STOR TEST AV STRØMMETJENESTER:

Klarer Disney+ å vinne over Netflix?

TV 2 hjelper deg: Gigantene Disney og Apple utfordrer Netflix og de andre internasjonale strømmetjenestene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12. november ble strømmetjenesten Disney+ lansert i USA og i løpet av et døgn fikk den 10 millioner abonnenter. Men kan strømmetjenesten som blir lansert i Norge neste år, måle seg mot Netflix?

TV 2 hjelper deg har testet den amerikanske versjonen opp mot en annen nykommer, Apple TV+, Amazon Prime Video, HBO og selvfølgelig Netflix.

Se TV 2 hjelper deg gratis på TV 2 Sumo

Tøff vurdering

Vidar Daatland er ansvarlig redaktør for nettstedet Serienytt.no skal vurdere strømmetjenestene.

FAMILIEN: Hans-Petter, Hedvig, Gustav og Marianne Nygård-Hansen. Foto: TV 2 hjelper deg.
FAMILIEN: Hans-Petter, Hedvig, Gustav og Marianne Nygård-Hansen. Foto: TV 2 hjelper deg.

Det skal også en familie. Teknologiekspert og ettertraktet foredragsholder, Hans-Petter Nygård-Hansen, har kuttet kabelen hjemme og hans familie, tvillingene Hedvig og Gustav på 13 år og kona Marianne, har derfor vært innom samtlige internasjonale strømmetjenester i løpet av siste året.

Imponerende Star Wars-serie

I to uker har familien sjekket ut den amerikanske utgaven av Disney+. Særlig deres storslåtte Star Wars-serie «The Mandalorian» faller i smak.

– Den blir så bra etterhvert. Du burde se resten av serien. Det kommer nytt avsnitt hver fredag, forklarer sønnen Gustav (13) ivrig.

Vidar Daatland i Serienytt.no er enig:

Strømmetjenestene satser milliarder på nye filmer og TV-serier.

Netflix enerådende status i strømmemarkedet utfordres av stadig flere, og det produseres enormt mye nytt innhold for å lokke kundene til sin tjeneste, ifølge nettstedet Observer.

Den nye tjenesten Disney+ investerer 24 milliarder kroner i nye TV-serier, men har selvfølgelig også et rikholdig arkiv med sine berømte tegnefilmer, superhelt-filmer fra Marvel og ikke minst Star Wars. HBO har også et bra arkiv, men satser likevel 33 milliarder kroner. Nykommeren Apple TV+ går inn med 57 milliarder og Amazone Prime har også 57 milliarder kroner til rådighet i året. Men Netflix er kongen på haugen. 140 milliarder kroner er brukt i år og det blir enda mer neste år. Dermed har giganten ingen problemer med å bla opp 2 milliarder kroner for mafiafilmen ”The Irishman” og et milliardbeløp for en ny actionfilm med Dwayne «The Rock» Johnson.

– Dette er en bra serie. Spesielt for alle Star Wars-geeks som meg, sier Daatland.

Star Wars-serien kommer helt sikkert til Norge, men resten av innholdet blir ikke helt likt det amerikanske.

– Disney har jo lisensiert ut seriene sine til Viaplay, TV 2 Sumo og Netflix. Disse avtalene går ikke ut 31. mars når de har planer om å komme til Norge, sier Daatland.

Terningkast: 4

Disneys egen strømmetjeneste med alle de velkjente Disney- og Pixar-tegnefilmene, innhold fra Marvel (Avengers-, Iron Man- og Captain America-filmene) og hele Star Wars-universet.

Rundt 7000 TV-episoder og 500 filmer var tilgjengelig da tjenesten ble lansert i USA 12. november, men det er usikkert hva som blir tilgjengelig i Norge på grunn av rettigheter.

Fra starten har de blant annet Star Wars-serien «The Mandalorian» og en tenåringsserie basert på «High School Musical»-filmene. I løpet av året kommer Marvel-serien «The Falcon and the Winter Soldier» og tegnefilm-serien «Monsters at Work».

Aggresivt priset til 60 kr måneden i USA. Norsk pris ukjent. Kommer til Norge i løpet av 2020.

Familien er imponert over innholdet på Disney+ og tror at det kan samle familien rundt TV-apparatet.

IMPONERT: Ansvarlig redaktør Vidar Daatland i Serienytt.no synes Disney+ har en bra start. Foto: TV 2 hjelper deg
IMPONERT: Ansvarlig redaktør Vidar Daatland i Serienytt.no synes Disney+ har en bra start. Foto: TV 2 hjelper deg

Daatland gir tjenesten en solid firer på terningen.

– Og den kommer fort opp i en femmer hvis den fortsetter dette, sier han.

Han vil likevel understreke at tjenesten tilbyr mer til familier og ungdommer enn til voksne. Derfor blir det sannsynligvis mer et supplement og ikke direkte konkurrent til Netflix.

Bare for Apple

Den nye strømmetjenesten Apple+ er tilpasset Apple produkter. Så mye at bruker du android-telefon er opplevelsen noe helt annet.

Terningkast: 2

Apples egne strømmetjeneste ble lansert 1. november og tilbyr bare innhold laget spesielt til Apple TV+. Derfor har den bare 10 forskjellige TV-serier og for lite utvalg til å få bra karakter som tjeneste.

Men TV-seriene de presenterer er av god kvalitet. De har blant annet Jennifer Anistons comeback til TV-skjermen med «The Morning Show», Game of Thrones-stjernen James Momoas nye sci-fi-serie «See» og etterhvert nye programmer med Oprah Winfrey.

Koster 59 kr måneden og er gratis hvis man har kjøpt et Apple produkt etter 1. september.

– Nå skjer det ingenting. Nå vil den ikke, sier en fortvilet Daatland som prøver å få tjenesten til å virke på sin android-telefon.

Men TV-seriene deres imponerer.

STJERNESPEKKET: Jennifer Aniston og Steve Carell i «The Morning Show». Foto: Apple.
STJERNESPEKKET: Jennifer Aniston og Steve Carell i «The Morning Show». Foto: Apple.

– Jeg liker kvaliteten på det jeg ser. Dette er noe jeg følger fra uke til uke, sier redaktøren av Serienytt.no som følger både «The Morning Show» og «See» på strømmetjenesten.

Det er bare ett problem. Apple TV+ har bare 10 forskjellige TV-serier. Utvalget og begrensningen av bruk med android-utstyr gjør at tjenesten lander på en toer:

– Men får du det gratis med Apple-produkter så vipper det opp til en treer, forklarer Daatland.

Top Gear-trio ga suksess

Terningkast: 4

Hele Top Gear-gjengen med det enda mer storslåtte «The Grand Tour» har vært hovedtrekkplaster. Men de siste årene er det kommet en rekke kvalitetserier som Tom Clancys «Jack Ryan», «The Man In The High Castle» og Emmy-vinnerne «Fleabag» og «The Marvelous Ms. Maisel».

De har også kjøpt inn storserier som «Seinfeld», «The Office», «House» og «Downtown Abbey». De har også sikret seg rettighetene til mange store Tom Cruise-filmer og mange Oscar-vinnere.

Problemet med tjenesten er at den har begrenset innhold til barn og familier.

Teknisk kvalitet er best i klassen med ekstremt gode 4K-bilder.

Prisen er også bra: 60 kr måneden.

Amazon Prime Video slo igjennom i 2016 når de kapret den gamle Top Gear-trioen og lanserte programmet «The Grand Tour».

Siden har strømmetjenesten lansert en rekke serier.

BILHELTER: Top Gear-gutta lager nå program for Amazon. Foto: Amazon Pime Video
BILHELTER: Top Gear-gutta lager nå program for Amazon. Foto: Amazon Pime Video

– De lanserte en tjeneste som hadde 20 TV-serier. Nå er de opp i 200, sier en imponert Daatland.

– Det er mye bra kvalitetsinnhold og de har stor fremgang. Dessuten har de en veldig god teknisk løsning på siden sin. Derfor gir jeg Amazon Prime Video en sterk firer, konkluderer redaktøren i Serienytt.no.

Amazon har også begynt å kjøpe opp sportsrettigheter. De har allerede NFL og baseball i USA og nå sist kjøpte de opp rettighetene til UEFA Champions League i Tyskland. Hva de gjør i Norge angående sport er fortsatt usikkert. Akkurat nå har de ingen live sport på sin tjeneste i Norge.

Elsker HBO

Terningkast: 4

HBO er grossist på Emmy-utdelingen og har en rekke gode TV-serier. Her er det bare å ramse opp serier som «Game of Thrones», «The Handmaid`s Tale», «True Detective» og den nye, norske serien «Beforeigners».

De har også en rekke klassiske HBO-serier som «Sex og singleliv», «Mad Men», «The Sopranos» og «The Wire».

Tjenesten mangler et skikkelig utvalg av filmer og deres avdeling for barn, «Toonix», har litt dårligere utvalg enn erkekonkurrenten Netflix.

Mangel på algoritmer gjør at det er vanskelig å finne frem og gjør at man går glipp av mange perler.

Teknisk kvalitet på siden er dårlig. Her er ikke noe 4K Ultra HD, men bare vanlig HD.

Prisen er 109 kr i måneden, men tjenesten er inkludert i abonnement hos Telenor, Altibox, RiksTV og Get.

I familien har kona Marianne HBO som en favoritt:

– Jeg elsker HBO. Det er veldig masse bra serier.

Hans-Petter er enig:

– Men det som er frustrerende, er at du nesten må gå på Facebook og spørre om noen har gode forslag til serier. Det er så vanskelig å orientere seg, sier han og får støtte av Daatland.

BRA: «Watchmen» og den norske serien «Beforeigners» er blant kvalitetseriene til HBO.
BRA: «Watchmen» og den norske serien «Beforeigners» er blant kvalitetseriene til HBO. Foto: HBO Nordic

– Den tekniske kvaliteten gjør at jeg nesten faller ned på en treer, men innholdet på HBO er så bra at det blir en firer, sier eksperten.

Vår ekspert trekker frem de mørkeste bildene på storproduksjonen «Game of Thrones» som eksempel på dårlig teknisk kvalitet. Her grodde bildene igjen og det ble nesten umulig å se hva som skjedde i bildet.

Er Netflix kongen av strømming?

Netflix er populært i familien og kona Marianne elsker "The Crown". Men Hans-Petter finner ikke serien på sin profil.

Terningkast: 5

Netflix har absolutt størst utvalg av alle strømmetjenester og bruker enormt med midler for å få enda bedre utvalg. I følge nettsiden Comparitech.com har nordmenn nå 766 TV-serier og 2437 filmer å velge blant. Hvert år kommer 100 nye Netflix-filmer og en rekke TV-serier.

Tjenesten har en rekke storslåtte serier som «The Crown», «House of Cards», «Mindhunter», «Orange is the New Black», «Stranger Things» og nå sin andre norske serie «Hjem til jul» («Lilyhammer» var først, men den kunne man også se på NRK).

Netflix har også en rekke barne- og ungdomserier og filmer.

Mye av innholdet er bra 4K-bildekvalitet, men bare det dyreste abonnementet spiller det av i 4K Ultra HD.

På grunn av Disney+ vil Netflix miste Disney- og Marvel-filmer.

Pris: 89 kroner (1 skjerm, ikke HD), 109 kroner (2 skjermer, HD bildekvalitet) og 139 kroner (4 skjermer – 4K Ultra HD bildekvalitet).

– Trodde den ville dukke opp på "populært" på Netflix, sier tek-eksperten Hans-Petter, som ikke er «The Crown»-fan.

Men når man skifter til Mariannes profil, kommer «The Crown» opp helt på toppen av siden. Dette er fordi det finnes algoritmer som styrer hva hver enkelt får servert på sin side:

– Netflix har så mye å se på og er så flinke til å bruke dataene for å komme opp med gode forslag, sier Hans-Petter.

– De klarer hele tiden å personalisere innholdet, tilføyer Marianne.

Ansvarlig redaktør Vidar Daatland i Serienytt.no er helt enig:

– De er fortsatt i tet. Men de andre tar kraftig innpå. Spør meg igjen om ett år eller to, så er det ikke sikkert at Netflix ruver høyest, sier Daatland.

Men nå er tjenesten best i test og får terningkast 5.

På nyåret vil TV 2 hjelper deg vurdere de norske strømmetjenestene, TV 2 Sumo, NRK TV, Dplay og Viaplay.