ØNSKET: Erling Braut Haaland kan bli å finne i en av Europas største klubber i januar.
Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer during the Europa League group L soccer match between Manchester United and AZ Alkmaar at Old Trafford in Manchester, England, Thursday, Dec. 12, 2019. (AP Photo/Dave Thompson)

hva bringer det neste året for Solskjærs united?

– De elsker Erling Braut Haaland. Han er definitivt på toppen av ønskelisten

Torsdag er det ett år siden Ole Gunnar Solskjær ble ansatt i Manchester United. Det neste året kan by på spennende ting, ikke minst på overgangsmarkedet.

Ole Gunnar Solskjær har torsdag vært Manchester United-manager i ett år, og skal snart inn i sitt tredje overgangsvindu.

Det er ekstra spennende å følge med norske øyne, spesielt fordi en av Europas heteste spillere for øyeblikket er norsk.

– De elsker Erling Braut Haaland. Han er den typen spiller de virkelig trenger i laget. De trenger mye konkurranse på topp. De trenger en sterk og dominerende spiss, sier Paul Hirst, journalist i The Times, til TV 2.

Han er en av dem som følger Manchester United og Ole Gunnar Solskjær tettest, og som i disse dager også følger det kommende overgangsvinduet vi står overfor i januar.

– Han er definitivt på toppen av ønskelisten

Der er som kjent Erling Braut Haaland en av dem som er sterkest linket inn Old Trafford-portene.

– Han er en sterk, energisk og dynamisk angrepsspiller, som vil skape trøbbel i Premier League. Han er definitivt på toppen av ønskelisten. De kjemper om James Maddison fra Leicester også. Det er de to største målene, sier The Times-journalisten.

Han mener en Haaland-ankomst er akkurat det som skal til for at de nåværende Manchester United-angriperne også kan heve seg.

– Anthony Martial har vært så ustabil. Han har spilt enten virkelig bra eller virkelig dårlig. Tenk bare på Everton-kampen, der han var helt usynlig. Han dukket ikke opp. Så de trenger konkurranse om plassene, forteller han.

En av mange plasser som trenger oppdatering

Hirst er også tydelig på at angrepsplassen ikke er den eneste som trenger oppgradering i dagens Manchester United-lag.

– De trenger minst en kreativ midtbanespiller, de trenger en venstreback, de trenger en høyreving og kanskje en ny midtstopper og en spiss. Så de har mye å jobbe med. Det er derfor det tar så lang tid. Det er et langtidsprosjekt å få ut daukjøttet. Man ser på minst to-tre overgangsvinduet før det prosjektet er komplett, sier han.

Prosjektet Solskjær har fått tid, og manageren skal være klokkeklar i troen på at han vil få de månedene og årene som skal til for å stake ut den riktige kursen. Det er også et perspektiv Hirst deler.

– Det viktigste aspektet er at dersom Ed Woodward sparker Ole Gunnar Solskjær, vil det bety at det er nok en feilansettelse av ham. Han begynte sin jobb for seks år siden, og har allerede vært gjennom fire managere. En ny feil vil bety nok et dårlig stempel på ham. Han må stole på sin mann over lengre tid og gi ham de midlene han trenger. Du kan ikke støtte ham så mye både offentlig og privat, for så å sparke ham etter ett år. Han vil definitivt sitte til sesongslutt, og så kanskje enda en sesong for å kunne sette sitt stempel på laget og kanskje få dem tilbake til Champions League, sier The Times' United-journalist.

United-kjenner: – De ser ikke etter erstattere. Kun journalister snakket om det

Han får støtte av Andy Mitten, som følger klubben tettere enn de fleste. I dag er Mitten redaktør i magasinet «United we stand», og han har sterke kontakter innad i en av verdens største klubber.

– Hvis han hadde rykket ned med Manchester United, tror jeg ikke han ville beholdt jobben, og det har vært tider der United har befunnet seg midt på tabellen. Men klubben vil ikke sparke en ny manager, de vil være tålmodig med ham. Det tror jeg genuint på. Han har nok rett når han tenker at han har tid og støtte, men det må være et minimum av krav, sier Mitten.

United-kjenneren har figurert både som journalist og forfatter rundt Manchester United i tre tiår, og følger klubben tettere enn de fleste. Overfor TV 2 bekrefter han også at rapportene som gikk på at Solskjær ville miste jobben med tap mot Tottenham og Mancehster City, ikke hadde rot i virkeligheten.

– De ser ikke etter erstattere. Når du snakker om perioden for et par uker siden, før Tottenham-kampen, var det egentlig kun journalister som snakket om det. Jeg snakket med folk som vet hva som skjer i klubben, og de sa «nei, vi beholder ham». Når de ikke vinner kamper, vet han at det må være en forbedring. Men det har vært en forbedring. En ting han har levert, er det at når han virkelig har trengt å få resultater, så har han fått det. Han trengte virkelig å slå Tottenham, og han slo Tottenham. Vi forventet ikke at de så skulle spille så bra og slå City, men de gjorde det.

– Men er resultatene totalt sett gjennom året han har vært der gode nok?

– Nei, når man tar alt i betraktning er de ikke det, men de er imidlertid bedre enn Sir Alex Fergusons første år. Han gikk ikke hen og ble en dårlig Manchester United-manager. De har tapt for mange kamper, men Ole Gunnar tok over en tropp som ikke var hans egen. Den trengte mye jobb, de hadde dårlig selvtillit og han hadde en utrolig start, sier Mitten.

– Alle vet at det må forbedring til

Manchester United-kjenneren- og supporteren ser på inneværende sesong som varierende resultatmessig, men mener de toppene som har vært der er prov på at noe er på gang.

– Det må forbedring til. Alle vet det. Han vet det. Ting kan tyde på at den forbedringen kommer. Men Manchester United kan ikke ha en rekke av resultater som de hadde mot slutten av forrige sesong. Det er rett og slett ikke godt nok.

– Men kan de leve med det som det er nå?

– United burde kjempe om de største trofeene i engelsk fotball. Jeg mener Ole Gunnar fortjener tid, tålmodighet. og han får det. Men laget kan ikke vinne fire av de 14 første kampene i en sesong. Det er rett og slett ikke godt nok, og slik var det for noen uker siden. Det har vært noen fantastiske resultater siden det, mot Tottenham og Manchester City, sier han.

– Den virkelige katastrofen vil være om de ikke kommer seg inn i Europaligaen

Mitten påpeker imidlertid at klubben har de nest høyeste lønningene i fotballverdenen, og at det er managerens ansvar å få laget til å fungere. Allikevel virker han tydelig på at Solskjær vil gis tiden som skal til.

– Manchester United bør konkurrere om Premier League-titler. Laget gjennomgår en restart, en kulturell endring om du vil, men det må være en stadig forbedring. Vi begynner å se tegn nå, men det kommer til komme flere tilbakesteg. Men det må bli bedre enn det har vært, og det tror jeg det vil bli.

– Hva vil være godt nok denne sesongen?

– En cuptriumf vil være veldig bra, om det så er ligacupen. Og vinner de Europaligaen, vil de kvalifisere seg for Champions League. Manchester United er utstyrt for å være i Champions League, det er det ingen tvil om, men den virkelige katastrofen vil være om de ikke kommer seg inn i Europaligaen.

– De burde komme seg til Champions League, og jeg tenker at topp fire er oppnåelig, men det var det også forrige sesong. Da kom de seg i posisjon, men sluknet på skuffende vis. Hvis de samme unnskyldningene kommer denne sesongen om at de er mentalt slitne, ikke godt nok trent, vil det ikke bli sett på på samme måte som forrige sesong. Da arvet han et lag som ikke var hans, og da var spillergruppen knust, sier han.

Ligger på samme plass som da Solskjær overtok

Ett år etter Solskjær overtok et United-lag som lå på sjetteplass på tabellen, elleve poeng bak Chelsea på 4. plassen, er de nå på sjetteplass på tabellen, fire poeng bak samme lag på samme plass forut for det hektiske juleprogrammet i Premier League. I tilsvarende posisjon i fjor, ledet Solskjær laget til seks strake seire og en ubeseiret rekke på tolv Premier League-kamper.

– Når vi nå nærmer oss jul i år, er stemningen god. Den var vidunderlig i fjor, og hvis han kan repetere den rekken av resultater fra i fjor så vil det være enda bedre. De har en rekke med kamper nå som kan vinnes, men United har selvsagt slitt mot de dårligere lagene denne sesongen. Jeg skulle ønske de kunne spille mot Liverpool hver eneste uke, avslutter en smilende Mitten, vel vitende om at resultatene mot topplagene har vært betydelig bedre enn dem mot de dårligste lagene i Premier League denne sesongen.

Manchester United møter Watford søndag, før kamper mot Newcastle Boxing Day, Burnley 28. desember og Arsenal 1. januar følger for Ole Gunnar Solskjærs menn i kampen om topplassene i Premier League.

Se Watford-Manchester United søndag 15.00 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!