FLERTALL: Boris Johnson, her etter at valgseieren var et faktum.
FLERTALL: Boris Johnson, her etter at valgseieren var et faktum. Foto: Lindsey Parnaby / Ap

Boris Johnson vil gjøre det ulovlig å utsette Brexit

Tirsdag er det duket for det første parlamentsmøtet i London etter at Boris Johnson sikret seg et solid flertall i valget sist torsdag.

Tirsdag er det duket for det første parlamentsmøtet i London etter at Boris Johnson sikret seg et solid flertall i valget sist torsdag.

Parlamentet samles tirsdag ettermiddag og begynner med å ta fatt på en del formelle oppgaver. Den første er å velge en leder.

Det blir etter alt å dømme Lindsay Hoyle, som ble valgt til å etterfølge John Bercow for halvannen måned siden.

Debatten før ledervalget blir partiledernes første replikkveksling etter valget forrige uke. Statsminister Boris Johnson kommer til Underhuset med et rent flertall i ryggen, mens Labour-leder Jeremy Corbyn sitter på oppsigelse etter å ha varslet sin avgang.

Det er også ventet at opposisjonslederen vil få kraftig kritikk fra sine egne når han møter parlamentsgruppen. Etter at lederen er på plass, skal parlamentarikerne tas i ed, noe som er ventet å ta resten av dagen og fortsette på onsdag.

Trontalen og den formelle åpningen av Parlamentet skjer først på torsdag, og fredag legger regjeringen på nytt fram utmeldingsavtalen med EU. Med rent flertall kan statsminister Boris Johnson oppfylle løftet om å «få brexit unnagjort» uten flere utsettelser og ta landet ut av EU 31. januar.

Ifølge BBC vil Johnson sågar endre lovforslaget om brexit og gjøre det ulovlig å forlelenge brexitprosessen etter at den avtalte overgangsperioden utløper ved slutten av 2020. (©NTB)