OPPGITT: Eritreiske Lula Tekle (55) er evig takknemlig for hjelpen hun har fått fra eks-biskop Gunnar Stålsett (84).
OPPGITT: Eritreiske Lula Tekle (55) er evig takknemlig for hjelpen hun har fått fra eks-biskop Gunnar Stålsett (84). Foto: Ingvild Fjelltveit / TV 2

Politiet ville avhøre Stålsetts vaskehjelp – fant henne ingen steder

Gjentatte ganger har politiet forsøkt å avhøre Lula Tekle (55) om hennes arbeidsforhold hos eks-biskop Gunnar Stålsett (84).

Det bekrefter politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen overfor TV 2.

– Det stemmer at man har forsøkt å oppsøke henne på de telefonnumre og adresser hun tidligere har vært oppført på, uten å lykkes med det, sier Meeg-Bentzen.

Han vil torsdag be om 45 dagers ubetinget fengsel for Stålsett under et rettsmøte. Årsaken er at Stålsett har benyttet Tekle som renholder i en årrekke, til tross for at 55-åringen ikke har arbeidstillatelse i Norge.

Tekle: Ikke hørt noe

Kort tid etter at TV 2 gjorde saken kjent for offentligheten i november, lot Tekle seg intervjue av en rekke norske medier.

– Hvorfor får mediene tak i henne, men ikke politiet?

– Det skal ikke jeg spekulere i. Hun synes å være bostedsløs, og politiet har ikke lyktes med å få avhørt henne, sier politiadvokaten.

– Har dere forsøkt å nå henne via Stålsett?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

– Hvor viktig er hennes vitnemål for saken?

– Det har egentlig ingen betydning, all den tid siktede har erkjent å ha brukt henne som arbeidskraft. Han har selv angitt henne, sier politiadvokaten.

Overfor TV 2 opplyser Tekle selv via tolk at hun aldri har hørt fra politiet om saken. Hun vil være til stede når Stålsett inntar rettssal 227 i Oslo tingrett.

Tekle har siden 2001 jobbet for Stålsett, men siktelsen gjelder fra 2008 til i dag. Årsaken skal være at Stålsett ikke var kjent med at arbeidsforholdet var ulovlig før i 2008.

Slik blir saken

Selv har Stålsett opplyst til TV 2 at han fremdeles benytter Tekle som renholder hjemme, noe eritreeren er svært takknemlig for.

– Det er bare de som har hjulpet meg. De lager mat og ber meg spise med dem. De gir meg vinter- og sommerklær når jeg trenger det, sa hun til TV 2 i november.

Retten settes klokken 10 torsdag formiddag. Da vil Stålsett bli bedt om å avgi en forklaring. Han har også mulighet til kun å fastholde opplysningene han tidligere har gitt i avhør – en forklaring dommeren allerede har gjort seg kjent med.

Videre vil politiadvokat Meeg-Bentzen forklare hvorfor politiet mener 45 dagers ubetinget fengsel er en passende straff for Stålsett. Rettsmøtet er ventet å vare i omkring én time, før dommeren trekker seg tilbake.

Klar for å sone

Klokken 14 blir dommen lest opp. Tingretten har gitt mediene tillatelse til å filme og sende domsavsigelsen direkte.

Dersom Stålsett dømmes til ubetinget fengsel, er det opp til Kriminalomsorgen å avgjøre hvordan 84-åringen i praksis skal sone straffen sin. Stålsett har selv uttalt at han gledelig soner 45 dager i fengsel for å kjempe de ureturnerbare asylsøkernes kamp.

Den tidligere Oslo-biskopen har skapt politisk debatt med sine utsagn etter at saken ble kjent. Mange har vist ham sin støtte, og det er ventet voldsomt oppmøte når saken skal føres for retten.

– Jeg opplever i responsen at det rører ved hjertestrengene til folk. Det viser at rettferdighet ikke bare er et spørsmål om juss, men også et spørsmål om moral og empati. Man møter fremmede i døra med parolen «streng og rettferdig» i asylpolitikken. Det vi står overfor, er en ekstremt streng og urettferdig politikk, sier Stålsett til NTB.