Står uten spor: – Folk står i kø for å adoptere barna

Politiet i Østjylland står på bar bakke etter to små barn ble funnet i en handlegate i Aarhus fredag.

Omtrent klokken 19 lørdag kveld fant Claus Vitved og hans kamerat Jens Andersen to små barn på gaten, like ved rådhuset i Aarhus.

En jente på rundt ett år satt i en sportsvogn, mens en gutt på rundt 2,5 år sto ved hennes side i den kalde desembernatten.

Barna snakker ikke dansk, og politiet forsøker å fastslå identiteten deres. Politiet trodde opprinnelig at de er østeuropeiske, men deres nåværende teori er at de er fra Afghanistan.

– Vi står på bar bakke. Vi har ingen spor, så vi leter i alle retninger, sier operasjonsleder i Østjyllandsk politi, Lars Bisgaard, til TV 2.

Ingen på overvåkningen

Politiet har sikret seg kameraovervåkning fra stedet, og på filmen ser man barnevognen bli plassert på gaten.

– Videoen er filmet i mørket, så man ser veldig lite. Man kan se at en stor person triller vognen, men det er umulig å se om det er en mann eller en kvinne, forteller Bisgaard.

På grunn av kameravinkelen ser man kun håndtaket på barnevognen, og kroppen fra brystet og ned på personen som triller vognen.

Ingen vitner

Bisgaard forteller at de ikke har klart å finne noen vitner til hendelsen.

– Det er mange som ringer og sier de tror de kjenner barna, men vi har ingenting spesifikt. Vi har ikke fått noe navn på foreldrene, forteller operasjonslederen.

Barna blir tatt godt vare på, og er overlevert til sosialetaten. Bisgaard forteller at det ikke er tvil om at mange vil barna vel.

– Det er veldig mange som ringer inn fordi de har lyst til å adoptere barna. Så det er mye kjærlighet nå i desember, sier han.

AARHUS: Barna ble funnet her, i sentrum av Aarhus lørdag kveld. Foto: Mathias Øgendal
AARHUS: Barna ble funnet her, i sentrum av Aarhus lørdag kveld. Foto: Mathias Øgendal

Satt dype spor

Claus Vitved og Jens Andersen som fant barna lørdag kveld passet på dem i 20-30 minutter, mens de samtidig undersøkte om foreldrene befant seg i butikker eller restauranter i området.

De to danske mennene var på vei til en restaurant da kvelden tok en dramatisk vending.

VOGN: Jenta satt i denne barnevognen. Foto: Østjyllands Politi
VOGN: Jenta satt i denne barnevognen. Foto: Østjyllands Politi

De forteller at den lille gutten virket veldig omsorgsfull overfor sin lillesøster.

– Han ga henne smokken, og passet veldig på henne. De var pene i tøyet. De så ut som noen som var tatt godt vare på, sier Vitved til den danske avisen B.T.

Jenta hadde på seg svarte støvler, blå jeans, en blå jakke med hvite prikker og en blå lue. Gutten hadde på seg grønne støvler, bordeaux-bukser og en mørk jakke.

Claus Vitved sier at den dramatiske episoden har gjort dypt inntrykk på ham.

– Det satte preg på resten av kvelden, for man kan ikke legge slikt bak seg. Jeg var veldig bekymret, og er det fortsatt i dag. Jeg håper at politiet finner foreldrene, sier han.