Simon og Tobias skulle bare fiske julekveite – havnet i branndrama

Simon og Tobias skulle bare ut og fiske julekveite. Plutselig lå de til havs og så millionsjarken gå opp i røyk.

Simon Haugen (25) hadde bare en plan om å ta med kameraten, Tobias Voktor Fagernes, en tur på havet for å sikre julekveita. Han hadde aldri trodd de skulle havne midt oppi marerittet som alle fiskere frykter.

Rundt ti nautiske mil fra land brøt det plutselig ut brann i sjarken.

– Da jeg åpnet døra til motorrommet, slo flammene i mot meg og brannen utviklet seg i eksplosiv fart. Adrenalinet pumpet og jeg skjønte fort at dette kom til å bli alvorlig. Vi forsøkte å slokke, men forsto at vi ikke hadde sjanse, sier Haugen til TV 2.

Det var Nordlys som omtalte saken først.

Fryktet de kom til å dø

I fjorden Kværnangen i Troms fryktet de to kameratene at deres siste time var kommet.

Simon og Tobias fikk på seg overlevelsesdrakter, kastet redningsflåten på havet og sendte ut Mayday-signal. Dermed viste de at redningen var på vei.

– Det var stummende mørkt da jeg hoppet i redningsflåten, og jeg kjente at dekket begynte å vibrere og den intense varmen fra flammene stakk meg i nakken. Jeg lukket øynene og håpet jeg traff flåten, og ikke det iskalde vannet, sier 25-åringen.

Idet Simon hoppet, eksploderte det bak han. Kameratene landet heldigvis tørt i flåten.

Simons sønn, Adrian (16 mnd.) er glad for å få pappa hjem til jul, etter dramatikken til havs.
Simons sønn, Adrian (16 mnd.) er glad for å få pappa hjem til jul, etter dramatikken til havs. Foto: Privat

Det er svært dårlig telefondekning i området, men da Simon fikk antydning til dekning ringte han samboeren, som satt med deres 16 måneder gamle sønn, hjemme i Oldervik utenfor Tromsø.

– Jeg fikk snakket med henne i 30 sekunder hvor jeg fortalte om brannen, før samtalen ble brutt og jeg hadde ikke dekning lenger. Hun ble selvsagt veldig redd, sier Simon.

Redningsskøyta seks timer unna

De to kameratene var snartenkte før de kastet seg i redningsflåten. De fikk rasket med seg flere nødraketter fra sjarken.

For at redningsmannskapene skulle finne dem, skjøt Simon opp nødbluss hvert femte minutt.

– Vi ble litt engstelige da vi skjønte at redningsskøyta var hele seks timer unna oss. Men vi visste at hovedredningssentralen hadde satt i gang redningsaksjon, så vi håpet noen fartøy i nærheten ville komme oss til unnsetning, sier 25-åringen.

Mens de lå der, så de masta på sjarken falle ned og flammene sluke hele båten.

Simon, som er oppvokst i fiskeribygda Oldervik, tjente sine første kroner som fisker allerede da han var ni år. I høst kjøpte han sjarken, for fire millioner kroner, som nå sto i full brann framfor han.

– Det var utrolig hardt å se drømmen og arbeidsplassen min brenne opp og synke til havs, sier 25-åringen.

Reddet av hvalturister

Mens minuttene gikk og de ble stadig kaldere, kom hjelpen fra uventet hold. Noen franske turister i nærheten hadde plukket opp nødsignalet og satte kursen mot dem.

– Da vi hørte motorduren nærme seg ble vi veldig glad. En gruppe med franske hvalturister, som hadde tilhold i Seglvik, hadde sett brannen og nødrakettene. Nå kom de susende mot oss i en RIB, sier Simon.

Etter å ha kommet seg vel om bord til de franske turistene, så de lysene fra et større fartøy som nærmet seg. Det var et frakteskip som også hadde plukket opp nødsignalene.

Simon og Tobias ble heist om bord på frakteskipet og deretter videre opp i redningshelikopteret få minutter senere.

Imponert over redningsaksjonen

De ble fløyet til land for helsesjekk, før de kunne returnere til familien i Tromsø.

– Familien hadde vært skikkelig engstelig. Jeg trodde sønnen min, Adrian (snart to år) er for liten til å skjønne dramaet. Men han har aldri vært så kosete med meg som etter dette branndramaet, sier Simon som priser seg lykkelig for å være i live.

De to kameratene er imponert over redningsaksjonen som ble sett i verk. De mener at både hovedredningssentralen og kystradioen håndterte aksjonen svært profesjonelt.

– Det gikk ikke mer enn 40 minutter fra vi sendte ut nødsignal til SeaKing var på plass. Men det er bekymringsfullt at redningsskøyta var seks timer unna oss. Med så stor aktivitet som det er her i Nord-Troms, bør det absolutt være flere fartøy i området, sier fiskeren.