Ofrer familie-jul for å ta opp kampen mot Johaug

– Ingenting er umulig, sier en kamplysten Heidi Weng.

Nå ofrer hun for første gang julefeiring med kjæresten og familien. Heidi Weng (28) lader opp i høyden foran Tour de Ski for å ta opp kampen mot Therese Johaug.

Hun har hatt en svært oppløftende start på sesong. Weng har vært på seierspallen hver helg siden den nasjonale åpningen på Beitostølen. Vi har lagt bak oss tre verdenscuphelger: Ruka, Lillehammer og Davos, Weng har vært på pallen alle de tre stedene!

– Normalt? Kroppen føles iallfall normal, jeg har det bra. Men jeg skal ikke være hjemme i jula. Jeg skal være her i Davos til torsdag, så en uke i Livigno fram til Tour de Ski starter. Og da har jeg vært borte en stund!

Prøve noen nytt

– Helt ærlig, Heidi Weng, dette må sies å være både overraskende og unormalt, du som har uttrykt klart og tydelig at du synes lite om å være borte i lengre perioder. Du har heller ikke vært begeistret for høydeopphold fordi du synes det er for mye rolig trening, og du klagde for et par år siden over at du i høyden måtte opp om natten for å tisse?

– Jeg har lenge tenkt på at jeg vil prøve noe nytt, men når skal jeg klare det? Jeg er jo så hjemmekjær, har det sikkert etter bestefar. Men jeg tenkte jeg bare må bli flinkere til å være borte. Så da prøver jeg på noe nytt. Nå får jeg sett hvordan det fungerer med å være i høyden hele tiden, ikke hjemom en snartur for å feire jul. Jeg begynte forresten å telle dager til jeg skal hjem for en stund siden. Det er kanskje dumt, så det må jeg slutte med. Det går vel fort, men jeg gleder meg til å komme hjem, ja.

Weng forteller at hun skal være sammen med en liten gjeng andre løpere på julaften, men at de ikke har begynt detaljplanleggingen for dagen ennå.

– Dette betyr julaften uten kjæreste og familie?

– Ja. Og dette blir første julaften uten mamma og pappa og søster.

– Og kjæresten Kjetil kommer ikke på besøk til Livigno?

– Nei, vi får feire jul etter sesongen. Vi får hygge oss på tur sammen etter vinteren. Da slipper jeg å tenke på at jeg må trene og gjøre ditt og datt.

Mannet seg opp

– Her aner jeg ambisjoner for Tour de Ski, Heidi Weng har mannet seg opp?

– Jeg har mannet meg opp skikkelig, ja. Det har du helt rett i. Jeg later som at dette går fint, men jeg vet ikke helt! Jeg er jo så ekstremt hjemmekjær. Vet ikke hvorfor, det er bare sånn det er.

Nå venter altså Tour de Ski, et av vinterens stor mål for 28-åringen som har vunnet dette etappeløpet to ganger.

– For meg personlig ser dette ut som det beste programmet vi noengang har hatt i Touren. Det starter ikke med en sprint, men med distanseløp. Jeg synes det er mye bedre. En dårlig sprint og du havner langt "uti heita", altså langt etter. Men, for all del, i Tour de Ski må du, hvis du skal kjempe i toppen, prestere bra i alle renn. Og så er det flere fellesstarter i år, så dette ser virkelig spennende ut.

Sprintformen?

Heidi Weng forteller at hun er spent på sprintformen før Tour de Ski. Det er to sprintrenn i Touren.

– Jeg har hatt gode sprint-økter i sommer, men det er denne prologen da. Jeg har alltid slitt med å komme meg videre. Klarer jeg det kan alt skje. Jeg begynner å få såpass med erfaring at jeg burde fikse prologen, men jeg har ennå ikke knekt den koden selv om jeg er 28 år.

– Therese Johaug har som deg to seire i Tour de Ski. Du har kommet nærmere og nærmere henne i løpene i vinter. Hva tenker du, er hun uslåelig?

– Ingen er uslåelig. Jeg har jo knappet inn mer og mer på forspranget til Therese, fortsetter dette så ser det bra ut. Og ingenting er umulig, det tar bare litt lenger tid!

I gammel slag

Heidi Weng er nå tilbake i samme gode form som hun var inntil OL i Sør-Korea, etter den tid har det vært en og en halv sesong med stort sett bare motgang. Kroppen har ikke orket trening.

– Hvordan tror du de rundt deg merker på deg at det igjen fungerer som normalt i skiløypa?

– Ehhh, da må du nesten spørre de om, men egentlig så tror jeg ikke de har merket så stor forskjell. Men, det kan jo tenkes at jeg bommer, så spør de du!

– Er livet bedre å leve nå enn under de nesten to årene hvor kroppen ikke fungerte slik du ønsket?

– Det var jo ikke det at livet var bedre før, men i fjor handlet det jo bare om å komme igjennom sesongen. Når du føler deg tung, det går tungt, da tenkte jeg at da får det gå som det går. Kanskje litt dårlig tankegang. Men jeg gikk jo skirenn iallfall. På slutten av sist sesong så følte jeg at det ble litt mer tak og tæl i meg igjen. Så stakk jeg på ferie med kjæresten. Men fra mai var det på´n igjen med trening. Og da tålte jeg treningen, forteller Weng.

Det lyser glede av øynene til Heidi Weng når hun forteller om veien tilbake til det normale. Og det er juli i år hun betegner som «back in business».

– Da gikk alt så mye bedre, kroppen responderte på trening og jeg følte meg veldig bra. Det var da det løsnet!