Fikk skyllebøtte av ukjent mann etter Bar Vulkan-dansen

Sofie Bakkemyr (28) har for det meste fått hyggelige tilbakemeldinger etter at hun fortalte hva som egentlig skjedde på dansegulvet med Trond Giske, men ikke alle har satt like stor pris på det hun gjorde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I noen dager slo jeg av telefonen. Det pleier jeg aldri å gjøre, men jeg stengte meg inne fordi jeg ikke orket å ha kontakt med andre folk. Det hendte til og med at jeg måtte gå hjem fra jobben.

Slik beskriver Sofie Bakkemyr (28) de dramatiske dagene februar og mars. Nå har det gått ti måneder siden hun plutselig ble en offentlig person.

Nå møter TV 2 henne på en kafé på Grünerløkka. Bakkemyr har sagt ja til å la seg intervjue om det litt spesielle året hun nå legger bak seg.

DANSEN: Norges mest omtalte videosnutt i 2019 varte i cirka seks sekunder. Foto: Privat
DANSEN: Norges mest omtalte videosnutt i 2019 varte i cirka seks sekunder. Foto: Privat

Det hele startet på bursdagen hennes i februar, som ble feiret på Bar Vulkan. Denne kvelden var også Trond Giske på byen. De snakket litt sammen før en av Bakkemyrs venninner tok opp telefonen for å ta et bilde.

Ble ikke hørt

Bildet ble til en seks sekunder lang videosnutt, som viser at Giske og Bakkemyr danser til tonene av Major Lazer.

Videoen ble spredt og havnet etter hvert i VGs redaksjon. I samme tidsrom fikk avisen tak i en bekymringsmelding som var sendt fra en tillitsvalgt i Fagforbundet til Arbeiderpartiets ledelse.

Da VG omtalte bekymringsmeldingen, siterte de Sofie Bakkemyr på at «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».

I et intervju med TV 2 sa Bakkemyr at hun aldri uttalte dette til daværende VG-journalist Lars Joakim Skarvøy. Gjennom SMSer dokumenterte 28-åringen hvordan hun forsøkte både å korrigere og stoppe saken uten å bli hørt.

Bakkemyr følte seg presset og feilsitert av VG.

Vil ikke snakke om pengesum

Saken fikk et stort etterspill. VG gjennomførte en selvkritisk gjennomgang av hvordan de dekket saken, i Pressens Faglige Utvalg (PFU) ble de felt for brudd på fem punkter i Vær Varsom-plakaten og i etterkant har det blitt utløst en stor debatt og granskning av medienes håndtering av kilder.

Journalisten som skrev saken jobber ikke lenger i VG.

– Det var en sinnsykt stor lettelse da VG ble felt i PFU. Da fikk jeg det «svart på hvitt» at det hadde skjedde ting her som ikke var greit.

MØTTES IGJEN: Under behandlingen i PFU, der VG ble felt for fem brudd på Vær Varsom-plakaten, møttes avisens sjefredaktør Gard Steiro og Sofie Bakkemyr.
MØTTES IGJEN: Under behandlingen i PFU, der VG ble felt for fem brudd på Vær Varsom-plakaten, møttes avisens sjefredaktør Gard Steiro og Sofie Bakkemyr. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Norsk Presseforbund har opprettet et utvalg som foreslår flere endringer i pressens eget regelverk i kjølvannet av dansevideo-saken.

– For norsk presse har denne saken vært den absolutt viktigste i året som gikk, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Etter behandlingen i PFU var Bakkemyr klar til å saksøke VG, men i november inngikk hun et forlik med avisen.

– Hvor mye penger fikk du?

– Det har jeg ikke lov til å snakke om.

– Er du fornøyd med utfallet?

– Både ja og nei. For meg har ikke dette handlet om penger, sier hun.

Fikk kjeft på trening

Sofie Bakkemyr har fått mye oppmerksomhet etter at hun fortalte sin historie. De fleste tilbakemeldingene har vært støttende og gode, men ikke alle har satt like stor pris på det hun har gjort.

– Jeg husker en episode på treningssenteret. Da kom det en fyr bort og fortalte at han var uenig med meg. Han var ganske sint og fyrte av flere «kanoner» før treningen var over. Jeg aner ikke hvem han var, men etter noen uker kom han tilbake og sa unnskyld.

– Det har vært noen rare episoder, forteller hun.

FIKK KJEFT: Sofie Bakkemyr intervjues på en kafé på Grünerløkka. Hun forteller at ikke alle har likt at hun sto frem og fortalte hva hun opplevde på Bar Vulkan. Foto: Tom Rune Orset / TV 2
FIKK KJEFT: Sofie Bakkemyr intervjues på en kafé på Grünerløkka. Hun forteller at ikke alle har likt at hun sto frem og fortalte hva hun opplevde på Bar Vulkan. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

– I hvilken grad har du opplevd å bli beskyldt for å stå i veien for metoo-kampanjen?

– Jeg er ikke imot metoo, men vi må være enige om at vi skal være sannferdige. Om jeg opplevde en ubehagelig situasjon, så ville jeg ha sagt fra om det, men jeg kan ikke være med på en heksejakt mot noen som ikke har gjort noe galt.

– Har du følt deg mistrodd?

– Det var verst i starten. At ikke alle har trodd på min historie har vært en drivkraft for meg. Ingen skal få bestemme hvordan jeg opplevde en situasjon sier hun.

Vurderer å invitere Giske

Utenfor Bar Vulkan på Grünerløkka renner Akerselva. Hun har ikke vært på utestedet siden bursdagen sin i februar. Hun har heller ikke truffet Trond Giske siden den kvelden.

Bakkemyr sier at det har vært tøft, men at hun hadde gått gjennom den samme påkjenningen en gang til om hun måtte.

– Jeg visste jo ikke hva jeg gikk til. Det er kanskje lett å sitte og si det i dag, men jeg ville ha gjort det igjen.

I februar skal hun feire nok en bursdag. Hun planlegger å legge feiringen til Bar Vulkan, og hun leker med tanken på å invitere Trond Giske.

– Det hadde vært litt gøy. Bare for å vise at det som skjedde var helt ubetydelig for meg.