SLAKTES: Bilder av tre apekatter er Serie As måte å bekjempe ligaens økende rasisme-problem.
SLAKTES: Bilder av tre apekatter er Serie As måte å bekjempe ligaens økende rasisme-problem. Foto: Serie A/Twitter

Knallhardt ut mot ligaens rasisme-tiltak: – Hårreisende

En rekke rasistiske episoder har preget italiensk fotball de siste månedene, og Serie A har selv lovet å bekjempe problemet. Ligaens ferskeste tiltak mot diskriminering er alt annet enn populært.

Italiensk fotball har vært rammet av en rekke rasistiske episoder denne sesongen. I november stormet Brescias Mario Balotelli av banen etter flere rasistiske tilrop fra Verona-supportere.

I etterkant av hendelsen avviste Verona-trener Ivan Jurić at det dreide seg om rasisme, og mente supporterne provoserte Balotelli med uskyldig og sarkastisk sang.

Sjokk-forside

Etter å ha scoret seiersmålet mot Cagliari i september, ble også Inter-stjerna Romelu Lukaku utsatt for rasismerop. Den tidligere Manchester United-spissen fordømte tilropene i sosiale medier.

Rasismeproblemene i italiensk fotball ble for mange understreket av Corriere dello Sports avisforside tidlig i desember. Avisa omtalte oppgjøret mellom AS Romas Chris Smalling og Inter Milans Romelu Lukaku som «Black Friday».

Forsiden ble fordømt på det sterkeste, deriblant av Ole Gunnar Solskjær, og flere krevde at Serie A tok grep mot de økende rasismeproblemene i ligaen.

SJOKKERTE: Denne forsiden satt sinner i kok langt utenfor Italias grenser.
SJOKKERTE: Denne forsiden satt sinner i kok langt utenfor Italias grenser. Foto: Fabio Polimeni/AP

Apeplakat

De mange hendelsene har fått ligaens 20 klubber til å gå sammen mot rasisme, og i et åpent brev fra november slo klubbene fast at Serie A har et «alvorlig problem». Nå har ligaen slengt seg på, men deres ferske kampanje mot rasisme, som omtales av både BBC og CNN, har ikke falt i god jord.

I Serie As hovedkvarter i Milano offentliggjorde ligaen bilder av tre apekatter som skal brukes i en kampanje mot rasisme. Kampanjen ble lansert mandag, og ble umiddelbart fordømt fra en rekke hold.

KAMPANJE: Serie As kampanje mot rasisme har satt sinnene i kok. FOTO: Serie A
KAMPANJE: Serie As kampanje mot rasisme har satt sinnene i kok. FOTO: Serie A

– Nok en gang er verden målløs over italiensk fotball. Det er vanskelig å skjønne hva Serie A tenkte, hvem forhørte de seg med? sier den anti-rasistiske fotballorganisasjonen Fare.

– I et land hvor myndighetene uke etter uke ikke klarer å håndtere rasisme, har Serie A startet en kampanje som ser ut som en syk vits. Disse verkene er hårreisende; de vil være kontraproduktive og fortsette umenneskeliggjøringen av personer med afrikansk bakgrunn, tordner organisasjonen.

– La maskotene male seg svarte

Fare oppfordrer ligaens klubber til å gjøre mer for å motarbeide de mange rasistiske hendelsene som preger Serie A, og får støtte fra søster-organisasjonen Kick It Out:

– Serie As bruk av apekatter i sin anti-rasistiske kampanje er totalt upassende og overskygger alle gode intensjoner ved kampanjen, sier organisasjonen. Kick It Out håper at ligaen fjerner kampanjen.

Også fotballklubber og spillere har gått ut mot kampanjen.

– Roma er veldig overrasket over å se hva som virker å være en anti-rasistisk kampanje fra Serie A som involverer malte apekatter på sosiale medier i dag. Vi forstår at ligaen vil bekjempe rasisme, men vi mener ikke dette er den riktige måten å gjøre det på, skriver AS Roma på sin Twitter-konto.

Den tidligere Liverpool- og Aston Villa-spilleren Stan Collymore går mer humoristisk til verks i sin omtale av kampanjen.

– Fantastisk å se Serie As anti-rasistiske kampanje (ja, dette er virkelig ekte). Kanskje kan maskotene male seg svarte som prikken over i-en, skriver Collymore på Twitter.

Inspirert av tilrop

Kunsteren bak kampanjen, Simone Fugazzotto, bruker alltid apekatter i kunstverkene sine. På en pressekonferanse mandag forklarte han tanken bak den kontroversielle kampanjen.

– For en kunstner er det ingenting som er viktigere enn å forsøke å forandre hvordan ting oppfattes gjennom egne verk, forteller Fugazzotto.

Kunsteren forteller at han ser på apekattene som en metafor for mennesker, og sier at rasistiske tilrop under en fotballkamp hadde inspirert verkene.

HETSET: Kunsteren sier rasistiske tilrop mot Napoli-spilleren Kalidou Koulibaly (høyre) inspirerte kunstverket.
HETSET: Kunsteren sier rasistiske tilrop mot Napoli-spilleren Kalidou Koulibaly (høyre) inspirerte kunstverket. Foto: Alberto Pizzoli/AFP

– I fjor så jeg Inter mot Napoli og jeg følte meg ydmyket, alle ropte «apekatt» til Kalidou Koulibaly, en spiller jeg respekterer, sier kunstneren og legger til at «vi er alle apekatter».

– Ligaen er sterkt forpliktet mot alle former for rasisme, vi vet at dette er et problem med mange ulike sider, sier Serie As direktør Luigi de Siervo. Han forklarer at kampanjen er en del av ligaens kulturelle kamp mot rasisme.