Veterinærer advarer: – Det verste kjæledyr kan få i seg

Juletiden betyr god mat, men veterinærer advarer dyreeiere mot å tro at pinnekjøtt og ribbe også er godt for kjæledyret ditt.

Mange dyreeiere ønsker å unne kjæledyret sitt noe litt ekstra godt i jula, men det kan fort bli å gjøre de en bjørnetjeneste.

Julen er nemlig høysesong for matforgiftede kjæledyr. Hver jul opplever Tryg Forsikring å få en rekke henvendelser fra kunder som har et kjæledyr som er blitt dårlig etter å ha tatt for seg av julematfatet.

– Det er ikke få firbeinte venner som får behandling i juletiden, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Jule-diaré

Både salt, fet og krydret mat kan skape problemer for husets firbente beboer.

Verken ribbe, pinnekjøtt eller annen fet julemat bør havne i hundemagen. Det samme gjelder mat som er veldig salt eller krydret. Druer, rosiner, løk og nøtter er andre matvarer som kan skape trøbbel for hunden.

Husk også at bein og beinrester kan sette seg fast og legge en demper på julestemningen i heimen.

– Vi har tilfeller der hunder må avslutte julefeiringen på operasjonsbordet. Da er det bedre å «safe» med rent og magert kalkunkjøtt, eller hundegodteri, som en ekstra godbit til våre firbente venner, sier Martine Fossem Nygaard.

Veterinær Torill Moseng oppfordrer hundeeiere til å instruere folk som kommer på besøk om at de ikke skal mate hunden fra bordet.

– Det er hyggelig å gi hunden noe ekstra, men man må vite hva den får og hvor mye. Det er ikke heldig om grandonkel stikker småting til hunden under bordet. Om hunden får litt av alle, går det dårlig. Hunder som får mye mat de ikke er vant til, ender veldig ofte opp med diaré. Det er en av de vanligste årsakene til at hunder ender opp hos veterinær i julen, sier Moseng.

Også katter kan bli syke

Selv om det er et flertall hunder som får behandling i jula, advares det også mot at katten heller ikke er utenfor fare. Julepynt og giftige planter er blant de farligste truslene til pus.

GIR RÅD: Veterinær Sasja Rygg ved Anicura kommer med tre konkrete råd til hvordan dyreeiere kan sikre en dyrevennlig jul. Foto: TV 2
GIR RÅD: Veterinær Sasja Rygg ved Anicura kommer med tre konkrete råd til hvordan dyreeiere kan sikre en dyrevennlig jul. Foto: TV 2

– Fordelen med katter er jo at de ikke hiver seg over et stykke ribbe fordi det ser godt ut. Men katter har likevel en tendens til å leke med julebånd. Da er det fort gjort at de får det i seg, og da kan det være vanskelig å få det ut igjen, advarer Brandeggen.

Veterinær Sasja Rygg ved Anicura forteller at de også opplever en stor pågang av syke dyr i jula. Hun kommer derfor med tre konkrete tips som kan sikre en mer dyrevennlig jul.

– La de få vanlig mat og ikke gi ekstra fra julebordet. Gå en ekstra tur, for nå har vi tid til det. Og pass på levende lys og julepynt som kan sette seg fast i mage- og tarmsystemet, sier Rygg.

Advarer sterkt mot sjokolade

De fleste hunder lar seg ikke be to ganger når de øyner en sjanse til å få en godbit.

Men når familiens firbente kjæledegge gir deg hundeblikket og trygler om noe godt, må du absolutt ikke falle for fristelsen til å gi hunden en sjokoladebit.

– Sjokolade inneholder det koffein-lignende stoffet teobromin, forklarer Martine Fossem Nygaard, veterinær og produktsjef for dyreforsikring i forsikringsselskapet If.

– Teobromin er svært giftig for hunder og påvirker både hjerte og hjerne. Det er den mørke sjokoladen som har den desidert høyeste konsentrasjonen av dette stoffet, forteller veterinæren.

Pass på godteskålen

Hos mennesker frigjør sjokolade serotonin og endorfiner i hjernen. Det hjelper mot stress og gir en følelse av velbehag.

For hunder kan sjokolade føre til ubehag, sykdom og i verste fall død.

I julen er det mange som har godteri og godsaker stående framme. Da bør man holde et ekstra øye med hunden. Av en eller annen grunn liker hunder ofte sjokolade, og de spiser det gjerne om de får sjansen til det.

– Med en gang man har mistanke om at hunden har spist sjokolade, må man kontakte veterinær for å unngå forgiftning. Veterinæren kan gi medisiner så hunden kaster opp, sier Torill Moseng, veterinær og president i Den norske veterinærforening.

I slike tilfeller må hundeeieren ta vare på sjokoladepapiret så veterinæren vet omtrent hvor mye teobromin hunden har fått i seg.

BER FOLK PASSE PÅ: Veterinær Martine Fossem Nygaard, her sammen med hunden Selma. Foto: Andreas Bibow Handeland/If
BER FOLK PASSE PÅ: Veterinær Martine Fossem Nygaard, her sammen med hunden Selma. Foto: Andreas Bibow Handeland/If

– Kontakt veterinær

Jo mørkere sjokoladen er, jo mer teobromin inneholder den og jo farligere er den for hunden. Mørk sjokolade og kaker som brownie inneholder mye teobromin.

Det finnes tabeller hvor man kan se omtrent hvor mye teobromin ulike typer sjokolade inneholder og hvor mye som skal til før det er skadelig basert på hundens kroppsvekt. Torill Moseng mener man ikke bør stole på slike tabeller og stille diagnose selv.

– Jeg vil si det så enkelt at når en hund spiser sjokolade, må man alltid kontakte veterinær. Om en liten hund spiser en plate mørk sjokolade, kan det være svært farlig og i verste fall dødelig, sier Moseng.

De første symptomene på at hunden kan ha fått i seg sjokolade, er sikling, kvalme, sterk tørste og urolig oppførsel. Om hunden har fått i seg mye sjokolade, kan man den bli ustø og få krampe.

I ekstreme tilfeller kan teobromin-forgiftning føre til organsvikt og død.