OSLO: Statsminister Erna Solberg (H) kommer ut på Slottsplassen sammen med Sylvi Listhaug (Frp) og Terje Søviknes (Frp).Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OSLO: Statsminister Erna Solberg (H) kommer ut på Slottsplassen sammen med Sylvi Listhaug (Frp) og Terje Søviknes (Frp).Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ny rolle for Listhaug i regjeringen: – Lover dårlig

Sylvi Listhaug (Frp) blir ny olje- og energiminister. Det mener Ap-leder Jonas Gahr Støre lover dårlig for klima.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et ekstraordinært Statsråd på slottet onsdag ble det kjent at det blir flere endringer i regjeringen.

Tidligere olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) fikk avskjed i nåde, og Sylvi Listhaug (Frp) overtar ministerposten.

Terje Søviknes (Frp) blir ny eldre- og folkehelseminister. Søviknes gikk av som olje- og energiminister i august 2018.

– Som dere ser, er det ikke helt nye fjes, men det er gjort to endringer i statsråd, sa statsminister Erna Solberg til pressen etter statsrådet.

Ønske fra Frp

I en pressekonferanse etter det ekstraordinære Statsrådet sier Solberg at regjeringsendringene ikke først og fremst skjer for å skape entusiasme.

– Bakgrunnen for dette skiftet er også et ønske fra Fremskrittspartiet om å ha to av sine nestledere i regjering for å sitte tett på, kunne følge med og være gode ambassadører for helheten i regjeringens politikk, sier Solberg.

Hun takket også Freiberg for samarbeidet og for innsatsen i regjeringen, og Sylvi Listhaug for innsatsen som eldre- og folkehelseminister. Solberg sa at Søviknes' tidligere arbeid vil komme godt med i jobben som eldre- og folkehelseminister.

– Terje Søviknes har vært i regjering før. Han er også godt kjent for sine svært mange år som ordfører i Os. Der har han jobbet for å få god eldreomsorg i kommunen. Disse erfaringene kommer til å være veldig nyttige når han skal jobbe videre med dette i regjeringen, sa Solberg.

– Ikke klimafornekter

Under pressekonferansen blir Solberg konfrontert med Listhaugs nye rolle som olje- og energiminister, etter hun i 2011 uttalte at det ikke er bevist at menneskelige CO2-utslipp fører til klimaendringer.

– Listhaug er en kontroversiell politiker og kanskje det nærmeste vi kommer en klimafornekter. Hva gjør henne til en god olje- og energiminister?

– Listhaug er ikke en klimafornekter. Disse spørsmålene ble det godt besvart allerede da Sylvi ble landbruksminister i 2013. Hun har stilt seg bak regjeringens politikk på disse områdene hele tiden, sier Solberg.

Hun legger også til at Listhaug er opptatt av bredden og enheten i de feltene hun jobber med, og at hennes nye ministerpost blir viktig for å få ned utslippene framover.

Statsministeren er heller ikke i tvil om at regjeringen vil fortsette å holde sammen.

– Lover dårlig

På Twitter uttaler Ap-leder Jonas Gahr Støre at de nye rollene lover dårlig for klima og norsk industri.

Også Une Bastholm (MDG) håper Listhaug tar med seg kunnskap om klimaendringene i sin nye stilling.

– Er menneskeskapte

I forbindelse med endringene i regjeringen var det lagt opp til nøkkeloverrekkelser i departementene.

Sylvi Listhaug uttaler under overrekkelsen at hun har kapret drømmejobben, og at hun ønsker å bidra til å få tilbake stoltheten rundt olje- og gassnæringa.

– Jeg mener at klimaendringene også er menneskeskapte, og derfor skal vi ta ansvar for å gjøre verden grønnere, sier Listhaug og fortsetter:

– Vi skal gjøre verden grønnere gjennom teknologiutvikling. Husk at Norge eksporterer gass til Europa, som erstatter kull og gjør Europa grønnere.

Varslet endringer

Også tirsdag ble det mye oppmerksomhet omkring statsminister Erna Solbergs mannskap da hun inviterte pressen til sin tradisjonelle oppsummering før jul.

Spørsmålet om endringer i regjeringen kom også opp.

– Det er ikke unaturlig at vi på et tidspunkt stiller spørsmål om hvor mange som har tenkt å være med videre, sa Solberg.