VM-vinner 2019.
VM-vinner 2019. Foto: Charly Triballeau

Historisk VM-gull etter thriller

Spania ledet med fire mål før Nederland våknet og snudde kampen. VM-finalen ble en thriller til siste sekund.

Spania - Nederland 29-30 (13-16)

Det ble en thriller da Spania og Nederland skulle kjempe om tittelen som årets VM-vinner i håndball.

Nederland tok til slutt seieren, men ikke uten dramatikk.

– Et fortjent VM-gull til Nederland etter å ha vært i semifinalespillet de seks siste mesterskapene uten å vinne. De hadde matchvinnere i begge ender av banen, med Estavana Polman offensivt og Tess Wester i mål, oppsummerer TV 2s håndballekspert Bent Svele.

– Men de vinner på en diskutabel avgjørelse i mine øyne, påpeker han.

– De dømmer på at hun/hendene er innenfor. Det er vanskelig å se av bildene og en vanskelig avgjørelse. Men dommerne virker veldig sikre på at de gjør rett.

Høydramatisk situasjon

Ti sekunder før slutt stoppet Spanias Ainhoa Hernandez Nederlands keeper å spille ut. Det resulterte i rødt kort til Hernandez, og etter regelboken, straffe til Nederland. Dette fordi det ikke er lov å blokkere keepers utspill.

Den muligheten tok Lois Abbingh godt vare på og satte ballen i mål fire sekunder før slutt. Dermed sikret hun at Nederland ble verdensmester for aller første gang.

– De dømmer for at hun hindrer utspillet. De dømmer for at hun er innenfor seksmeteren. Hadde hun stått litt lenger ute hadde det vært en fri ball som var i spill, da er det fritt for å hindre det du vil. Men det er marginalt her. Det er om armene hennes er innenfor seksmeteren i det ballen går, forklarer TV3s håndballekspert Karoline Dyhre Breivang.

– Hvis armene er inne i målfeltet i det ballen treffer Hernandez, så er det rødt kort og straffe til Nederland. Det er riktig, men det er en vanvittig beslutning av dommerne. De skal være veldig sikre i sin sak på at Hernandez er inne i feltet, følger TV3s håndballekspert Ole Ervik opp og legger til:

– Jeg tror ikke hun er det, men hvis hun er det har de to franske dommerne gjort tidenes beslutning. Hvis hun ikke er i feltet, er det tidenes dommerskandale.

Spania ledet - Nederland snudde kampen

Spania startet ballet og ledet 2-0 etter de første to minuttene. Syv minutter ut i førsteomgang ledet spanjolene 6-2.

Men Nederland våknet utover i omgangen, og da Lois Abbingh satte inn sitt tredje mål for dagen sto det plutselig likt på stillingen 9-9.

Nederland snudde kampen og ledet 16-13 til pause.

Etter hvilen holdt de på luken, men Spania ga seg ikke og tok innpå. Med ti minutter igjen lå spanjolene kun ett mål bak på stillingen 24-25.

De siste ti minuttene ble en skikkelig thriller og med fire minutter igjen på klokken lå Spania fremdeles kun ett mål bak på 27-28.

Da Marta Lopez satte inn 29-29 for Spania var det ett og et halvt minutt igjen på klokken, og VM-spenningen var et faktum.