Stilles for riksrett

Natt til torsdag er det klart: Donald Trump blir den tredje amerikanske presidenten som stilles for riksrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble vedtatt av et flertall i Representantenes hus natt til torsdag norsk tid.

Dermed blir Trump den første presidenten siden Bill Clinton som må møte foran en storjury i senatet.

Trump er tiltalt på to punkter. Første tiltalepunkt sier Donald Trump har misbrukt presidentmakten. 230 representanter stemte for, 197 i mot.

Avstemningen illustrerte den politiske splittelsen i USA: Kun to demokrater stemte mot riksrettstiltalen. Ingen republikanere stemte for å tiltale presidenten.

LEDER: Demokratenes Nancy Pelosi kunngjorde riksrettstiltalen mot Donald Trump. FOTO: AFP
LEDER: Demokratenes Nancy Pelosi kunngjorde riksrettstiltalen mot Donald Trump. FOTO: AFP

– Første tiltalepunkt er vedtatt, kunngjorde Nancy Pelosi, til spontan buing fra republikanerne og applaus fra demokratene.

Kort tid senere stemte et flertall av Representantenes Hus også for det andre tiltalepunktet mot presidenten. Denne omhandler hvorvidt presidenten har blokkert kongressens forsøk på ettergå ham.

Før avstemmingen brukte representantene flere timer på å debattere reglene for riksrettsprosessen.

– Gjorde ingenting galt

Samtidig som Kongressen vedtok riksrett mot presidenten, talte Donald Trump til ivrige tilhengere i Battle Creek, Michigan.

– Det føles egentlig ikke som vi blir stilt for riksrett, sa presidenten kort tid etter han entret podiet. De oppmøtte svarte med å juble «fire nye år».

TALTE: Mens Kongressen stemte for riksrett mot Donald Trump, talte presidenten til tusenvis av tilhengere i Michigan.
TALTE: Mens Kongressen stemte for riksrett mot Donald Trump, talte presidenten til tusenvis av tilhengere i Michigan. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP

– Vi gjorde ingenting galt og vi har overveldende støtte i det republikanske partiet, sa presidenten. Han fortsatte med en bredside mot demokratene:

– Denne lovløse, partiske riksrettstiltalen er en politisk selvmordsmarsj for det demokratiske partiet. Har dere sett meningsmålingene mine i det siste? spurte Trump publikum.

Donald Trump sparte ikke på kruttet i Michigan, og hadde med seg visepresident Mike Pence under valgkamparrangementet.

– Nancy Pelosi og demokratene sier sitt i dag, men det republikanske Senatet kommer til å ha siste ord i januar, sa Pence til jubelbrøl.

Nå som Representantenes Hus har vedtatt riksrettstiltalen, vil riksrettssaken gå i Senatet. Det er styrt av et republikansk flertall og det ventes at partiet vil stemme for å frifinne presidenten.

– Trussel mot demokratiet

Etterforskingen som skulle bunne ut i en riksrettstiltale begynte i september. Det var speaker i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi som den gang kunngjorde etterforskningen.

Onsdag talte Pelosi for huset under debatten. Hun kalte det en trist dag for landet, men mener Trump har tvunget kongressen til å handle.

– Det er fakta at presidenten er en pågående trussel mot nasjonal sikkerhet og integriteten til våre valg – selve grunnlaget for vårt demokrati, sa Pelosi.

«MÅTTE HANDLE»: Nancy Pelosi mener presidenten tvang kongressen til å stille ham for riksrett. Her er hun på vei til dagens høring.
«MÅTTE HANDLE»: Nancy Pelosi mener presidenten tvang kongressen til å stille ham for riksrett. Her er hun på vei til dagens høring. Foto: J. Scott Applewhite

Skjebnesvanger telefonsamtale

Årsaken til riksrettstiltalen er en nå mye omtalt telefonsamtale mellom Trump og Ukrainas president Voldomyr Zelensky.

Under samtalen oppfordret Trump Zelensky til å etterforske tidligere visepresident og nåværende favoritt til å bli Trumps mostander i presidnetvalget neste år, Joe Bidens sønn.

«Det er mye snakk om Bidens sønn, at Biden stoppet straffeforfølgelsen, og at mange folk ønsker å finne ut av det» sa Trump blant annet, ifølge den offentliggjorte samtalen. Videre hintet han om en tjeneste.

Få dager før denne samtalen ba Trump om at drøyt 3,6 milliarder kroner i militærhjelp til Ukraina skulle fryses.

Hele samtalen og frysingen av midlene har blitt tolket som et forsøk på å presse en fremmed makt til å påvirke et presidentvalg.

Trump sjokkert

Kongressmedlemmene for og imot riksrett deles i all hovedsak langs partilinjen, og på samme måte som det var ventet at demokratene i Representantenes hus ville sørge for at Trump stilles for riksrett, er det ventet at senatet, der republikanerne har flertall, vil frikjenne presidenten.

Republikanerne har en uttalt strategi om å konsekvent omtale prosessen som partisk. En av presidentens nærmeste rådgivere i Det hvite hus sier ifølge CNN at Trump er sjokkert over at demokratene tok prosessen helt til riksrett.

– En partisk riksrettsprosess vil bli brukt som et våpen til vår fordel, lover angivelig rådgiveren, og sier Trump vil portrettere seg selv som et offer.

Under debatten var Trump selv tydelig opprørt, og gjentok flere ganger på Twitter at han mener det ikke har skjedd noe galt.

– Fryktelige løgner fra radikale venstre, demokratene som ikke gjør noe. Dette er et angrep på USA og et angrep på det republikanske partiet, skrev Trump med caps lock.