SKADET: Thomas Aasen Markeng må belage seg på en lang pause fra toppidretten.
SKADET: Thomas Aasen Markeng må belage seg på en lang pause fra toppidretten. Foto: Tore Meek

Hopptalent ute i ett år med korsbånd- og meniskskade

Nedslående beskjed for Thomas Aasen Markeng.

Det norske hopptalentet Thomas Aasen Markeng (19) falt stygt og ble fraktet ut på båre etter et langt hopp i Klingenthal i helgen.

Markeng ble liggende lenge og vri seg i smerte etter fallet. 19-åringen holdt seg til kneet, men det ble ikke påvist bruddskader.

Nå har Markeng vært på MR-undersøkelse. Tirsdag fortalte en gråtkvalt Markeng om resultatene på en pressekonferanse på Olympiatoppen i Oslo.

– Det er snakk om korsbånd og menisk, dessverre.

– Hva har de sagt om hvor lenge du er ute?

– Det blir vel et år uten hopping. Men jeg skal bite tennene sammen og komme sterkere tilbake, sier en tydelig preget Markeng.

Landslagtrener Alexander Stöckl var også lei seg.

– Det er alltid krevende for utøveren, men også for hele systemet, å oppleve en sånn situasjon. Det eneste vi kan gjøre nå er å legge til rette så godt vi kan for at Thomas blir frisk så raskt som mulig, sier Stöckl.

Markeng har også tidligere slitt med en kneskade, men har kommet tilbake i hoppbakken. Allerede onsdag morgen skal han opereres for den siste skaden.

Vil gjøre undersøkelser

Fra før er lagkameraten Anders Fannemel ute med tilsvarende skade som Markeng.

Stöckl sier det er alvorlig at to hoppere nå er ute med skade, og han varsler en gjennomgang av rutinene.

– Det er trist. Vi må stille spørsmål om det er en årsak til dette eller om det skyldes tilfeldigheter. Vi må finne ut om vi må gjøre ting bedre for å unngå dette i framtiden, sier en alvorlig Stöckl, som sier at enhver skade er ille både for utøverne og støtteapparat.

– Det er ekstra tøft når vi har en utøver som har sin beste sesong, sa Stöckl med henvisning til totningens prestasjoner så langt i år.

Hevdet seg i verdenstoppen

For alt lå til rette for at denne sesongen ville bli totningens internasjonale gjennombrudd. Forrige sesong hoppet han stort sett i kontinentalcupen, men han sikret kvoteplass i verdenscupen mot slutten av sesongen og ble også tatt ut til VM, der han ble nummer 20 i normalbakken.

Under VM i Innsbruck fikk han et ublidt møte med snøen da han slo kollbøtte over reklameplakatene i enden av bakken.

Han innledet sesongen på det norske laget som tok annenplassen i lagkonkurransen i Wisla og fulgte opp med 10.-plass i Ruka. I Nizjnij Tagil ble det karrierebeste med femteplass. Det etter at han måtte stå det første rennet på grunn av rot med visumet til Russland.

19-åringen tok sitt første NM-gull i mars da han vant i Midtstubakken.

(©NTB/TV 2)