– VI MÅ REDUSERE KJØTTFORBRUKET: God morgen Norge-kokk Wenche Andersen synes det er positivt at stadig flere dropper kjøttet.
– VI MÅ REDUSERE KJØTTFORBRUKET: God morgen Norge-kokk Wenche Andersen synes det er positivt at stadig flere dropper kjøttet. Foto: Mastiff

Stadig flere ønsker vegetarmat på julaften:

– Det forplikter litt å være vegetarianer

Selv om halvparten av nordmenn spiser ribbe på julaften, ønsker 1 av 10 unge vegetarmat på julaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en fersk undersøkelse gjort av YouGov, på oppdrag for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, ønsker stadig flere unge en grønnere julemiddag.

Ni prosent av de mellom 18 og 29 år som deltok i undersøkelsen, svarer at de hadde valgt vegetarmat på julaften om de selv fikk velge.

– Vegetarianere må ta ansvar

God morgen Norge-kokk Wenche Andersen mener det er et klart tegn i tiden at mange unge, spesielt jenter, velger bort kjøtt.

– Det er en generell debatt vi er enige om, vi må redusere kjøttforbruket, sier Andersen til TV 2.

Hun mener det er viktig at vegetarianere som ønsker en kjøttfri julemiddag, tar ansvar og sier ifra før de reiser i middag, og ikke vente til de ankommer selskapet.

– Det er så dårlig gjort overfor vertskapet å vente til man ankommer middagen, sier hun og legger til:

– Tilby deg gjerne å ta med noe selv eller gi tips til hva de kan lage. Det forplikter litt å være vegetarianer også.

Wenche foreslår en vegetarisk gryterett, nøttestek, tofu, vegetariske medisterkaker eller kjøttfrie julepølser som alternativer til den tradisjonelle julemiddagen.

logo
Dilemma

Laster...

Lukk

Vil du ta hensyn til vegetarianere under julemiddagen?

Ja, jeg lager gjerne en ekstra rett.
Nei, spis det du får servert.
Avstemmingen har stoppet
logo
Dilemma
Ja, jeg lager gjerne en ekstra rett.
Nei, spis det du får servert.
Du stemte

– Det finnes mange kjøttfrie alternativer i dagligvarebutikkken, som du kan servere med tilbehøret du allerede har laget til julemiddag, forklarer hun.

Andersen minner om at mange sauser er basert på kraft, som er kokt på bein, og anbefaler da å bruke grønnsaksbuljong i stedet.

– Tradisjoner er viktig

Kjøttentusiast og Frp-politiker Bård Hoksrud er opptatt av mattradisjoner i jula, og forteller at jula ringes inn når ribba og medisterkakene havner i stekeovnen klokken fem på julaften.

– For meg er tradisjoner viktig og dette er tradisjoner jeg har hatt hele livet, sier han til TV 2.

Frp-politiker Bård Hoksrud.
Frp-politiker Bård Hoksrud. Foto: Ole Berg-rusten / NTB Scanpix

Til tross for at Hoksrud ble forbanna tidligere i år, da Universitetet i Bergen skulle holde kjøttfritt julebord, mener han det er viktig å respektere hverandres ulike matvaner.

– Jeg blir bekymret da de som er opptatt av vegetar og vegansk mat skal forby kjøtt og innføre kjøttfrie dager. Man skal få velge selv, oppfordrer politikeren.

Vegetarentusiast og kokebok-forfatter Hanne-Lene Dahlgren, er også opptatt av den gjensidige respekten, og minner om at jula ikke handler om hva som er på juletallerkenen, men menneskene rundt bordet.

Du ser Hoksrud og Dahlgren i God morgen Norge torsdag 19. desember kl. 07:15.