennom hele presidentperioden. Lønningene er i ferd med å øke for alle inntektsgrupper, selv om de har økt mest for de aller rikeste, forklarer Henriksen.

Økonomen peker på hvordan flere amerikanere kommer inn i arbeidsmarkedet. Under Donald Trump har arbeidsledigheten sunket til 3.6 prosent – det laveste på 50 år.

Stort skattelette

Mens Henriksen er klar på at økonomien går svært bra under Trump, er det for tidlig å si hvorfor forretningsmannen gjør det så bra.

– Det kan vi kun vite om 10-15 år. Det vi tror han har gjort riktig, er for eksempel skattereformen for bedrifter.

Reformen «Tax Cuts and Jobs Act» ble innført tidlig i Trumps presidentskap, og senket bedrifters skattenivå fra 35 til 21 prosent.

– 35 prosent er svært høyt for bedrifter i enhver sammenheng. I tillegg påvirket dette skattenivået nesten bare mindre selskaper, ettersom de store bedriftene bare kunne flytte overskuddet sitt til utlandet. Trump har slått ned på dette, og det virker som det har hatt en positiv effekt, forklarer Henriksen.

Negative konsekvenser

Til tross for de gode resultatene, manger ikke Trumps økonomiske politikk mangler på skeptikere. Henriksen utelukker ikke at Trumps presidentskap kan få negative virkninger på lang sikt.

– Trump har lettet på miljøvernreguleringer. Dette kan gi en kortsiktig økonomisk gevinst, men langsiktig økonomisk tap. Sånne ting er det viktig å ha med seg, regningen kan komme til å bli betalt av fremtidige generasjoner.

POPULÆR: Trumps økonomiske reformer er populære hos både arbeidere og bedrifter.
POPULÆR: Trumps økonomiske reformer er populære hos både arbeidere og bedrifter. Foto: Evan Vucci/AP Photo

Fremtidige utfordringer til tross – Trumps kjernevelgere er godt fornøyd med den nåværende situasjonen. USAs økonomi anses av mange som en av de viktigste årsakene til presidentens popularitet blant republikanere.

– Republikanske velgere er svært opptatt av tall, skattelette og økonomi, forteller TV 2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik fra Washington D.C., og understreker at dette blir et svært viktig poeng under valgkampen neste år.

Wall Street-rekord

Henriksen mener at Trump skaper økonomisk trygghet og optimisme blant både bedrifter og investorer. Dette har tilsynelatende en smitteeffekt på de amerikanske aksjemarkedene – børsen på Wall Street opplever rekordhøye resultater med Trump i Det Hvite Hus.

– I USA er det ingen tro på en plutselig kollaps i økonomien, børskursen later til å tro at veksten kommer til å fortsette, forteller Henriksen. Presidenten er heller ikke redd for å skryte av de gode resultatene – dette bør han kanskje slutte med. En undersøkelse gjennomført av Bank of America viser nemlig at de dagene presidenten twitrer mest, går aksjemarkedet tilbake.

Trump er glad i å skryte av gode resultat på aksjemarkedet, men hvor godt gjør han det sammenliknet med tidligere presidenter? Svaret får du i videoen under - artikkelen fortsetter.

– Norge tjener på Trump

De gode resultatene på aksjemarkedene er også godt nytt for amerikanske husholdninger – i det minste de som eier aksjer. Henriksen anslår at dette gjelder en tredjedel av amerikanere:

– Av denne tredjedelen er det de aller rikeste som eier klart mest aksjer. Det er disse som har blitt aller rikest på utviklingen, sier han.

Men det er ikke bare USAs rikeste som tjener godt på de gode aksjekursene. Norge kan også gni seg i hendene over USAs fremgang. Ved utgangen av andre kvartal 2019 var nemlig 41 prosent av oljefondets aksjebeholdning investert i USA, ifølge E24.

– De som tjener mest på Trump er de som eier aksjer – dette inkluderer også nordmenn. Det norske oljefondet eier omtrent 1 prosent av den amerikanske børsen. Når den har gått opp med Trump har nordmenn også blitt rikere, forteller Henriksen.

Se Trumps Verden på TV 2 Nyhetskanalen klokken 17.30 og gratis på TV 2 Sumo når du vil!