Trump raste mot demokratene og hånet avdød politiker

Like før klokken tre natt til torsdag norsk tid ble det klart at Donald Trump stilles for riksrett. Presidenten svarte med å hamre løs mot både døde og levende demokrater fra talerstolen.

Det har vært harde fronter før onsdagens avstemning. Trump har kalt riksrettsprosessen mot ham for en heksejakt, og fortsatte kritikken under et valgkampmøte i Michigan under nattens avstemning.

– I kveld forsøker representantene i Representantenes hus å annullere stemmene til titusenvis av patriotiske amerikanere, sa Trump til oppmøtte på valgmøtet i Battle Creek i Michigan.

Foran tusenvis av tilhengere var presidenten i kampmodus, og insisterte på at det var demokratene som kom til å tape på riksrettstiltalen:

– Dette er en politisk selvmordsmarsj for demokratene, tordnet Trump, før han henvendte seg direkte til publikum:

– Har dere sett meningsmålingene mine? spurte presidenten og ble svart med jubel.

– Disse menneskene er gale, fortsatte presidenten, og la til at han ikke har gjort noe galt.

Hånet avdød demokrat

Under valgkamparrangementet i Michigan, kom presidenten også med et stikk til den avdøde demokraten John Dingell.

Dingells kone Debbie, som også er demokrat, var blant de 230 demokratene som stemte for riksrettstiltalen mot Trump natt til torsdag.

Det likte presidenten dårlig, og fortalte om hvordan han hadde gitt Dingell «førsteklasses behandling» da han gikk ved i februar, ved å blant annet la Det Hvite Hus flagge på halv stang.

SVARTE: Demokraten Debbie Dingell under ektemannens begravelse i februar. Torsdag svarte hun presidenten på Twitter.
SVARTE: Demokraten Debbie Dingell under ektemannens begravelse i februar. Torsdag svarte hun presidenten på Twitter. Foto: Jose Luis Magana/AP Photo

– Hun ringte meg og sa «Det er det fineste som noen gang har skjedd. Tusen takk skal du ha, mannen min ville vært så glad. Han ser ned på oss», siterte Trump kongresskvinnen fra talerstolen.

– Kanskje han ser opp på oss. Jeg vet ikke... men la oss anta at han ser ned, la presidenten til.

Presidentens kommentar ble raskt fordømt av flere, inkludert Debbie Dingell selv.

– Herr president, la oss legge politikk til siden, innleder Dingell i et Twitter-innlegg.

– Jeg forbereder meg på den første høytiden uten mannen jeg elsker. Du har dratt meg ned på en måte du aldri kan forestiller deg og dine vonde ord gjorde sørgeprosessen min mye verre, skriver Dingell.

– Folket lar seg ikke lure

I etterkant av avstemningen slapp pressesekretær ved Det Hvite Hus, Stephanie Grisham, en pressemelding. Hun er ikke nådig i sin omtale av riksrettstiltalen.

FRESER: Stephanie Grisham er lite begeistret over avgjørelsen
FRESER: Stephanie Grisham er lite begeistret over avgjørelsen Foto: Saul Loeb/AFP

– I dag kulminerer det som har vært en av de mest skammelige politiske episodene i nasjonens historie. Uten å motta en eneste republikansk stemme, og uten å tilby noe bevis, har demokratene ført illegitime tiltalepunkter mot presidenten, innleder Grisham.

– Gjennom hele demokratenes bløff av en riksrettsprosess, har presidenten blitt nektet fundamental rettferdighet og rettegang, fortsetter pressesekretæren.

Grisham insisterer på at presidenten ikke har gjort noe galt og ankalger riksrettsprosessen for å være politisk motivert.

– Det amerikanske folket lar seg ikke lure av denne skammelige oppførselen, legger Grisham til.

Rettssaken kan bli forsinket

Riksrettssaken mot Donald Trump vil trolig foregå i Senatet i januar, men Nancy Pelosi antydet like etter avstemmingen at saken kan bli utsatt.

Pelosi sier hun ikke kommer til å forhaste seg med å sende over de to tiltalepunktene til Senatet. Hun vil vente med å se hvordan det øvre kammeret i Kongressen vil håndtere saken.

UTSETTER: Under en pressekonferanse avslørte Nancy Pelosi at hun kan velge å utsette riksrettssaken mot presidenten
UTSETTER: Under en pressekonferanse avslørte Nancy Pelosi at hun kan velge å utsette riksrettssaken mot presidenten Foto: Sarah Silbiger/AFP

– Akkurat nå er presidenten tiltalt, sa Pelosi.

Hun uttrykte bekymring for at det republikanske flertallet i Senatet ikke er rettferdig og anklaget ledelsen i Det republikanske partiet for å stå i ledtog med presidenten i håndteringen av saken.

– Jeg anser ikke dette som en rettferdig rettssak. Leder Mitch McConnell har sagt at han ikke er et upartisk jurymedlem og at han vil ta råd fra Det Hvite Hus, forklarte demokratenes leder.

Pelosi nektet å svare på hvordan en rettferdig riksrettsgang vil se ut.

Republikanernes senatsleder Mitch McConnel opplyser at han vil uttale seg som riksrettsprosessen torsdag.