MESTERSKAP I FARE: Trafikverket kan stoppe de beste svenske syklistene fra å konkurrere.
MESTERSKAP I FARE: Trafikverket kan stoppe de beste svenske syklistene fra å konkurrere. Foto: Cor Vos / BILDBYRÅN

Svenskene i harnisk etter sykkel-forbud

Det svenske sykkelforbundet nektes å arrangere nasjonalt mesterskap.

Grunnen er at fire kilometer av SM-løypen svinger innom riksvei 66. Trafikverket i Sverige har strammet inn regelverket rundt sykkelritt på offentlig vei.

Konsekvensen er at et flertall av arrangørene har fått avslag fra å arrangere sykkelritt på det offentlige veinettet. Også arrangøren av det svenske mesterskapet.

– Dette er et eksistensielt spørsmål for svensk landeveissykkel. Trafikverkets interne tillempning av regelverket truer landeveissykkel som mosjonsform, skriver Leif Karlsson, generalsekretær i Det svenske sykkelforbundet, i en pressemelding.

– Vi deler ikke hans bilde, sier Alexandra Elias, Trafikverkets presetalsperson.

Ifølge Trafikverkets regeleverk er problemfritt å arrangere sykkelritt på lavtrafikkerte veier (med veinummer høyere enn 800) der høyeste hastighet er 80 km/t – samt/eller sykkelstier.

Et nasjonalt mesterskap på sykkelstier hadde utvilsomt vært god underholdning, men Det svenske sykkelforbundet ser ikke humoren i det.

– Det finnes tre steder langs løypen der vi hadde behøvd å stoppe trafikken i noen minutter per runde. For den enkelte bilist handler det maks om fem minutter lengre reisetid, noen ganger mindre. Sikkerheten må alltid komme først, men den sportslige utfordringen er også viktig, sier Peo Johansson, konkurranse-ansvarlig i Det svenske sykkelforbundet.

Den opprinnelige planen var å arrangere SM i Lindvallen i Sälen. Nå forteller Karlsson at han har spurt Det danske sykkelforbundet om de har mulighet til å arrangere SM.