Ny julehandel-trend: – Litt overraskende

Både Posten og PostNord opplever sterk økning i antall pakker som leveres hjem på døra.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julaften nærmer seg med stormskritt, og det begynner å haste med julegavene. Mange har bestilt pakker gjennom nettbutikker, som merkes godt hos distributørene.

– Det er ekstra hektisk nå, med veldig mye å gjøre hver dag. I forbindelse med Black Friday, Cyber Monday og julehandel har vi sett en fantastisk utvikling når det gjelder volum, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Ole A. Hagen i PostNord.

– I ukene før jul er det alle mann på dekk, sier pressesjef John Eckhoff i Posten.

Ny trend

Med økende netthandel vil november og desember bare bli enda travlere i årene som kommer. I år har PostNord og Posten imidlertid sett en ny trend.

– Det som har vært litt overraskende er at julehandel med hjemlevering ser ut til å ha hatt en sterk vekst. Vi er oppe i 57 prosent vekst i antall pakker som leveres hjemme hos folk, målt mot i fjor, sier Hagen.

Posten har på sin side opplevd 60 prosent økning i hjemlevering på døra det siste året.

– Det er helt klart en trend når det gjelder netthandel, ikke bare i Norge, men også i resten av verden. Tid er et knapphetsgode, og folk synes det er praktisk å få pakkene hjem, sier Eckhoff.

– Lettere

Tahir Baig er transportleder ved Posten og Brings logistikksenter på Alnabru i Oslo. I ukene før jul mottar den ti fotballbaner store sentralen over 200.000 pakker hver dag.

LSO: Hver dag er tusenvis av pakker innom Posten og Brings logistikksentral på Alnabru. Foto: Sverre Saabye / TV 2
LSO: Hver dag er tusenvis av pakker innom Posten og Brings logistikksentral på Alnabru. Foto: Sverre Saabye / TV 2

– Det er en hektisk periode med mye å gjøre. Som dere ser, er det masse pakker, sier Baig, og henviser til de tusenvis av pakkene som suser rundt på bånd inne på sentralen.

I en egen avdeling ligger alle pakkene som skal kjøres til levering på døra hos privatadresser. Her er det Baig som har ansvaret for logistikken.

– Vi ser en stor økning i hjemleverte pakker. Jeg tror det er fordi det er mye lettere for personer å bestille ting på nett. Det er også lettere å prøve produkter og sende i retur, sier Baig.

FULL FART: Det går raskt unna på båndene på logistikksentralen. Pakkene blir sortert før de kjøres bort. Foto: Sverre Saabye / TV 2
FULL FART: Det går raskt unna på båndene på logistikksentralen. Pakkene blir sortert før de kjøres bort. Foto: Sverre Saabye / TV 2

Forventer ytterligere vekst

Pakkesentralen på Alnabru leverer til Oslo, Follo, Romerike og Asker og Bærum. Fra januar til oktober leveres i snitt 650 pakker hver dag til norske hjem fra sentralen.

Pressesjef i Posten, John Eckhoff. Foto: Sverre Saabye / TV 2
Pressesjef i Posten, John Eckhoff. Foto: Sverre Saabye / TV 2

De siste månedene i året er det i snitt 1100 pakker om dagen. På toppdagen i fjor kjørte Posten ut 1700 pakker fra sentralen på Alnabru, mens årets toppdag ligger enda høyere.

– Vi tror dette er en trend som kommer til å øke ytterligere. Og kanskje enda mer enn det vi har sett. Vi tror forbrukeren er nysgjerrig på å prøve ut nye løsninger, samtidig som vi ser at dette er noe folk liker, sier Eckhoff.

– Har du først prøvd hjemlevering, er det ofte noe du bestiller flere ganger. Det betyr at du får mer tid til å gjøre andre ting.

Hagen i PostNord mener hjemlevering har blitt et bedre produkt, og tror flere opplever at det er behagelig å være hjemme og motta varer.

– Det kan også være at man ikke har bil eller utstyr til å frakte store varer. Vi forventer en kraftig vekst i hjemlevering, kanskje enda sterkere enn levering til butikker, sier Hagen.

– Pakkerevolusjon

Distributør Helthjem er tredje størst i pakkemarkedet i Norge. I juletider går flere titalls tusen pakker daglig gjennom terminalen i Nydalen, før de leveres ut til kunder rundt om i Norge. De merker godt den nye netthandelsbølgen.

– Vi er midt i en pakkerevolusjon. Langt flere ønsker nå at varene de kjøper leveres hjem til seg, og det skal gå raskt. Spesielt merker vi den voksende trenden blant «Generasjon Y», som nærmest forventer at de ikke må gå noe sted for å hente en pakke de bestilte på nettet, sier pressesjef Marius Husebø-Evensen i Helthjem.

Helthjem leverer til butikk, men ser at klart flest av julehandlene blir levert på døra. De ser seg nødt til å utvide tilbudet.

– Det er så mange som ønsker hjemlevering at vi nå leverer i helgene også, før frokosttid. I tillegg har vi startet opp en tjeneste som gjør at folk kan levere fra fra hjem til hjem, hvor vi henter og leverer pakkene for dem. Det er ingen tvil om at denne trenden er reell og at hjemlevering er fremtiden, sier Husebø-Evensen.