klimamøte i madrid:

Solberg er skuffet: – Det går for sakte

Erna Solberg sier hun er skuffet etter årets klimakonferanse i Madrid, men har store forhåpninger før møtet i 2020.

SKUFFET: Både Erna Solberg og klima- og miljøminister Ola Elvestuen er skuffet etter resultatet på klimamøtet i Madrid. Foto: Stian Lysberg Solum
SKUFFET: Både Erna Solberg og klima- og miljøminister Ola Elvestuen er skuffet etter resultatet på klimamøtet i Madrid. Foto: Stian Lysberg Solum

FNs klimakonferanse i Madrid er over, to dager på overtid, uten at det ble oppnådd enighet om et mer detaljert regelverk for kvotehandel.

– Jeg hadde ønsket at vi hadde klart å bli ferdig med de gjenstående temaene som vi skulle ta i fjor i Polen, men det er vi ikke blitt. Vi har gått noen steg fremover, men det går for sakte, sier Solberg til TV 2.

Etter to uker med intense forhandlinger om hvordan man best skal bekjempe global oppvarming, rundet utsendingene fra 196 land av FNs klimakonferanse med en vag slutterklæring som etterlyser høyere ambisjoner når det gjelder kutt i skadelige utslipp.

Utsetter

Delegatene erkjente da at det ikke lot seg gjøre å oppnå enighet om et mer detaljert regelverk for kvotehandel, basert på artikkel 6 i Parisavtalen.

Forhandlingene om dette blir nå utsatt til neste klimakonferanse, som skal holdes in Glasgow i Skottland om et års tid, ifølge AP.

– Det man krangler om er hvordan vi skal finansiere satsingen i utviklingsland, men der har vi egentlig funnet en god løsning. Det andre man har kranglet om er mekanismene hvis Norge investerer i et annet land og man får ned utslippene der, så skal det telle i begge landene eller ett land, og hva skal reglene være der. Det har man ikke fått løst, sier Solberg.

Parisavtalen har en bestemmelse om at landene skal skjerpe sine klimamål hvert femte år. I 2020 er det første gang dette skal skje.

– Forventningene til 2020-møtet er at man leverer bedre og sterkere forpliktelser. Da skal alle land levere nye forpliktelser.

– Blir det mer vellykket enn årets møte?

– Det er i hvert fall viktig at vi gjør det, fordi de nasjonalen reduksjonene som nå er lagt inn når oss ikke ned til to grader en gang, sier statsministeren.

Miljøvernorganisasjoner og aktivister anklager verdens rikeste land for å vise liten vilje til å forplikte seg til kraftigere kutt i utslipp av skadelige klimagasser.

– Historiens lengste klimatoppmøte endte søndag morgen med at store utslippsland som USA, Australia, Kina, India, Brasil, Saudi-Arabia og andre i stor grad lykkes med å blokkere framgang for å kutte verdens klimagassutslipp, konstaterer seniorrådgiver Inga Fritzen Buan i WWF Verdens Naturfond.

Elvestuen: – Skuffet

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) er skuffet over at det ikke ble oppnådd enighet om regler for kvotehandel under FNs klimakonferanse i Madrid.

– Vi er i en klimakrise, og vedtakene på dette klimatoppmøtet svarer ikke på den radikale omstillingen verdens land må ta ansvar for, sier Elvestuen.

Han mener resultatet i Madrid rett nok ble bedre enn det så ut til for et par dager siden, da konferansen etter planen skulle ha vært over.

NEDTUR: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen fikk det ikke som han ville. Foto: Ole Berg-rusten
NEDTUR: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen fikk det ikke som han ville. Foto: Ole Berg-rusten

– Det er likevel ikke i nærheten av å være tilstrekkelig for å nå målet om å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader, sier Elvestuen.

Han gleder seg likevel over at sluttdokumentet som ble vedtatt i Madrid søndag, oppfordrer landene til å skjerpe sine klimamål.

– Nå handler det om å følge opp dette. Norge skal forsterke sitt mål og arbeider for å heve målet til 55 prosent utslippsreduksjoner i 2030 sammen med EU, sier Elvestuen.

– Disse forhandlingene har vist at det blir en utfordring å få med de store utslippslandene. Å legge trykk på dem blir derfor en viktig oppgave fram mot klimatoppmøtet i Glasgow neste år, sier han.

– Gikk glipp av mulighet

FNs generalsekretær António Guterres er skuffet etter FNs klimakonferanse i Madrid.

– Jeg er skuffet over resultatet av COP25, heter det i en pressemelding fra Guterres.

– Verdenssamfunnet gikk glipp av en viktig mulighet til å vise høyere ambisjoner om å begrense skadene, oppfylle forpliktelsene og øke finansieringen for å takle klimakrisen, heter det videre.