CP-rammede Geir Håvard var selvskreven til fast jobb: – Han imponerte meg stort

Etter å ha kjørt truck på fiskeforfabrikken i 15 år fikk han fast jobb i 100 prosent stilling. – En jobb er ikke noe du får. Den må du skaffe deg selv, sier den CP-rammede balsfjordingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 15 år hadde Geir Håvard Larsen deltidsjobb som truckfører på lakseforfabrikken på Bergneset i hjemkommunen Balsfjord.

På fire hjul rullet han inn i et arbeidsliv mange andre med diagnosen cerebral parese ikke får adgang til.

– Smil og vink!

Med en kjapp replikk til arbeidskollegene og TV2 på hjul svinger han inn på lunsjrommet der han alltid har vært en humørspreder.

Da han i sommer søkte på en fast stilling på fabrikken, ble han innkalt til intervju.

Imponerte på intervju

– Han imponerte meg stort, med engasjement, med vilje, og ikke minst hadde han utrolig lyst på fast jobb. Han var egentlig selvskreven, forteller daglig leder Jan Vidar Olsen på Cargills forproduksjonsfabrikk.

Men det verken sjefen eller Geir Håvard da kunne vite, var at han i løpet av kort tid også skulle vise seg kvalifisert til en rekke andre arbeidsoppgaver på fabrikken.

Han har fått sitt eget kontor, og der gjør han en viktig jobb som avlaster sjefen og hans administrative stab.

– Nå skal jeg jobbe med noe som kalles SOP, standardisering av oppgaver. Vi har en bestemt måte å gjøre ting på her, og det skal jeg lage en beskrivelse av og få det ut til alle ansatte, sier han.

Sjefen full av lovord

Jan Vidar Olsen er full av lovord om medarbeideren som stadig overrasker ikke bare andre, men også seg selv.

– Han har sett mange nye muligheter, og finner han nye løsninger så bare gjør han det. Det er så artig å følge med, smiler fabrikksjef Olsen.

34-åringen har også ansvar for å organisere alle skipsanløp samt lasting og lossing på kaia. Han opererer også maskiner i produksjonslinjen, og når en ny heis kommer på plass vil han kunne løse enda flere arbeidsoppgaver.

Vegard Olaisen beskriver sin CP-rammede kollega som en fantastisk mann. Selv er han til god hjelp når den CP-rammede skal fra rollestol til trucksete.
Vegard Olaisen beskriver sin CP-rammede kollega som en fantastisk mann. Selv er han til god hjelp når den CP-rammede skal fra rollestol til trucksete.

– En fantastisk mann, den beste inspirasjonen jeg har på jobb. Uansett hvor vondt man har det så stiller man opp, forteller hans nærmeste kollega og hjelper Vegard Olaisen.

Klarer det meste selv

– Nå er jeg forsvarsløs!

Med et bredt smil og stropper rundt kroppen heises Geir Håvard fra rullestolen og inn i trucken. Det er et av mange tiltak som er etablert for at han skal kunne gjøre jobben sin.

I fabrikken er det montert en heis som gjør at han kan komme seg mellom etasjene. Trucken er spesialtilpasset, men begynner å bli sliten. En ny er på vei, og den er bygget etter spesifikasjoner han selv har foreslått. Snart blir det også montert dører som kan åpnes elektronisk.

– Jeg klarer meg stort sett helt alene. Når heisen stanser, er det bare å ringe Vegard. Han er ikke tung å be, humrer han i heisen på vei ned til produksjonshallen etter lunsj.

Det handler om å ha gode og tjenlige hjelpemidler, en trygg og god arbeidsgiver, gode arbeidskolleger og et lokalt NAV-kontor med ansatte som gjennom år har vært med på å skrive en suksesshistorie.

Ros også fra NAV

– Det meste av æren har han selv. Han har stått på, og ikke gitt opp målet om å skaffe fast arbeid, sier NAV-leder Benedicte Lilleng i Balsfjord og Storfjord.

– Han har også skaffet seg kompetanse til å å få denne jobben, så denne æren vil jeg tillegge han selv, sier hun.

Geir Håvard selv roser også foreldrene for at han er der han er i dag.

– En jobb er ikke noe man får, det er noe du må gjøre deg fortjent til, sier 34-åringen og berømmer sine foreldre som tidlig lærte han å aldri gi opp.

– Hadde jeg ikke vært den jeg er, så hadde jeg neppe sittet her. Det er jo ingen som kommer og gir deg en jobb, du må jo gjøre noe for det selv.

Doris Deilet har vært den på NAV sitt lokalkontor som har fulgt opp Geir Håvard. Hun forteller at gleden var stor da han fra 1. juli kom i fast jobb.

– Det er selvsagt investert penger i tilrettelegging, men hvis vi ser på hva det betyr økonomisk for samfunnet å sikre at mennesker med nedsatt funksjonsevne – og med potensielt lange karriereløp foran seg – får slike muligheter, så er det en kjempegod investering. Vi ser også holdningene til Geir Håvard og det at han aldri har gitt opp under oppfølgingen som har vart helt siden 2008, sier hun.