IKKE TIL FRANKRIKE: Alexander Kristoff, her fra VM i Yorkshire, er ikke tiltenkt en plass på Tour de France-laget.
IKKE TIL FRANKRIKE: Alexander Kristoff, her fra VM i Yorkshire, er ikke tiltenkt en plass på Tour de France-laget. Foto: Heiko Junge

Kristoff sykler ikke Tour de France

Etter sju strake deltakelser blir ikke Alexander Kristoff å se i verdens største sykkelritt neste sesong. Nå blir fokus på vårklassikerne og Giro d'Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Kristoff (32) bekrefter overfor TV 2 under en treningssamling med laget i Benidorm i Spania at han ikke kommer til å delta i Tour de France neste år.

– Vi har tre sprintere, så vi blir fordelt rundt på Grand Tours. I år kjører jeg Giroen. Jeg skal ikke til Tour de France. Det blir nytt for meg, men jeg ser frem til det. Det er lenge siden jeg har vært i Giroen. Jeg har ikke en etappeseier der, så det er målet. Jeg har vært nære før, sier Kristoff til TV 2.

Samtidig er det klart at Kristoff etter planen skal tilbake til Italia og sykle Giro d'Italia - et ritt han syklet i 2011 og 2012.

– Tour de France er det største løpet. Det er litt kjipt ikke å kjøre. Men jeg vil kjøre for egne sjanser, og det får jeg flere av i Giroen, sier Kristoff.

Det betyr at UAE Team Emirates sender Fernando Gaviria til Tour de France og det belgiske stortalentet Jasper Philipsen til Vuelta a Espana.

– Jeg har kjørt mange år nå. Det er greit å gjøre noen andre løp av og til, men jeg håper ikke at det var mitt siste Tour de France. Jeg håper å komme tilbake og kjøre i fremtiden. Men jeg blir eldre, så det kan hende at jeg ikke kjører Tour de France, sier Kristoff.

– Fantastisk sykkelritt

TV 2-ekspert Thor Hushovd tror Kristoff hadde syklet Tour de France om han selv fikk velge.

– Jeg tror at Alexander Kristoff har lyst til å kjøre verdens største sykkelløp. Jeg tror ikke han hadde takket nei til Tour de France, men han skjønte at han var spurter nummer to da de signerte Gaviria, sier Hushovd.

Sykkeleksperten mener Kristoff gjør et riktig valg når han prioriterer å vinne sykkelritt. Det får han mange muligheter til i Italia.

– Det er en fantastisk sykkelritt med fantastisk publikum. Sykkellidenskapen er spesiell i Italia, og så er det ofte at den beste spurteren i Giroen vinner ganske mange etapper. Hvis Kristoff drar dit i god form har han mange sjanser til å vinne etapper. Grunnen til det er at det ofte er de neste beste spurterne som blir sent, sier Hushovd.

I første omgang blir Kristoffs fokus å gjøre gode resultater i vårklassikerne. Der blir Milano-Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix naturlige høydepunkt på kalenderen.

– Klassikerne blir det viktigste for min del siden VM, EM og OL er klatrerelatert. Da er det i klassikerne jeg kan gjøre det best og få de beste resultatene, sier Kristoff.

Da Gaviria signert for laget før forrige sesong, ble Kristoffs rolle som lagets rolle som hovedspurter umiddelbart svekket. Det ble spekulert i om Kristoff skulle innta en opptrekker-rolle i Tour de France, men den «floken» løste seg da den hurtige kolombianeren måtte melde forfall grunnet en kneskade.

Det ble likevel ikke noen braksuksess for Kristoff. Andreplassen på den fjerde etappen til Nancy ble høydepunktet i en sesong hvor seier i Gent-Wevelgem, tredjeplass i Flandern rundt og sjuendeplass i et knalltøft VM viste at 32-åringen fremdeles har noe å fare med på det øverste nivået.

Bruker sommeren til trening

Nå gleder han seg til å sykle Giroen, selv om Kristoff tror konkurransen blir tøff.

– Det virker som det nesten kommer til å være høyere nivå i spurtene der enn i Tour de France siden det er flere etapper i Giroen som passer spurtere, sier Kristoff.

– Hva skal du gjøre i sommer?

– Vi får se. Jeg har fått meg hytte, og faren min har hytte i Kragerø. Kanskje jeg skal sykle Norge på tvers, spøker han.

– Jeg kommer til å kjøre en treningsleir. Jeg satser på at været er godt nok til å gjøre det i Norge. Det pleier å være rimelig greit i juli. Hvis ikke må vi flykte til Syden, fortsetter Kristoff.

Dersom ikke Gaviria blir skadet eller syk, vil de norske mulighetene for å vinne etapper i Tour de France være vesentlig svekket.

– Jeg får håpe at noen andre kan steppe opp. Det er Edvald Boasson Hagen vi kan håpe på. Han kan ta en lederrolle i laget han sykler for. Amund Grøndahl Jansen er låst som hjelperytter, og det må en spesiell etappe til for at han får sjansen. Da er ikke mange vinnertyper igjen dessverre, sier Hushovd.

PS! Sven Erik Bystrøm står på langlisten til Tour de France. Han skal ikke kjøre Giroen med Kristoff.