DEN STØRSTE TRIUMFEN: Ole Gunnar Solskjær jubler etter 2-1-seieren på Etihad for to uker siden.
DEN STØRSTE TRIUMFEN: Ole Gunnar Solskjær jubler etter 2-1-seieren på Etihad for to uker siden. Foto: Jason Cairnduff/Reuters

tv 2-profilene ser med spenning på fremtiden:

– Hvis Solskjær er fantastisk, vinner United Premier League om to eller tre år

Brede Hangeland og Øyvind Alsaker er spent på fortsettelsen til «prosjekt Ole Gunnar Solskjær».

Se Watford-Manchester United søndag fra 14.30 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær markerte denne uken ett år i sjefsstolen på Old Trafford.

TV 2s fotballekspert Brede Hangeland er spent på å se hvordan utviklingen til nordmannen i en av verdens største fotballklubber blir.

– Tid er interessant, for en klubb som Manchester United, med de ressursene de har, vil nærmest som en naturlov før eller senere komme tilbake og kjempe om Premier League-tittelen. Det som er X-faktoren er «hvor god er Ole Gunnar Solskjær»? Hvis han er fantastisk, så vinner de Premier League om to eller tre år. Kanskje til og med neste sesong, hvis de gjør alt rett, sier Hangeland.

– Hvis han er en dårligere manager enn Klopp, vinner han ikke Premier League så lenge Klopp er der

Hvis nordmannen skal lykkes med det, må han trolig utkonkurrere store trenernavn som Pep Guardiola og Jürgen Klopp i årene som kommer.

– Hvis han er en dårligere manager enn en sånne som Klopp, så vinner han ikke Premier League uansett så lenge Klopp er der. Da koker det ned til detaljnivå. Laguttak, kampledelse, psykologien i garderoben og alt dette her. Der er det en enorm konkurranse og en ferdighet som vi nesten ikke skjønner som må til for å ta de marginene. Du skal ha 100 poeng for å vinne Premier League. Der er Manchester United ganske langt ifra, sier Hangeland.

Øyvind Alsaker er enig, og også klokkeklar på at Manchester United-manageren må levere kontinuerlige resultater underveis i prosessen dersom

– Solskjær må levere resultater på veien mot dette store prosjektet. For at det skal realiseres i en ligamesterskap eller noe tilsvarende, så må han levere resultater. Denne våren er spennende. Hva kommer i januar? Er stallen sterk nok? Topp fire er mulig i dag. Kan de være med der, styrker han sine aksjer, sier TV 2s kommentator.

Alsaker tror Solskjær klargjør laget for å overta tronen etter Pep og Klopp

Hangeland mener det er vanskelig å svare konkret på hvor god Solskjær egentlig er som manager, fordi runddansen Manchester United har vært gjennom det siste året har vært av det helt eksepsjonelle slaget.

– Det er forsket i England på hva som skjer når du bytter manager midt i sesong, og det som ofte skjer er at det kommer en opptur som varer 10-12 kamper. Oppturen som Manchester United fikk under Solskjær var større og enda mer positiv enn hva en vanlig opptur vil være, men så var nedturen, som ofte også kommer når en bytter manager, mye dypere og mer problematisk omtrent i det øyeblikket Solskjær fikk sin permanente kontrakt. Det var en overprestering i starten og så var det en underprestering fra det øyeblikket han fikk den permanente kontrakten og ut sesongen. Derfor blir det store spørsmålet om hvor god Solskjær er som manager veldig vanskelig å besvare, for han gikk på vannet en periode, og så druknet han nesten frem mot slutten av forrige sesong, sier den tidligere Premier League-spilleren.

Alsaker føler seg sikker på at Solskjær uansett også er Manchester United-manager ved starten av neste sesong, og det vil i så fall bety nok et sommervindu og mulighet til å starte med blanke ark i forsøket på å ta igjen forspranget erkerivalene har hatt de siste sesongene.

– Treffer han med signeringene? Kommer de nærmere til høsten? Gjør de det, så vil vi jo sitte her om ett år og tenke at «Dette laget til Klopp har hatt sine år». Ingen lag varer evig. Det tror jeg nok Ole Gunnar Solskjær er klar over. Så han tenker når disse to, Klopp og Guardiola, har gjort sitt, skal mitt lag være klart til å ta over tronen. Sånn leser jeg prosjektet Ole Gunnar Solskjær, sier Alsaker.

– Hvis prosjektet havarerer, har han gått ned med flagget til topps

TV 2-duoen leverer sine tanker om prosjekt Solskjær i TV 2 Sumo-spesialprogrammet «Ett år med Solskjær», som ble lansert i forbindelse med at det torsdag var ett år siden nordmannen overtok ansvaret for en av verdens største fotballklubber.

– Det mest imponerende for meg med Ole Gunnar Solskjærs første år i Manchester United er at han har staket ut en veldig tydelig kurs fra start og stått i det 100 prosent. Der synes jeg han har vist ledelse. Hvis dette prosjektet havarerer, så går han i mine øyne litt ned med flagget til topps. Da har han definert denne snuoperasjonen. «Dette er mitt prosjekt, slik skal det gjøres». Det har vært unge spillere, kort vei fra akademiet og inn på førstelaget og alt dette har han stått i, sier Alsaker.

Hangeland: – Han kommer til å lære

Forrige måned fikk Tottenham-manager Mauricio Pochettino sparken, og da skjøt det ny fart i rapportene om at argentineren egentlig er mannen Old Trafford-hierarkiet ønsker til å styre sin klubb. To enorme triumfer mot nettopp Tottenham og Pep Guardiolas Manchester City har imidlertid gitt Solskjær tilsynelatende mer arbeidsro siden den gang.

– Du skal argumentere enormt godt for å si at Solskjær er en bedre trener og manager enn Pochettino. Det er en nesten umulig øvelse. Men det som er med Ole Gunnar Solskjær er at han alltid har vært en analytisk, smart fyr. Han er lærevillig og skjønner ting fort. Spørsmålet jeg ofte sitter med er hvor lang tid det går før han er så god som Pochettino og Klopp på det å være manager for en sånn klubb som dette. Det kommer jo han til å lære, for han har personligheten til å gjøre det. Men er han det nå? Hvis du kunne byttet ham med Pochettino i dag, hadde det vært bedre for Manchester United? Det kan godt være at svaret på det er ja, men nå står de ved ham, og de to seirene tror jeg betydde enormt, sier Hangeland.

Forut for helgens runde, den 18. i Premier League denne sesongen, lå Manchester United på 6. plass på tabellen med fire poeng opp til Champions League-plass. Søndag venter Watford, tabelljumboen, på bortebane.

Se Watford-Manchester United på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!