Analyse

WASHINGTON, DC - DECEMBER 18: Speaker of the House Nancy Pelosi (D-CA) delivers remarks alongside Chairman Jerry Nadler, House Committee on the Judiciary (D-NY) and Chairman Eliot Engel, House Foreign Affairs Committee (D-NY), following the House of Representatives vote to impeach President Donald Trump on December 18, 2019 in Washington, DC. On Wednesday evening, the U.S. House of Representatives voted 230 to 197 and 229 to 198 to impeach President Trump on two articles of impeachment charging him with abuse of power and obstruction of Congress. Sarah Silbiger/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
WASHINGTON, DC - DECEMBER 18: Speaker of the House Nancy Pelosi (D-CA) delivers remarks alongside Chairman Jerry Nadler, House Committee on the Judiciary (D-NY) and Chairman Eliot Engel, House Foreign Affairs Committee (D-NY), following the House of Representatives vote to impeach President Donald Trump on December 18, 2019 in Washington, DC. On Wednesday evening, the U.S. House of Representatives voted 230 to 197 and 229 to 198 to impeach President Trump on two articles of impeachment charging him with abuse of power and obstruction of Congress. Sarah Silbiger/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Foto: Sarah Silbiger

«En trist dag for Amerika»

Det er ikke vanskelig å forstå at president Donald Trump nå raser mot sine politiske motstandere. Riksrettssaken mot ham vil dominere den endelige historien om hans presidentskap. Akkurat slik riksrettssaken mot Bill Clinton i 1998 har dominert hans ettermæle.

Trump er nå plassert i et selskap han aldri har ønsket å være en del av. Et selskap som fra og med nå består av tre presidenter. En slags skammens bukett.

I 1868 ble president Andrew Johnson stilt for riksrett. Han var visepresidenten som overtok da Abraham Lincoln ble skutt og drept. Johnson ble i sin samtid (og av historien) ansett som ganske uskikket. Clinton løy under ed om sitt forhold til en ung praktikant i Det hvite hus.

Uviss skjebne

Både Johnson og Clinton ble frikjent. Hva som skjer med Donald Trump vet vi ikke. Kommer saken opp for Senatet, blir trolig også han bli frikjent.

Det beste demokratene da kan håpe på er at prosessen har ødelagt Trumps muligheter for å gjenvalg om litt under 11 måneder. Men de bakser i ukjent farvann. Donald Trump vil være den første presidenten som blir stilt for riksrett og søker fornyet tillitt fra velgerne. Om han ikke skulle bli avsatt.

Republikanerne i Senatet har gjort det klart at de vil ha en riksrettssak gjennomført så raskt som mulig. Majoritetsleder Mitch McConnell sier at det vil bli uaktuelt å kalle inn vitner som presidentens stabssjef Mick Mulvaney og tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton, slik demokratene ønsker.

To menn som kan kaste lys over anklagene rettet mot Trump. To av flere vitner Trump så langt har forhindret i å snakke. Noe som styrker mistanken om at de sitter med informasjon som kan være skadelig for president Trumps sak.

Men hva om demokratenes ledere i Representantenes hus ikke sender riksrettstiltalen til Senatet? Hva om de bruker den til å presse republikanerne til å komme dem i møte når det gjelder vitner og utlevering av dokumenter?

Det er en mulighet. En mulighet som for Trump kan bety at han må gå til valg med en riksrettstiltale hengende over seg. Eventuelt at han aldri blir frikjent for anklagene. Som den første presidenten i USAs historie.

«Krig mot demokratiet»

Like før klokka tre i natt, norsk tid, ble det kjent at Donald Trump stilles for riksrett tiltalt for maktmisbruk og for å ha motarbeidet Kongressens etterforskning. «Dette er en trist dag for Amerika,» sa demokratenes leder Nancy Pelosi. Hovedpersonen selv fikk nyheten mens han var der han trives best. På en scene i den politisk svært viktige delstaten Michigan ­­– omgitt av tusenvis av jublende tilhengere.

Donald Trump la an en velkjent aggressiv tone da nyheten ble kjent. USAs president beskyldte sine politiske motstandere for å gå til åpen krig mot det amerikanske demokratiet. Harde ord. «Det er dere som er skyldige,» skrek Trump henvendt til demokratene i Kongressen. «Det er dere som motarbeider de juridiske prosessene,» fortsatte han og krevde at Pelosi måtte gå av. Det er det ikke Trump, men hennes velgere i California som avgjør. USA er fortsatt et demokrati.

Ekstremt harde fronter

Debatten i forkant av nattens avstemming viser hvor politisk splittet USA er. Med ubetydelige unntak holdt representantene seg til partilinjene da de avla sine stemmer.

Demokratene beskyldte Trump for å være totalt uskikket og for å ha brukt presidentmakten til å forsøke å presse en annen statsleder til å hjelpe ham med gjenvalg. Republikanerne latterliggjorde anklagene. Flere gjorde som Steve Scalise og snakket om gode jobbtall og fantastisk økonomi. Demokratenes svar var at Donald Trump ikke stilles for riksrett for sin håndtering av økonomien men for maktmisbruk.

Jeg tok meg i å lure på om jeg var vitne til toparti-systemets kollaps da jeg så debatten. Om den amerikanske grunnloven står for fall. Eller, om det er dette som blir starten på en væpnet konflikt, slik noen få ekstreme Trumptilhengere har truet med. «Blir presidenten avsatt, smeller det!» Demokratiet er satt kraftig på prøve.

Trump 2020

Fortvilelsen til de 63 millioner velgerne som stemte på Donald Trump i 2016 er forståelig. Skal valgresultatet deres bli omgjort? Skal presidenten kastes ut av Det hvite hus med makt? Som den første i historien? (Ja, jeg vet at de 66 millioner velgerne som stemte på Hillary Clinton også har følt seg berøvet for et valg).

Fiendtligheten mellom de politiske polene er merkbar ubehagelig. En riksrettssak gjør lite for å bøte på dette. Det samme kan sies om presidenten selv. Tvert imot. Han fyrer oppunder sine tilhengere som best han kan. Antageligvis i håp om at det vil redde ham fra vanære. Etter alle solemerker blir han sittende. Og hvem vet? Kanskje blir han gjenvalgt for ytterligere fire år.

Lik på Facebook