Donald Trump kan bli den tredje amerikanske presidenten til å stilles for riksrett.
Donald Trump kan bli den tredje amerikanske presidenten til å stilles for riksrett. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Klar for skjebnedag i USA: – Be en bønn

Onsdag skal Representantenes hus stemme over Donald Trumps fremtid som president.

Onsdag blir en svært viktig dag i riksrettsprosessen mot USAs president Donald Trump, når Representantenes hus skal stemme over de to tiltalepunktene mot presidenten.

Tirsdag bekreftet Nancy Pelosi at avstemmingen skal skje allerede neste dag. Samme dag tok flere amerikanere til gatene for å vise sine meninger om å stille Trump for riksrett.

Ifølge Politico vil representantene ha hele seks timer til å diskutere før den endelige voteringen, som dermed vil være klar først sent onsdag kveld norsk tid.

– Be en bønn

Hovedpersonen selv har ved flere anledninger gitt tydelig uttrykk for hva han mener om prosessen.

Trump har vedgått at han ikke kan stanse avstemningen i Representantenes hus. I stedet valgte han på tirsdag å gå til frontalangrep på Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

I det seks sider lange, uvanlig sinte brevet fastholder Trump at han ikke gjorde noe galt da han ba andre land etterforske hans politiske motstandere foran neste års presidentvalg.

Onsdag kom han med nok en tydelig beskjed på Twitter.

– Kan dere tro at jeg kommer til å bli stilt for riksrett i dag av de radikale venstre «Do Nothing Democrats», og jeg gjorde ikke noe galt, skriver han.

Videre oppfordrer han folk til å lese utskriftene av telefonsamtalene.

– Dette burde aldri skje med en annen president igjen. Be en bønn!

Hva står han tiltalt for?

Demokratene i Representantenes hus offentliggjorde 10. desember en tiltalebeslutning som baner vei for en eventuell riksrettssak mot Donald Trump.

To tiltalepunkter er utformet, som Representantenes hus skal stemme over onsdag kveld:

  • Hvorvidt Trump har misbrukt sitt presidentembete.
  • Hvorvidt Trump har blokkert kongressens forsøk på å ettergå hans handlinger.

På forhånd er det ventet at Representantenes hus vil ende med å stemme for å stille Trump for riksrett, da det er Demokratene som har flertall i Huset. Dersom dét skjer vil saken gå videre til Senatet, som står ansvarlig for å føre selve riksrettssaken.

Der vil alle senatorene fungere som jurymedlemmer, mens utvalgte medlemmer av Representantenes hus vil fungere som aktorat i saken.

PROTESTER: Demonstranter tok tirsdag til gatene for å vise hva de mener om riksrettssaken.
PROTESTER: Demonstranter tok tirsdag til gatene for å vise hva de mener om riksrettssaken. Foto: Philip Pacheco/AFP

Hva kommer til å skje?

Men prosessen er ikke fullstendig klappet og klar. Ledere i Senatet har gitt uttrykk for at de vil vente til etter nyttår med å begynne en eventuell riksrettssak. Foreløpig er partene ikke helt enige om hvordan en eventuell sak skal gjennomføres.

Demokratene vil kalle inn vitner når presidentens riksrettsskjebne skal bli avgjort i Senatet, et ønske Det hvite hus kaller «latterlig».

For å dømme Trump, må Senatet ha minst to tredels flertall. Dersom det skulle skje, vil han automatisk miste sitt embete. Dersom det blir en riksrettssak er det tvilsomt at presidenten faktisk blir dømt, ettersom 53 av 100 senatorer er republikanere.