VIL HA OLJE-STOPP: Norge må droppe oljesubsidier og satse med på fornybar energi, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL HA OLJE-STOPP: Norge må droppe oljesubsidier og satse med på fornybar energi, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Unge Venstre-lederen med stikk til Listhaug

Før Sylvi Listhaug (Frp) har rukket å innta sjefsstolen i Olje- og energidepartementet, drar Unge Venstre fram en betent sak for regjeringen.

– Jeg gratulerer Sylvi Listhaug med å bli den oljeministeren som skal verne Barentshavet nord for oljeleting og flytte iskanten sørover. De områdene kan hun bare glemme før hun i det hele tatt overtar nøklene til sitt nye kontor, sier Sondre Hansmark til TV 2.

Den såkalte iskanten er gjenstand for debatt i regjeringen, og Venstre og Frp er på kollisjonskurs.

Venstre vil at Barentshavet i nord skal vernes mot olje- og gassvirksomhet, og partiet vil flytte iskanten sørover.

Partileder Trine Skei Grande har kalt denne saken en av Venstres viktigste kamper til våren.

– Useriøst

Forslaget er imidlertid helt uaktuelt for Frp. Det har Terje Søviknes tidligere slått fast overfor TV 2.

Søviknes kalte det useriøst av Venstre å forskuttere behandlingen av forvaltningsplanen for Barentshavet før saken er behandlet i regjeringen og i Stortinget.

Stortinget skal til våren revidere forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten.

– Trenger fornybar energi

Sondre Hansmark er imidlertid krystallklar på at Norge ikke bør åpne nye oljefelt.

– Vi har over 80 oljefelt i produksjon på norsk sokkel. Det holder. Nå må vi ta Norge fra å være en oljenasjon til å bli et fornybarsamfunn. Vi må fjerne oljesubsidiene og bygge ut mer fornybar energi. Jeg håper Listhaug gleder seg til å ta fatt på den jobben, sier Hansmark.

Ifølge kilder TV 2 har snakket med, er regjeringspartienes mål å lande saken før vårens landsmøter. Det legges ikke skjul på at saken har stor sprengkraft.

– Dette er absolutt en sak som kan føre til regjeringskrise. Rett ut, så er det et helvete, sier en regjeringskilde.

– Ingen grunn til å flytte iskanten

Andreas Brännström, 1. nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom, mener Hansmarks utspill viser hvorfor det er viktig at Frp og ikke Venstre styrer Olje- og energidepartementet.

– Petroleumsnæringen er veldig viktig for Norge, fordi den bidrar med enorme beløp til statskassen, skaper arbeidsplasser og kutter i utslipp. Jeg er helt enig i at vi må utvikle fornybar energi, og jeg har full tillit til at næringslivet og industrien vil finne gode og lønnsomme løsninger som bidrar til å kutte i utslippene, sier Brännström til TV 2.

– Men jeg vil minne Hansmark om at havvind ennå ikke er lønnsomt, og det er ikke aktuelt at Venstre skal presse vindmøller på kommuner som ikke ønsker det, fortsetter han.

Han ser heller ikke hvorfor Venstre ivrer etter å flytte iskanten sørover.

– Iskanten er dynamisk, og det er ingen grunn til å flytte iskanten sørover så lenge den faktisk flytter seg nordover, sier Fpu-nestformannen.